Review: Huawei Ascend P2

© PXimport

Review: Huawei Ascend P2

Geplaatst: 26 juni 2013 - 11:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robin Smit

De markt voor smartphones wordt grotendeels gedomineerd door merken als Samsung, HTC en Apple. Vandaag de dag bewijst het Chinese Huawei echter dat we al lang niet meer de keuze hebben uit dit handjevol grote merken wanneer het aankomt op het kopen van een goede smartphone. Ook de schappelijk geprijsde Huawei Ascend P2 is hier een voorbeeld van.

Design

Wanneer je de Ascend P2 voor het eerst uit de doos haalt springt deze direct in het oog. De grote glasplaat aan de voorkant geeft de telefoon een strakke en misschien zelfs mysterieuze uitstraling. Wanneer we de telefoon omdraaien zien we dat deze strakke vormgeving ook daar wordt doorgevoerd. Toch vind ik dat de ontwerpers van Huawei hier iets te behoudend zijn geweest. Waar de achterkant van de telefoon in het begin namelijk erg strak oogt, begon ik me na enkele dagen al te ergeren aan het net iets te degelijke design.

 

© PXimport

Het beeldscherm voert scherpe en kleurrijke beelden.

Toen ik de Ascend P2 voor het eerst vast pakte, viel me direct op dat de telefoon - ondanks de plastic afwerking - erg solide aanvoelt. Dit komt mede doordat Huawei ervoor heeft gekozen om het toestel geen verwisselbare accu mee te geven. Hierdoor voelt de telefoon als een geheel. In vergelijking met andere telefoons in dit prijssegment weet de Ascend P2 erg te overtuigen met de bouwkwaliteit.

Software

De Ascend P2 is voorzien van de Huawei Emotion UI. Dit is een eigen schil van Huawei die over de Android 4.1 installatie heen ligt. Wat betreft de vormgeving en de indeling van de skin heeft Huawei duidelijk inspiratie opgedaan bij Apple. Zo is het standaard menu met apps van Android vervangen door een methode waarbij alle apps op het thuisscherm worden geplaatst. Onderin het scherm worden, net als bij iOS, de snelkoppelingen voor bellen, berichten, mail en internet weergegeven. Daarnaast hebben bepaalde snelkoppeling wel erg veel weg van de iconen die we ook op de iPhone zien.

 

© PXimport

Huawei levert een headsetje mee voor onder meer handsfree bellen.

Dat Huawei voor deze Emotion UI duidelijk heeft gekeken naar Apple wil echter niet zeggen dat deze schil per definitie een nadeel is van de Ascend P2. Zo is de telefoon in termen van software een van de meest toegankelijke Android-toestellen die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Ook heeft Huawei al de moeite gedaan om veelgebruikte apps zoals Facebook en Twitter op het toestel te installeren, waardoor je direct aan de slag kan gaan.

Prestaties

Huawei heeft de Ascend P2 een quadcore-processor meegegeven die zijn werk doet op een kloksnelheid van 1,5GHz. In de praktijk resulteert dit in een erg snelle telefoon die geen haperingen vertoont en de meeste apps soepel laat draaien. Opvallend genoeg ervoeren we dit bij de Huawei Mate, een toestel met vergelijkbare specificaties, anders.

Het lijkt erop dat Huawei bij de Ascend P2 meer aandacht heeft besteed aan het versoepelen van de interface. Zo blijft de telefoon tijdens het browsen niet ver achter bij een high-end-toestel als de iPhone 5. Dit is erg indrukwekkend gezien de relatief lage prijs van de Ascend P2. Op grafisch gebied presteert de telefoon helaas wel minder. Zo heb ik na het spelen van enkele minuten Real Racing 3 maar besloten de game af te sluiten, omdat deze nagenoeg onspeelbaar was. Bij een telefoon in deze prijsklasse zou je betere prestaties verwachten op dit gebied.

 

© PXimport

De 13 megapixel-camera schiet prima foto's en video's.

Een ander punt waar de Ascend P2 moeite mee lijkt te hebben, is de accuduur. Zo mocht ik het toestel na 16 uur stand-by en 1 uur gebruik alweer aan de lader leggen. In deze periode was de mobiele dataverbinding van de Ascend P2 ook nog eens uitgeschakeld. Dit laat duidelijk zien dat Huawei op dit gebied nog de nodige verbeteringen kan aanbrengen.

Verder is ook de gesprekskwaliteit van de telefoon niet optimaal. Zo was het geluid aan de zachte kant en het gebeurde zelfs enkele keren dat het geluid even weg viel. Ook valt het tegen dat we het opslaggeheugen niet zelf kunnen uitbreiden met behulp van een microSD-kaart.

Beeldscherm

Het scherm van de Ascend P2 heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels, waarbij gekozen is voor een IPS-paneel. Het voordeel van IPS-panelen is dat ze een grotere inkijkhoek hebben dan andere schermen. De algemene kwaliteit van het scherm is erg goed. De kleuren zijn levendig en het is bijna onmogelijk om de losse pixels op het scherm te onderscheiden. Hiermee laat Huawei goed zien dat het niet per definitie nodig is om een telefoon met een Full HD-scherm te hebben voor scherp beeld.

Camera

Aan de achterkant is de telefoon uitgerust met een 13 megapixel-camera en aan de voorkant vinden we een 1,3 megapixel-camera voor videogesprekken. De camera aan de achterkant is voorzien van een led-flits en autofocus. Ik heb deze camera aan de proef onderworpen door in verschillende situaties foto’s te maken. Hierbij viel me op dat de camera vooral buiten en bij het opnemen van close-ups erg goed presteert. Foto’s die ik binnen had gemaakt leken erg flets in de standaard-modus.

 

© PXimport

Met zijn 8 millimeter is de Ascend P2 lekker dun.

Gelukkig biedt de camera-software op de Ascend P2 voldoende opties waarmee je voor elke situatie de juiste instellingen kan selecteren. Het is echter de vraag of je de moeite wil nemen om dit elke keer te doen.

Conclusie

De Huawei Ascend P2 is een snelle Android 4.2-smartphone die je veel waar biedt voor je geld. Zo huist de telefoon een quadcore-processor, een 13 megapixel-camera en een mooi scherm. Dit zijn toch specificaties die je zou verwachten bij een high-end-smartphone. Helaas verklappen de matige grafische prestaties en de tegenvallende accuduur dat het hier toch echt om een toestel uit de mid-range gaat. Ook zal je het bij de Ascend P2 moeten doen met een iets te minimalistisch ontwerp en een sterk aangepaste versie van Android. Dit laatste zorgt ervoor dat het toestel erg toegankelijk is, maar ervaren Android-gebruikers zullen vertrouwde onderdelen van het besturingssysteem moeten missen.

Huawei Ascend P2

Prijs € 399,-

Afmeting 136 x 67 x 8 millimeter

Gewicht 122 gram

Beeldscherm 4,7 inch (1280 x 720 pixels)

Besturingssysteem Android 4.1 met Emotion UI

Processor 1,5 GHz (quadcore)

Opslagcapaciteit 16 GB

Werkgeheugen 1 GB

Camera achterkant 13 megapixel

Camera voorkant 1.3 megapixel

Pluspunten

Snelle processor

Stevig

Prijs

Minpunten

Grafische prestaties

Accuduur

Sterk aangepaste versie van Android

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten