Samsung Galaxy NotePRO 12.2 - Meer dan een draagbare tv

Door: Joris Peterse Joris | 25 februari 2014 10:02

Review

De PRO-serie van Samsung Galaxy-tablets is de eerste reeks tablets die groter is dan ongeveer 10 inch, dat sinds de eerste iPad standaardformaat lijkt. Natuurlijk is een groter formaat prettig bij het kijken naar films, maar het 12,2-inch scherm van de NotePRO is meer dan een draagbare televisie.

Om extra te onderstrepen dat de tabletserie niet alleen bedoeld is voor mediaconsumptie, hebben de tablets de naam Pro meegekregen. De serie bestaat uit de NotePRO met stylus en de TabPRO zonder pennetje, de laatste in 12,2-, 10,1- en 8,4-variant.

Kenmerkend is dat al deze tablets dezelfde hoge resolutie van 2560 x 1600 pixels hebben en met specifieke apps en een eigen Android-skin zijn uitgerust. Bijvoorbeeld apps als Hancom Office (waarmee je Office-documenten bewerkt), Remote PC, e-Meeting (voor webconferenties) en de mogelijkheid meerdere apps in vensters naast elkaar te zetten. Hiermee probeert Samsung een wat zakelijkere doelgroep ook aan te spreken.

Productieve gebruikers zullen vooral enthousiast zijn over het virtuele toetsenbord op het grote scherm. Dat is ook wel een beetje de hamvraag: hoe is zo'n enorm scherm in praktijk?

Size matters

Zoals gezegd, HD-films kijken is fantastisch dankzij het schermformaat en de hoge resolutie. Sommige websites, apps of e-books zijn nog niet helemaal geoptimaliseerd voor deze resolutie, waardoor het wat korrelig of onscherp overkomt. Het grotere formaat houdt natuurlijk wel in dat de tablet zwaarder is. Niet onevenredig zwaar overigens, maar als je de tablet met één hand vasthoudt, wordt het na verloop van tijd wat oncomfortabel.

De matte nepleren achterkant zorgt er wel voor dat je de tablet prettig kunt vasthouden. De Galaxy NotePRO draait op Android 4.4, de meest recente Android-versie. Het magazine-achtige uiterlijk dat Samsung aan Android geeft, ziet er fris en fraai uit. Wel mist het wat van de soepelheid van Android zonder deze toevoegingen.

Aan de hardware zal het niet liggen, want de tablet is uitgerust met een 1,9 GHz octacore-processor (acht kernen) en 3 GB werkgeheugen. Ook zit er een forse batterij in van 9500 mAh. Uit de forse batterijcapaciteit zal je weinig voordeel halen omdat het scherm een forse batterijslurper is. Bij het opladen merk je wel verschil, dit gaat namelijk tergend langzaam.

Koop de Samsung Galaxy NotePro 12.2 via de Computer!Totaal Prijsvergelijker:

Samsung Galaxy NotePro 12.2 - Verkrijgbaar bij 8 shops vanaf € 743,05 (gemiddeld € 748,38)

Conclusie

De Galaxy NotePRO is een veelzijdige tablet en het formaat blijkt in praktijk de moeite waard, hoewel je qua mobiliteit wellicht iets inlevert. Er kleeft echter één enorm minpunt aan de NotePRO: de prijs. De NotePRO-versie met stylus kost maar liefst 749 euro. Voor honderd euro minder heb je de 12,2 inch TabPRO zonder stylus.