Slim gezichten labelen met Picasa

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 oktober 2010 09:46

Apps & Software

Wanneer u een grote fotoverzameling hebt, is het lastig om snel afbeeldingen van een bepaald persoon terug te vinden. De ontwikkelaars van Picasa hebben voor dat probleem een goede oplossing bedacht. De software identificeert namelijk gezichten, waardoor u snel alle foto’s van iemand selecteert. Vervolgens is het een eenvoudig karweitje om naamlabels aan de juiste personen te koppelen.

01. Picasa installeren

Het bekende Google-programma Picasa is een uitstekend hulpmiddel om alle foto’s op uw harde schijf te ordenen en eenvoudige bewerkingen uit te voeren. Het maakt hierbij niet uit dat de bestanden verspreid op het systeem staan opgeslagen, want de software bundelt alle afbeeldingen. Het Nederlandstalige programma is beschikbaar voor Windows XP, Vista en 7. U hebt geen account bij Google nodig om de software te installeren. Surf naar de website Picasa en klik op Picasa 3.6 downloaden. Bewaar het exe-bestand op uw harde schijf en start de installatiewizard. Accepteer de licentieovereenkomst en klik op Installeren. Bepaal verder of u een snelkoppeling op het bureaublad wilt plaatsen en of u Google wilt instellen als standaardzoekmachine van Internet Explorer. Verder kunt u anoniem gebruikersstatistieken delen met het bedrijf, die voornamelijk worden gebruikt om het programma te verbeteren. Als u daar geen behoefte aan hebt, dan haalt u het vinkje voor dit onderdeel weg. Tot slot klikt u op Voltooien.

U downloadt de nieuwste versie van Picasa.

02. Foto’s importeren

Zodra u Picasa voor het eerst opstart, verschijnt er direct een dialoogvenster in beeld waarmee u foto’s importeert. U hebt hier twee mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om de software te laten zoeken in de mappen Mijn Documenten, Mijn Afbeeldingen en Bureaublad, het voordeel hiervan is dat Picasa erg snel uw fotocollectie in kaart brengt. Indien de foto’s elders staan opgeslagen kiest u voor de tweede optie, uw volledige harde schijf wordt in dat geval gescand. In het volgende scherm stelt u desgewenst in om bepaalde bestandstypen standaard met Picasa te openen. Maak een keuze en bevestig met Voltooien. U ziet dat de foto’s aan de linkerkant zijn gesorteerd op jaartal. Het programma houdt rekening met alle bekende bestandsformaten, zoals tif, jpg, bmp, raw en psd. Wellicht worden daardoor ook ongewenste afbeeldingen geïndexeerd, zoals screenshots en plaatjes afkomstig van websites. Gelukkig regelt u eenvoudig welke bestanden toegevoegd worden, door te navigeren naar Extra / Opties / Bestandstypen.

U vindt gemakkelijk foto’s terug van een bepaald jaartal.

03. Naamlabels toevoegen

Na het importeren van de foto’s, zoekt Picasa automatisch naar gezichten van personen. De software groepeert alle afbeeldingen waarop zich het gezicht van een bepaalde persoon bevindt. Zeker bij een grote fotoverzameling neemt dit proces enige tijd in beslag. U volgt de voortgang door aan de linkerkant te klikken op Personen. Zodra het programma klaar is met scannen, ziet u een overzicht van verschillende gezichten. Klik op Een naam toevoegen als u iemand wilt identificeren. Voer een naam in en bevestig met Enter. In het dialoogvenster dat verschijnt, klikt u op Nieuw persoon en vult u de overige gegevens in. Sluit af met OK om het album aan te maken. Aan de linkerkant ziet u de naam van de betreffende persoon staan, met verschillende foto’s waarop zijn of haar gezicht voorkomt. U hoeft natuurlijk niet aan elk gezicht een naamlabel toe te kennen. Mensen die u niet wilt groeperen, klikt u met behulp van het kruisje weg. In het onderdeel Genegeerde gezichten weergeven, bekijkt u wie u hebt overgeslagen.

Organiseer uw fotocollectie in Picasa door gezichten te identificeren.

0 Reactie(s) op: Slim gezichten labelen met Picasa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.