Recensie: Huawei Ascend P1

© PXimport

Recensie: Huawei Ascend P1

Geplaatst: 18 oktober 2012 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Elmar Rekers

Hoewel Huawei zich de grootste telecomfabrikant ter wereld mag noemen, is de kans groot dat u nog nooit van deze Chinese speler hebt gehoord. Huawei (spreek uit: hoe-a-wei) hoopt daar met de introductie van de Ascend P1 verandering in te brengen.

De Ascend P1 is dus het eerste toestel van Huawei dat Nederland aandoet. En hoewel het bedrijf toegeeft zich geen enkele illusie te maken, verwacht men op den duur toch een stevige positie op de smartphonemarkt te kunnen claimen, naast gevestigde merken als Samsung en Apple. De eerste (voorzichtige) slag wordt nu geslagen met de P1, een mid-range Android-smartphone die absoluut naar meer smaakt.

Slank

Wat direct opvalt wanneer we de Ascend P1 uit de doos halen, is hoe ontzettend dun het toestel is. Slechts 7,7 millimeter. Tel daarbij op dat het apparaat amper 110 gram weegt, en we hebben hier een telefoon die u zonder problemen in een broek- of jaszak meeneemt.

Dit gewicht wordt grotendeels bereikt doordat de behuizing van plastic is. En dat heeft zo z'n keerzijde. Want net als menig LG en Samsung-toestel, voelt ook deze P1 behoorlijk goedkoop aan. Daarbij kraakt het apparaatje ook geregeld bij normaal gebruik. Wel steekt de P1 op positieve wijze boven zijn concurrenten uit qua design, want de rechte hoeken en de slanke behuizing geven het een zeer zakelijk smoelwerk.

De smartphone heeft een 4,3 inch Super Amoled-scherm (960 x 540 pixels) met een pixeldichtheid van 256ppi. Het scherm is zeker degelijk te noemen binnen het prijssegment waarin de P1 zich bevindt (399 euro), waarbij vooral de helderheid en de schitterende kleurweergave indruk maken. Meekomen met high-end displays van toestellen als de HTC One X of iPhone 5 doet de Ascend P1 zeker niet.

Stevige knoppen

Aan de linkerkant van de P1 bevinden zich de volumeknoppen en de rechterkant wordt bezet door een aan/uit-knop en een microSD-kaartlezer. Deze laatste zal u hard nodig hebben, aangezien de P1 geleverd wordt met een karige 4 GB aan opslagcapaciteit. Alle knoppen op het toestel voelen stevig aan, maar drukken helaas wel erg moeizaam in. Net als bij veel andere Ice Cream Sandwich-telefoons, ontbreek een fysieke thuisknop ook op deze P1. In plaats daarvan zijn er drie aanraakgevoelige knoppen aanwezig onder het scherm.

© PXimport

Het 4,3 inch Super Amoled-scherm biedt een heldere en kleurrijke weergave.

Bovenop de telefoon zit verder nog het SIM-kaartslot, een microUSB-ingang en de aansluiting voor een koptelefoon. De aanwezige 1670 mAh-batterij is niet te verwijderen, maar onder normaal gebruik blijkt deze het prima een volle dag uit te houden.

De Huawei-telefoon draait op een 1,5 GHz dualcore-processor en beschikt over 1 GB aan RAM. Deze hardware zorgt ervoor dat het werken op de P1 zeer soepeltjes verloopt. Multitasken, surfen, gamen, de telefoon kan het moeiteloos aan. Huawei zal zich later dit jaar echter ook in het quadcore-geweld gaan storten, met de introductie van de Ascend D Quad.

Uitstekende kiekjes

Tijdens onze testperiode werden we positief verrast door de camerafunctie. De 8 megapixel sensor (met dual led-flitser) schiet namelijk uitstekende kiekjes. Hoewel het toestel ook op dit punt niet kan meekomen met high-end telefoons als de One X en Xperia T, zijn de gemaakte foto's haarscherp en kleurrijk.

Daarbij kunt u spelen met enkele leuke filters en zijn modi als HDR en panorama aanwezig. Nadeel is wel dat de cameralens in een uitstulping van het toestel zit, waardoor deze snel krassen kan oplopen. Aan de voorzijde heeft de P1 ook nog een 1,3 megapixel camera voor het voeren van videogesprekken.

© PXimport

Doordat de camera licht uitsteekt, loopt de lens een hoger risico op krassen.

Op het gebied van software laat Huawei een langgekoesterde wens van veel gebruikers in vervulling gaan. Hoewel de Chinese fabrikant net als HTC en Samsung een eigen interface met het toestel meelevert, kunt u er als P1-gebruiker voor kiezen om deze 'schil' aan of uit te zetten.

En dat is werkelijk een verademing. Kiest u namelijk voor de 2D-weergave dan krijgt u een nagenoeg kale versie van Android 4.0 voorgeschoteld. Bent u meer gecharmeerd van visuele effecten, dan kunt u Huawei's eigen 3D-interface inschakelen. Hopelijk nemen andere fabrikanten hier een voorbeeld aan.

Conclusie

Met de Ascend P1 bewijst Huawei een interessante nieuwe speler te zijn op de Nederlandse smartphonemarkt. De telefoon behoort niet tot de beste Android-toestellen van het moment, maar zoekt u een stijlvolle smartphone met een goed scherm en een degelijke camera, dan is de P1 absoluut het overwegen waard. Daarbij zijn wij erg gecharmeerd van de kale Android-versie die Huawei als optie heeft ingebouwd.

Huawei Ascend P1

Adviesprijs € 399,-

Besturingssysteem Android 4.0.3

Processor 1,5 GHz dualcore (Texas Instruments)

Geheugen 1 GB

Opslag 4 GB (uitbreidbaar met microSD)

Scherm 4,3 inch Super Amoled (960 x 540)

Camera 8 megapixel

Accucapaciteit 1670 mAh

Communicatie wifi, gps, dlna, bluetooth, microUSB

Afmetingen 129 x 64,8 x 7,7 mm

Gewicht 110 gram

Verkrijgbare kleuren zwart, wit, rood, geel, blauw

Oordeel 7/10

Pluspunten

Strak design

Kale Android optioneel

Prima camera

Krachtige processor

Minpunten

Plastic behuizing

Camera steekt uit

Weinig geheugen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten