Smartphones en tablets 5 euro duurder door thuiskopieheffing

Door: Elmar Rekers | 25 oktober 2012 14:14

Internet & Thuis

Elektronica als smartphones, tablets en laptops zullen in 2013 maximaal 5 euro duurder worden. Dit door de thuiskopieheffing op diverse apparaten, die staatssecretaris Fred Teeven donderdag bekendmaakte.

De heffing gaat op 1 januari 2013 in en is bedoeld als compensatie voor het illegaal downloaden van films, muziek en games. De hoogste toeslag zal betaald worden bij de aanschaf van een pc, laptop of HDD-recorder. Deze apparatuur wordt namelijk 5 euro duurder.

Ook smartphones met meer dan 16 GB geheugen en tablets met meer dan 8 GB geheugen krijgen een heffing van 5 euro opgelegd. Hebben ze minder opslagcapaciteit, dan wordt een heffing van 2,50 euro gehandhaafd. Verder zal AV-apparatuur (dvd- en blu-ray-spelers) maximaal 2 euro duurder worden en gaan optische media, zoals lege cd's en dvd's, met 3 eurocent omhoog.

Tijdelijke heffing

De thuiskopieheffing is een vervanging van de huidige heffingsregeling die op 1 januari afloopt. De nieuwe regeling is volgens Teeven echter van tijdelijke duur, want deze zal uiterlijk tot 1 januari 2014 in stand blijven. "Verwacht wordt dat het heffingssysteem op korte of middellange termijn moet worden herzien, vanwege de snelle opkomst van nieuwe dragers en andere technologische ontwikkelingen", aldus de staatssecretaris.

Volgens Teeven was een vernieuwde versie van de thuiskopieheffing, waarbij duidelijk meer nadruk ligt op de hardware, broodnodig. Gebruikers consumeren gedownloade content immers steeds vaker direct op een tablet of smartphone, in plaats van films en muziek op een cd of dvd te branden. Verwacht wordt dat er middels de nieuwe heffing tussen de 26 en 30 miljoen euro zal worden opgestreken in 2013.

0 Reactie(s) op: Smartphones en tablets 5 euro duurder door thuiskopieheffing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.