Sony Xperia Tablet Z2 - Dunner en lichter dan een tijdschrift

© PXimport

Sony Xperia Tablet Z2 - Dunner en lichter dan een tijdschrift

Geplaatst: 4 juni 2014 - 06:45

Aangepast: 24 november 2022 - 10:58

Joris Peterse

Door zijn gewicht en formaat is Sony's Xperia Tablet Z2 de ideale schoottablet. In bed, op de bank of zelfs in bad leent het apparaat zich uitstekend voor het kijken van video's of browsen door apps en websites.

Dankzij het gewicht van 439 gram is de Xperia Tablet Z2 lichter dan de iPad Air, welke hetzelfde schermformaat heeft. Ook is de tablet opvallend dun, slechts 6,4 millimeter. Toch is het formaat van de tablet fors. Om het 10,1-inch lcd-scherm (25,7 cm) zit een brede schermrand. Het maakt de tablet enerzijds onnodig groot, maar anderzijds geeft het wel meer dan genoeg ruimte om het apparaat vast te houden. Al deze eigenschappen maken van de nieuwe Xperia Tablet een ideale tablet om overal in huis comfortabel films en series te kijken, spelletjes te spelen of te browsen. Hij kan zelfs mee in bad, want net als de Xperia-smartphones is de Xperia Tablet Z2 waterdicht.

De tablet houdt prettig vast door z'n vorm en zal dankzij het gewicht je polsen niet makkelijk vermoeien. De matte achterkant is van kunststof gemaakt en glijdt niet zomaar uit je handen.

 

© PXimport

De tablet is bijzonder dun en licht.

Scherm

Het beeldscherm is een fractie minder scherp dan dat van de iPad Air, door de iets lagere resolutie van 1920 bij 1200. Desondanks is het beeld nog steeds haarscherp en in full hd. De kleurweergave is prima, evenals de kijkhoek.

Achter het scherm is de tablet onder andere uitgerust met een quadcore-processor en een 6.000 mAh-batterij. In gebruik valt de batterijduur ietsje tegen, maar in stand-by is de tablet ontzettend energiezuinig. In praktijk waren we na drie dagen de tablet op tafel te hebben laten liggen slechts één procentpunt aan batterijcapaciteit kwijt.

Verder is de tablet uitgerust met een 8 megapixel-camera. Voor tabletbegrippen schiet de tablet prima plaatjes, maar je compactcamera vervang je er niet mee. Bovendien worden foto's standaard in 5 megapixel genomen met een verhouding van 16 bij 9. Wil je de volle 8 megapixel gebruiken, dan kan dat alleen in de handmatige instellingen. Bovendien moet je het dan doen met een beeldverhouding van 4 bij 3. Leuk extraatje is dat je foto's kunt opfraaien met allerlei effecten, zoals het AR-effect waarbij de omgeving die wordt waargenomen met de camera op het beeldscherm opgeleukt wordt met allerlei objecten (afhankelijk van het thema).

Android

De tablet draait Android 4.4.2 met een eigen sausje over het besturingssysteem. Sony's Android-aanpassingen zijn in het verleden altijd redelijk minimaal gebleven, wat positief is. Zo blijft het besturingssysteem soepel en intact, maar is het toch heel herkenbaar van Sony. In het uiterlijk van Android op de Xperia Tablet Z2 is dit doorgevoerd. Zo zijn de vier icoontjes die je op ieder startmenu terugvindt verdwenen en is de bloatware verdwenen.

 

© PXimport

Het uiterlijk van Android is minimaal aangepast door Sony.

Natuurlijk is er wel plaats ingericht voor diensten van Sony, zoals Music Unlimited (een Spotify-alternatief) en Video Unlimited. Ontzettend knullig is dat je Video Unlimited helemaal niet kunt gebruiken, de dienst is nog niet beschikbaar in Nederland en als je je probeert aan te melden krijg je een foutmelding in beeld.

Ook het vermelden waard is de afstandsbedieningsapplicatie, welke de ingebouwde infraroodpoort aanstuurt zodat je kunt zappen op je televisie met je tablet. De app is handig ontworpen en is binnen een handomdraai ingesteld.

 

© PXimport

Met de tablet op schoot heb je ook geen afstandsbediening meer nodig.

Conclusie

De Xperia Tablet Z2 is een ideale tablet om ontspannen thuis (en onderweg) video's te kijken of om op te browsen. Hij houdt bijzonder comfortabel vast door zijn gewicht en formaat. Bovendien leg je de tablet zonder zorgen even op tafel tussen de gevulde drinkglazen, want het apparaat is net als de andere Xperia-tablets waterdicht. De Xperia Tablet Z2 is ook een tablet die je makkelijk in je tas stopt voor onderweg, door het dunne formaat en het gewicht. Alleen is de tablet wel wat aan de grote kant door de flinke randen om het scherm. Enige aanmerking die we hebben is dat de Xperia Tablet Z2 niet veel verschilt ten opzichte van zijn voorganger, de Xperia Tablet Z. De Z2 is een fractie sneller en een beetje lichter. Maar dat hoeft niet per se een minpunt te zijn, de Xperia Tablet Z is namelijk nu een goedkoper alternatief (ca. € 350,-).

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Waterdicht

Lichtgewicht

Android-skin

Minpunten

Video Unlimited niet beschikbaar

schermrand

Conclusie

Sony Xperia Tablet Z2 --------------------- **Prijs** € 489,- (16 GB, wifi), € 549,- (32 GB, wifi) **Beschikbare kleuren** Zwart, wit **OS** Android 4.4.2 **Scherm** 10,1 inch lcd (1920 x 1200) **Processor** 2,3 GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 801) **Geheugen** 3 GB RAM, 16 GB opslag (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Camera** 8 megapixel (achterkant), 2,2 megapixel (voorkant) **Afmetingen** 17,2 x 26,6 x 0,6 cm **Gewicht** 439 gram **Communicatie** 802.11a/ac/b/g/n, bluetooth 4.0, infrarood **Aansluitingen** Micro-usb, headset **Batterij** 6000 mAh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten