Toshiba Encore 2 Write - De ideale informatiesprokkelaar

Door: jon-l--jacobi | 12 juni 2015 10:52

Review

Als je alle informatie van een vergadering, les of college wilt vastleggen, is er geen betere tool dan Toshiba's Encore 2 Write. Deze tablet heeft een goede stylus en verschillende gebundelde apps waarmee je op allerlei manieren informatie kunt vergaren.

Toshiba Encore 2 Write

Prijs:

$349,-

OS:

Windows 8.1

Opslag en geheugen:

64GB SSD, 2GB RAM

Camera:

5MP voor, 1,2MP achter

Verbindingen:

Wifi 802.11 /a/b/g/n, bluetooth 4.0

Afmetingen:

259.08 x 175.26 x 8.89 mm

Website:

www.microsoft.com

www.toshiba.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nauwkeurige stylus-invoer
 • Indrukwekkende handschriftherkenning
 • Minpunten
 • Geen kickstand

De Encore 2 Write heeft een actieve stylus om nauwkeurig te kunnen krabbelen, maar de magie zit hem in een unieke set van gebundelde apps. TruNote is een kopie van Microsoft OneNote, maar het heeft zeer nauwkeurige handschriftherkenning op volledige documenten. TruCapture zet afbeeldingen die vastgelegd worden met de 5MP camera van het apparaat om in tekst en TruRecorder splitst geluidsopnames voor elke spreker op in tijdlijnen om de boel te vergemakkelijken. Lees ook: ASUS Transformer Book T100 Chi - Luxe Windows-tablet met toetsenbord.

Prijs en ontwerp

De 10 inch 1280x800 Encore 2 Write WT10PE-A die ik bekeken heb kost 349 dollar. Het is een lichte tablet (van zo'n 570 gram) met een Atom Z3735F-processor, 2GB geheugen en een 64GB eMMC SSD. De camera op de achterzijde is 5MP en de webcam 1.2MP. De wifi is 802.11 a/b/g/n en er zit Bluetooth 4.0 op. Het is eenvoudig vast te houden, ziet er goed uit en wordt uiteraard geleverd met de actieve stylus die de naam "TruPen" gekregen heeft. De TruPen is één van de mooiste stylussen die ik ben tegengekomen, met een dop die de punt beschermt wanneer de stylus niet in gebruik is.

De TruPen maakt gebruik van Wacom's ActiveES, dat (in tegenstelling tot de traditionele drukgevoelige tablets van dat bedrijf) op zijn beurt gebruik maakt van de pen om de locatie, druk en andere informatie door te geven. Vraag je je af waarom je niet gewoon je vinger kunt gebruiken? Dat kan wel, maar met een stylus kun je veel meer in dezelfde ruimte krijgen en met veel minder handbewegingen. En de drukgevoeligheid is geweldig voor het nabootsen van echte tekentools met apps die dit ondersteunen.

De Atom-gebaseerde Encore 2 Write bevat een Wacom digitizer.

Aangezien Windows-tablets ogenschijnlijk zakelijk georiënteerd zijn, kan het handig zijn om een Surface-achtig bluetooth-toetsenbord/hoesje van 109 dollar aan te schaffen. Ik wou dat er een kickstand opzat, zodat ik de Encore 2 Write met mijn bestaande bluetooth-toetsenborden zou kunnen gebruiken. Maar helaas.

Apps en aantekeningen maken

The ervaring van de Encore 2 Write/Tru-app zoals Toshiba die voor ogen heeft, is dat je in TruNote aantekeningen maakt en dingen neerkrabbelt met de TruPen; binnen TruCapture foto's van whiteboards en dergelijke maakt; en mondelinge discussies of toespraken opneemt met TruRecorder. Vervolgens kun je achteraf de aantekeningen en afbeeldingen in tekst en de audio in individuele conversatiethreads laten omzetten. Vergaderingen, colleges, lessen... Je hoeft nooit meer iets te missen. Geweldig.

Maar ik heb vroeger alle gevechten en teleurstellingen met betrekking tot handschriftherkenning meegemaakt, dus ik was echt sceptisch over TruNote. Nou, ik wil het van de daken schreeuwen - die vreselijke periode is voorbij. Ik heb een tekstbestand geopend dat op basis van één van mijn notities was aangemaakt in de gebundelde TruNote applicatie en echt alles wat ik neergepoot had was nauwkeurig vertaald. Zonder fouten. Ik ben onder de indruk. Het is een veel vloeiendere ervaring om iets neer te kunnen krabbelen wat je later allemaal kunt laten herkennen dan wanneer je informatie stukje bij beetje moet invoeren met het Windows 8.-invoerraster.

TruNote accepteert allerlei soorten input en ontcijfert handgeschreven tekst prima en slaat deze op als tekstbestand.

Aan de andere kant was de handschriftherkenning van foto's in de TruCapture-app matig. Tekst werd redelijk goed herkend, maar documenten worden niet gerecreëerd met afbeeldingen, specifieke lettertypen en dergelijke, zoals Adobe Acrobat en Nuance's OmniPage dat proberen te doen (en wat vaak lukt). TruCapture is handig, maar het is gewoon beperkt qua bereik. En hoewel de camera geweldig is voor het maken van foto's van whiteboards, schoolborden, billboards en andere zaken, was het moeilijk om een documentpagina scherp te stellen en een pagina van 8.5 inch bij 11 inch helemaal in het frame te krijgen. Je moet de tablet op een afstand van zo'n 30 centimeter stabiel houden. Het is te doen, maar eenvoudig is het niet.

Toshiba heeft een andere erg handige zakelijke app in de bundel gedaan - TruRecorder. Het is een geluidsrecorder die opnames organiseert op basis van wie er aan het woord was. In theorie zou je veel tijd kunnen besparen bij het zoeken naar een specifiek citaat. Maar in mijn tests was de verwerking niet zo nauwkeurig als ik had gehoopt. Dit kwam misschien door achtergrondgeluiden en het feit dat de twee deelneemsters qua stem op elkaar leken, maar ze werden ook met mij verward. En nee, ik klink niet als een vrouw.

TruRecorder kan verschillende sprekers in een conversatie uit elkaar houden.

Ik vond het maken van notities en het vastleggen van afbeeldingen en audio erg handig, maar ik was vooral te spreken over het tekenen met de Encore 2 Write - iets waar styluses traditioneel erg goed voor zijn. Je kunt een programma zoals Microsoft's Fresh Paint pas echt waarderen als je een actieve stylus gebruikt. Ik ben geen kunstenaar, maar ik heb best wat redelijke tekeningen kunnen maken, al zeg ik het zelf.

Prestaties

De Encore 2 Write levert slechts matige prestaties, wat normaal is voor een Atom-apparaat met een trage SSD. Het functioneert prima als tablet, maar er is een lichte vertraging bij het openen van programma's, dus je hoeft geen wonderen te verwachten als het gaat om grote databases, spreadsheets, video rendering enzovoorts.

PC Mark 8 gaf de Encore 2 Write een rating van 1489 in de Work-test en 881 in de Creative-test. Met 3DMark werkte Ice Storm Extreme en zijn web-kwaliteit graphics prima, maar iets zwaarders kan het apparaat niet echt aan. De eMMC SSD behaalde in CrystalDiskMark een leessnelheid van 97MBps en een schijfsnelheid van 47MBps voor grote bestanden. Dat is vrij traag, maar dit is een tablet en PC Mark heeft de looptijd gemeten op ongeveer 7 uur en 22 minuten. Helemaal niet slecht. Het afspelen van 1080p materiaal ging ook vrij goed, maar het geluid dat uit de speakers kwam werd een beetje vervormd als je ze ook maar iets harder zette.

Conclusie

Met een nauwkeurige stylusinvoer en de apps die Toshiba meelevert, is de Encore 2 Write een veel handigere tool dan ik had verwacht. Totdat Microsoft handschriftherkenning voor volledige documenten aan OneNote toevoegt in plaats van alleen maar herkent wat je op dat moment schrijft, blijft het het summum van live informatievergaring.

Ik raad echt de Encore 2 Write aan in plaats van de reguliere Encore 2, die gewoon een Windows-tablet is, ook al is hij erg betaalbaar.

2 Reactie(s) op: Toshiba Encore 2 Write - De ideale informatiesprokkelaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juni 2015 21:18 Anoniem
  Waar heb jij deze kunnen kopen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 augustus 2015 23:02 Anoniem
  At this time it seems like Movable Type is the best blogging platform available right now. from what I've read Is that what you are using on your blog? acabfeddddegfeek
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.