Zo luister je radio op je computer

Door: Ronald Smit | 07 februari 2018 11:26

Luister via MyTuner naar radio op je computer of device
How To

We zijn allemaal gewend aan Spotify & co, maar er is natuurlijk ook nog altijd zoiets als live radio. En daarvoor heb je allang geen fysiek kastje meer nodig: streamen is een eitje.

Radio bestaat nog altijd en deze vorm van media zal de komende decennia ongetwijfeld ook nog wel overleven. De reden is simpel. Spotify en andere muziekstreamingdiensten zijn prachtig. Maar soms mis je toch ook wel de 'menselijke factor' daarin. Verder geldt dat de meeste radiostations ook wel zijn afgestapt van oeverloos zwetsende DJ's, het zijn veel meer radioshows geworden tegenwoordig. En dan zijn er nog nieuwszenders en talkradio. Misschien concurrenten van podcasts, maar als er groot nieuws gaande is in ons kikkerlandje werkt Radio 1 of BNR vaak een stuk beter. De meeste radiostations zijn tegenwoordig als stream te beluisteren in uitstekende digitale kwaliteit. Dat kan rechtstreeks vanuit de browser. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Allradio en je luistert na een muisklik naar je favoriete station. Ook het aloude Nederland FM is een prima startpunt.

Software

Hét grote voordeel van via de browser luisteren naar en radiostream is dat het trucje overal werkt. Ook op bijvoorbeeld het werk, waar je veelal geen software en dergelijke op je werksysteem kan en mag installeren. Nadeel is dat er altijd een browservenster open moet staan. Als je dat venster per ongeluk afsluit of de browser crasht, dan is de stream ook weg. Bovendien vereist een draaiende browser meer resources dan bijvoorbeeld een simpel radiospelertje. Die laatste categorie programma's is beschikbaar in de appstores van de diverse gangbare besturingssystemen. Voor macOS, Windows, iOS en Android is bijvoorbeeld is myTuner Radio Pro een uitstekende keuze. Je kunt er radiostreams van over de hele wereld mee beluisteren, maar ook podcasts. Er is zowel een gratis als betaalde versie van deze app beschikbaar.

TuneIn

Een hele bekende speler op het vlak van streaming radio is TuneIn. Deze software tref je niet alleen aan voor alle bekende mobiele besturingsysstemen, maar ook in diverse muziekspelers voor in de huiskamer. Voor op je smartphone of tablet zonder meer een aanrader. Je kunt kiezen uit een middels advertenties gesponsorde gratis versie en een betaalde pro-versie. Het aardige van die laatstgenoemde variant is dat je er ook radiostreams mee op kunt nemen. Helaas zijn de opnamen versleuteld en alleen binnen de app beschikbaar. Ze zijn niet eens te exporteren zelfs. Anderzijds: als je echt een unieke opname hebt gemaakt, staat niets je in de weg om via een audiokabeltje je smartphone of tablet op de lijningang van je geluidskaart aan te sluiten en zo alsnog een onversleutelde opname te maken.

NAS

Sommige NASsen - zoals bijvoorbeeld die van Synology - beschikken over een muziekspeler-app. Daarin zit ook een 'ontvanger' voor radiostreams in verwerkt. Je kunt de streams met bijbehorende mobiele app op je al even mobiele apparaat beluisteren, of via wederom iedere willekeurige browser. Nog leuker wordt het als je op de NAS een USB digitaal-analoog-converter inprikt. Je kunt dan de NAS via de DAC aan je versterker of een setje actieve speakers koppelen. En het geheel zelfstandig af laten spelen. Extra voordeel van die oplossing: je zit niet alleen aan radiostreams vast, maar je kan ook je complete muziekverezameling die op je NAS staat op deze manier ten gehore brengen.

3 Reactie(s) op: Zo luister je radio op je computer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2018 12:50 Kasander1
  Geef mij maar Rad.io
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2018 21:02 Kasander1
  Voor in de browser: http://www.radio.net/
  Android? Zoek even naar rad.io
  Kodi? https://kodi.wiki/view/Add-on:Radio
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2018 17:07 serdar
  Ja Tunein of gewoon https://radiostations.nl werkt goed
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.