Samsung Galaxy NotePRO 12.2 - Meer dan een draagbare tv

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 25 februari 2014 10:00

Review

De PRO-serie van Samsung Galaxy-tablets is de eerste reeks tablets die groter is dan ongeveer 10 inch, dat sinds de eerste iPad standaardformaat lijkt. Natuurlijk is een groter formaat prettig bij het kijken naar films, maar het 12,2-inch scherm van de NotePRO is meer dan een draagbare televisie.

Score
70
 • Pluspunten
 • Prettig virtueel toetsenbord
 • Stylus
 • Schermformaat
 • Minpunten
 • Gewicht
 • Prijs

None

Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Prijs € 749,-

Processor 1,9 GHz octacore-processor

Geheugen 3 GB DDR3

Opslag 32 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 12,2 inch (31 cm) lcd, 2560 x 1600

Camera 8 megapixel (achterkant), 2 megapixel (voorkant)

Communicatie Infrarood, gps, bluetooth 4.0, wifi 802.11 a/b/g/n/ac

Accu 9500 mAh

Afmetingen 20,4 x 29,6 x 0,8 cm

Gewicht 750 gram

Om extra te onderstrepen dat de tabletserie niet alleen bedoeld is voor mediaconsumptie, hebben de tablets de naam Pro meegekregen. De serie bestaat uit de NotePRO met stylus en de TabPRO zonder pennetje, de laatste in 12,2-, 10,1- en 8,4-variant.

Kenmerkend is dat al deze tablets dezelfde hoge resolutie van 2560 x 1600 pixels hebben en met specifieke apps en een eigen Android-skin zijn uitgerust. Bijvoorbeeld apps als Hancom Office (waarmee je Office-documenten bewerkt), Remote PC, e-Meeting (voor webconferenties) en de mogelijkheid meerdere apps in vensters naast elkaar te zetten. Hiermee probeert Samsung een wat zakelijkere doelgroep ook aan te spreken.

Productieve gebruikers zullen vooral enthousiast zijn over het virtuele toetsenbord op het grote scherm. Dat is ook wel een beetje de hamvraag: hoe is zo'n enorm scherm in praktijk?

Size matters

Zoals gezegd, HD-films kijken is fantastisch dankzij het schermformaat en de hoge resolutie. Sommige websites, apps of e-books zijn nog niet helemaal geoptimaliseerd voor deze resolutie, waardoor het wat korrelig of onscherp overkomt. Het grotere formaat houdt natuurlijk wel in dat de tablet zwaarder is. Niet onevenredig zwaar overigens, maar als je de tablet met één hand vasthoudt, wordt het na verloop van tijd wat oncomfortabel.

De matte nepleren achterkant zorgt er wel voor dat je de tablet prettig kunt vasthouden. De Galaxy NotePRO draait op Android 4.4, de meest recente Android-versie. Het magazine-achtige uiterlijk dat Samsung aan Android geeft, ziet er fris en fraai uit. Wel mist het wat van de soepelheid van Android zonder deze toevoegingen.

Aan de hardware zal het niet liggen, want de tablet is uitgerust met een 1,9 GHz octacore-processor (acht kernen) en 3 GB werkgeheugen. Ook zit er een forse batterij in van 9500 mAh. Uit de forse batterijcapaciteit zal je weinig voordeel halen omdat het scherm een forse batterijslurper is. Bij het opladen merk je wel verschil, dit gaat namelijk tergend langzaam.

Koop de Samsung Galaxy NotePro 12.2 via de Computer!Totaal Prijsvergelijker:

Samsung Galaxy NotePro 12.2 - Verkrijgbaar bij 8 shops vanaf € 743,05 (gemiddeld € 748,38)

Conclusie

De Galaxy NotePRO is een veelzijdige tablet en het formaat blijkt in praktijk de moeite waard, hoewel je qua mobiliteit wellicht iets inlevert. Er kleeft echter één enorm minpunt aan de NotePRO: de prijs. De NotePRO-versie met stylus kost maar liefst 749 euro. Voor honderd euro minder heb je de 12,2 inch TabPRO zonder stylus.

4 Reactie(s) op: Samsung Galaxy NotePRO 12.2 - Meer dan een draagbare tv

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 februari 2014 12:09 Oscar
  Het is duidelijk een tablet, qua prijs, bedoeld voor de zakelijke of professionele gebruiker, voor gebruik van een e-book is hij denk ik net effe wat te groot, dat is net zo iets als, naar de supermarkt gaan met een vrachtwagen om boodschappen te doen, in plaats van met de auto of fiets…of een e-book lezen op je flatscreen…alleen jammer dat ongeveer de maximale geregistreerde gebruikstijd van de accu gedurende de test niet is vermeldt…..en eventueel de tijdsduur om de accu weer volledig opgeladen te krijgen. Nu wordt alleen vermeld dat de accu traag oplaad, maar hoe traag? hoeveel uur, minuten enz. Had ik ook graag willen weten, want met de opmerking trage oplaad tijd, ben ik toch wel heel benieuwd geworden, naar hoe traag, hoe lang het ongeveer duurde , om de accu weer opgeladen te krijgen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2014 15:09 Anoniem
  Een tablet voor750,-!
  Waarom niet meteen naar 1500,-?
  Zijn ze helemaal gek aan het worden?
  Een zeer goed (groter) tablet behoeft niet meer dan 400,- te kosten.
  De rest is zakken vullen.
  En je zit nog steeds vast aan dit gebrekkige os.
  Met matige camera's en te weinig opslagruimte, en te korte werktijd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2014 15:45 Jorispeterse
  @Oscar
  Een e-book lezen op een tablet is alsof je met de segway naar dezelfde supermarkt gaat. Het kan wel, maar er zijn geschiktere vervoersmiddelen. Zoals een e-reader voor je e-books. ;-)

  Overigens om een indicatie te geven van het opladen: hier was ik enkele uren mee kwijt. Verschilt wel of je de bijgeleverde lader met andere stekker gebruikt of een gewone micro-usb-aansluiting.
  Had hierover echter wat zinnetjes over weggesneden in de review om het verhaal qua lengte niet uit de klauw te laten lopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2014 11:53 Anoniem
  @HenkGroningen

  Eindelijk een tablet waarmee je goed uit de weg kan met PDF's op A4. Voor mij belangrijk voor mijn muziek. Vanaf nu alle bladmuziek bij de hand.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.