Schrijven met een smartpen op pc, telefoon en tablet

Door: Edmond Varwijk | 09 december 2016 10:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Wie iets wil vastleggen, grijpt ook nu nog bijna altijd als eerste naar pen en papier. En dat terwijl we het schrijven met een pen al bijna hadden verleerd. Elke computer komt met een toetsenbord en kan niets beginnen met handgeschreven aantekeningen. Maar dat gaat veranderen: de pen maakt een comeback. Steeds meer apparaten kunnen met een smartpen overweg. Toetsenbord aan de kant... ga lekker schrijven!

Tip 01: Pen of toetsenbord

Schrijven doen we dagelijks, iedereen. Even een krabbeltje, een briefje, aantekeningen op school, notulen van een vergadering – het kan allemaal ook op de computer maar gaat met pen en papier zoveel natuurlijker. Bovendien heb je met pen en papier veel meer vrijheid: even een pijl om twee tekstdelen met elkaar te verbinden, een tekening als verduidelijking bij een moeilijke tekst of abstracte schetsen van een saaie bijeenkomst. Hoeveel moeite fabrikanten ook doen om het perfecte toetsenbord te ontwikkelen, de behoefte om gewoon met een pen te schrijven is nooit weggegaan. En het kan weer. Steeds meer smartphones, tablets en ook pc’s, kunnen overweg met een pen en handgeschreven input.

Tip 01 Ook een ergonomisch toetsenbord is uiteindelijk toch een toetsenbord met alle beperkingen van een toetsenbord.

Tip 02: De juiste pen

Pen en smartphone of tablet moeten goed samenwerken. Koop je ze samen zoals bij een Samsung Galaxy Note of Microsoft Surface Pro, dan is goede samenwerking verzekerd, net als bij de Apple Pencil. Die laatste moet je weliswaar apart kopen maar alleen Apple maakt hem en alleen voor de iPad Pro. Lastiger wordt het zonder een vast koppeltje. Zo levert grafisch specialist Wacom alternatieve pennen voor sommige Samsung Note-toestellen en Samsung Tab-tablets én zelfs voor de iPad mini, de iPad 3 en 4 en de iPad Air 1, allemaal iPads die helemaal niet gemaakt zijn om met een pen te gebruiken. Is er voor jouw tablet of smartphone geen bijbehorende pen, dan kun je kijken of er zo’n alternatieve oplossing is. Maar let er wel goed op dat die echt compatibel is met het merk én model van jouw smartphone of tablet. Houd er verder altijd rekening mee dat de pen waarschijnlijk minder nauwkeurig werkt dan een tablet met een specifieke eigen pen, en dat de pen alleen werkt in bepaalde apps. Wacom heeft op zijn website van elke pen een omschrijving staan voor welke apps hij geschikt is.

Tip 02 De Wacom Creative Stylus 2 werkt met iPad-modellen die eigenlijk niet zijn gemaakt voor gebruik van een smartpen.

Tip 03: Op echt papier

Schrijf je liever op papier dan op het gladde oppervlak van een smartphone of tablet, maar wil je toch ook wel graag al je aantekeningen en krabbels digitaliseren, dan kan dat. De Neo Smartpen combineert het beste van twee werelden, zowel oud als nieuw. Het is samen met de Livescribe-pen de bekendste ‘digitaal-papier-oplossing’. Terwijl je schrijft op papier, gewoon met inkt, verschijnt alles wat je schrijft en tekent ook digitaal op je smartphone of tablet. Live! Om dit mogelijk te maken zit in de punt van de pen behalve de gewone schrijfkop ook een camera die de beweging van de pen over het papier registreert en die informatie realtime doorgeeft aan de via bluetooth verbonden smartphone of tablet. De app op de smartphone of tablet gebruikt die informatie om de tekst of tekening direct te reproduceren.

Terwijl je schrijft op papier, verschijnt alles ook digitaal op je smartphone of tablet

Het geheim van Neo

De Neo Smartpen werkt met digitaal papier, dat is papier waarop een heel fijn patroon van minuscule streepjes is geprint. Dat patroon is met het blote oog nauwelijks te zien, maar de camera in de pen ziet het wel en gebruikt het om heel nauwkeurig de bewegingen van de pen over het papier te volgen. Schrijven met een pen zoals de Neo Smartpen kun je dus altijd, maar wil je de aantekeningen reproduceren op je smartphone of tablet, dan kan dat alleen met het speciale papier. Heel duur is dat niet en het is te koop in mooie stevige notitieblokken van verschillend formaat en zelfs als luxe Moleskin-notitieboek.

Van elk model notitieblok zijn er drie varianten, elk met een eigen nummer én een eigen patroon van kleine streepjes. Bovendien verschilt het patroon ook nog eens per pagina. De pen weet hierdoor altijd welk type notitieblok je gebruikt en op welke pagina je aan het schrijven bent en ziet het dus ook als je naar een volgende of vorige pagina gaat. Begin je aan een nieuw notitieblok en heb je al eerder hetzelfde type en nummer notitieblok gebruikt, dan moet je op de smartphone of tablet eerst het vorige boek ‘afsluiten’. Zo voorkom je dat aantekeningen van de twee notitieblokken door elkaar gaan lopen.

Sterk uitvergroot is dit het patroon van minuscule streepjes op het digitale papier van de Neo Smartpen.

Tip 04: Organiseren

Voor synchronisatie met de Neo Smartpen installeer je uit de Apple App Store of Google Play de app Neo Notes. Daarna koppel je de smartpen en je kunt beginnen. Open een notitieblok met digitaal papier en zodra je gaat schrijven of tekenen, verschijnt de tekst of tekening ook in de app. In de app kun je de notities bewerken, aanvullen, opmaken, kopiëren, delen en noem maar op. Digitaal heeft toch wel veel voordelen. Behalve zichtbare bewerkingen kun je de notities voorzien van tags zodat je ze met elkaar kunt verbinden of later gemakkelijk terug kunt vinden, ook als ze in verschillende boekjes staan.

Ook kun je losse aantekeningen uit verschillende notitieblokken samenvoegen in een nieuw boek of blok door een of meer pagina’s te selecteren en dan te kopiëren. Van elke notitie en zelfs elk woord weet Neo Notes bovendien wanneer en waar je het hebt geschreven, en ook op die kenmerken kun je dus zoeken. In de Activiteitenagenda zie je een mooi overzicht van alles wat je hebt geschreven. Wil je het maken van een notitie als een filmpje afspelen, dan kan dat ook! Wanneer je vooraf Voice Memo activeert, dan kun je ook nog eens terugluisteren wat er tijdens het schrijven te horen was.

Tip 04 Zodra de aantekeningen op smartphone of tablet staan, zijn ze digitaal en kun je ze bewerken, delen, terugkijken en nog heel veel meer.

0 Reactie(s) op: Schrijven met een smartpen op pc, telefoon en tablet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.