Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder

© PXimport

Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder

Geplaatst: 25 november 2014 - 10:47

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Joris Peterse

Twee jaar na Android 4.0 is hier dan eindelijk versie 5, genaamd Lollipop. Het uiterlijk van Android is geëvolueerd naar een nieuw eenduidig uiterlijk, de meeste veranderingen zijn echter niet meteen voor het oog zichtbaar. Wat is er nieuw?

Android Lollipop brengt een nieuw en herkenbaar uiterlijk naar alle apparaten die Android draaien. Dat zijn niet alleen tablets en smartphones, maar ook horloges en mediaspelers. De visuele stijl heet Material Design en onderscheidt zich met grote kleurvlakken, rechthoekige vormen en ronde knoppen, aangevuld met speelse overgangen en animaties.

Lees ook: Android, iOS of toch Windows Phone? Vind het smartphone-OS dat bij je past

Alle apps van Google hebben inmiddels deze visuele stijl gekregen, ook als je een oudere Android-versie gebruikt. In deze apps zie je bovenin een groot gekleurd vlak, dat doorschemert in de notificatiebalk. Vanuit de linkerkant schuif je de menuopties in beeld. Regelmatig wordt er gebruikgemaakt van rechthoekige kaarten die informatie tonen, die je eventueel uit beeld schuift wanneer je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld zoals bij Google Now het geval is, maar ook op een smartwatch met Android komt dit veelvuldig voorbij.

 

© PXimport

Eén uiterlijk voor alle apparaten met Android.

Notificatiescherm

We zien meteen dat het notificatiescherm onder handen is genomen. Wanneer je de bovenbalk naar beneden sleept, zie je zoals vertrouwd de notificaties, maar je kunt er ook meteen actie op ondernemen. Zo is het mogelijk om direct een sms terug te sturen vanuit het notificatiescherm. Schuif je het notificatiescherm nogmaals naar beneden, dan kom je bij de snelle instellingen uit. Je kunt notificaties extra prioriteit geven, zodat ze tijdelijk zichtbaar worden wanneer een app fullscreen draait, bijvoorbeeld YouTube of een game.

 

© PXimport

Notificaties worden net even wat slimmer ingezet, je kunt hierbij zelf prioriteiten aangeven.

Veiligheid

Android is ook veiliger gemaakt. Zo wordt de opslag op alle toestellen standaard versleuteld. Tot voorheen was dat optioneel. In praktijk houdt dit in dat als je je apparaat verliest, anderen niet bij je gegevens kunnen.

Android-applicaties draaien in een sandbox, dat wil zeggen dat ze niet zomaar in je systeem of andere apps kunnen wroeten. Om apps in hun eigen omgeving te houden, is de beveiliging ook verbeterd met Secure Linux (SELinux). Dat is prettig, want zo kunnen makers van malafide apps er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat kwaadaardige code achterblijft na verwijdering van de app of dat er code in andere apps en in het systeem terechtkomt.

Het grootste beveiligings- en privacyprobleem van Android, waarbij systeemtoegang in de vorm van permissies misbruikt wordt, is echter niet aangepakt. Veelal naïeve gebruikers installeren een gratis app die voor de installatie veel meer permissies opeist dan nodig is. Zo wordt er een schat aan gegevens buitgemaakt, zoals locatie-, agenda-, netwerk- en (contact)persoonsgegevens. Android geeft nog steeds niet de mogelijkheid permissies te weigeren en loopt op dat gebied al jarenlang achter op iOS, waarbij je wel per app kunt aangeven of deze toegang mag krijgen tot bijvoorbeeld je locatie of contactpersonenlijst.

Lichter

Er is natuurlijk niet alleen in het systeem gesleuteld om Android veiliger te maken, Android is ook sneller en energiezuiniger gemaakt. Allereerst door Dalvik te vervangen met ART (Android Runtime Enviroment). Klinkt ingewikkeld, maar in praktijk verandert dat de manier waarop apps op het systeem draaien. ART zorgt er (heel kort door de bocht) voor dat apps het systeem sneller en efficiënter aanspreken. Ook kan het zo overweg met 64bit-apparaten.

Tevens hebben de ontwikkelaars zo aan de Android-code gesleuteld dat het een stuk energiezuiniger moet zijn. Naar eigen zeggen levert dat zo'n twee uur aan extra accuduur op. Een extra batterijbesparingsmodus zorgt ervoor dat de processor trager werkt, het dataverkeer beperkt wordt, het scherm minder verlicht wordt en de trilfunctie zachter wordt. Wanneer je het toestel weer oplaadt, krijg je in het scherm te zien hoelang het nog duurt voordat je Android weer is opgeladen, en dat is een kleine, maar heel fijne toevoeging.

 

© PXimport

Als je overstapt op een nieuwe Android kun je apps en data overzetten door de toestellen tegen elkaar aan te houden.

Nieuwe functies

Wanneer je met Android 5.0 aan de slag gaat, zul je naast de genoemde verrassingen tal van kleine nieuwe mogelijkheden terugzien. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om je toestel te ontgrendelen met een vertrouwde NFC-chip of bluetooth-apparaat. Je kunt meerdere (gast)gebruikersaccounts instellen op je telefoon, of juist een scherm 'vastzetten' als je iemand anders wat wilt laten zien op je toestel. Internetverbindingen worden slimmer intact gehouden, bijvoorbeeld wanneer je buiten wifi-bereik raakt en het toestel overspringt op een mobiele dataverbinding, of wanneer je verbinding maakt met een netwerk dat (nog) geen internetverkeer doorgeeft. Ten slotte zijn er ook meer mogelijkheden voor de camera, zoals instellingen voor lenzen en raw-ondersteuning.

 

© PXimport

Net als op je pc kun je op Android meerdere gebruikersaccounts instellen.

Conclusie

Versie 5.0 brengt Android een flinke sprong verder. De meeste veranderingen merk je in het uiterlijk. Eindelijk heeft Android een herkenbaar uiterlijk dat ontzettend fraai oogt. Ons testtoestel draaide na de update ook merkbaar sneller en zuiniger. Er zijn niet ontzettend veel nieuwe functies toegevoegd, maar juist deze kleine veranderingen maken Android veel prettiger om mee te werken. Ook de notificaties zijn ongeëvenaard goed. Het enige forse kritiekpunt dat we hebben is dat Google de beveiliging op het gebied van permissies nog steeds niet serieus neemt. De Play Store staat vol met apps die machtigingen misbruiken en het is onverklaarbaar dat Google hier nog steeds niet afdoende op reageert.

 

© PXimport

Material Design in praktijk.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Material Design

Vlotter

Energiezuiniger

Nieuwe functies

Minpunten

App-permissies

Conclusie

Android 5.0 Lollipop -------------------- **Prijs:** Gratis **Taal:** Nederlands **Info:** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten