Sony Xperia Z3 Tablet Compact - De ideale leestablet

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 05 december 2014 15:58

Review

De Xperia Z3 Tablet Compact is net als alle topmodellen uit de Xperia smartphone- en tabletlijn waterdicht. De kleine tablet springt er echter uit vanwege het formaat, door zijn 8 inch-scherm (20,3 cm) is het namelijk een ideale tablet om vanaf te lezen.

Score
80
 • Pluspunten
 • Specs
 • Accuduur
 • Waterdicht
 • Gewicht
 • Minpunten
 • Bloatware
 • Prijs

None

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Prijs € 399,- (16GB), € 449,- (32GB)

Beschikbare kleuren Zwart, wit

Besturingssysteem: Android 4.4

Scherm: 8 inch LCD (1920 x 1080)

Processor 2,5 GHz quadcore (Snapdragon 801)

RAM 3 GB

Opslaggeheugen 16/32 GB (uitbreidbaar)

Camera achterkant 8,1 megapixel

Camera voorkant 2.2 megapixel

Afmetingen 12 x 21 x 6 cm

Gewicht 270 gram

Communicatie Wifi, nfc, Bluetooth 4.0, gps

Accu 4500 mAh

Eigenlijk is de tablet een grote variant van de Xperia Z3 smartphone. Het toestel heeft nagenoeg dezelfde specificaties, alleen dan zonder belfunctionaliteit en zit in een groter jasje. Het 8 inch-breedbeeldscherm is handzaam en doet qua formaat een beetje denken aan een boek. Die vergelijking is niet geheel toevallig, want het belicht ook z'n sterkste punt: het is een fijne tablet om vanaf te lezen. Of het nu websites, e-mails of e-books zijn, dat maakt niet uit. Lees ook: De 9 beste tablets voor werk en school.

Uiteraard zorgt het grotere formaat er ook voor dat de tablet zwaarder weegt dan de smartphone-tegenhanger, maar met z'n 270 gram is hij alsnog uitzonderlijk licht. Ter vergelijking: de iPad Mini 3 is al behoorlijk licht, maar weegt alsnog 331 gram.

Het formaat en gewicht doen er echter minder toe dan het scherm als je ontspannen wilt lezen of browsen. Dat zit gelukkig ook wel snor. Het HD-scherm is erg helder, wat het kijkcomfort verhoogt, ook als je de tablet buiten in zonlicht gebruikt. De kleuren spatten van je scherm af en kantel je de tablet, dan heb je dus een fantastisch beeld voor filmpjes en foto's. Bijkomend voordeel voor video is ook dat de speakers aan de voorkant geplaatst zijn. De resolutie van het scherm had alleen iets hoger gekund dan 1920 bij 1080 voor een tablet in deze prijsklasse, maar in de praktijk is het beeld scherp zat.

De Xperia Z3 Tablet Compact heeft ongeveer het formaat van een boek.

Groots compact

Met de specs van een smartphone is het gek om de tablet "compact" te noemen. De tablet neemt met de specs ook andere positieve eigenschappen van de Xperia Z3-smartphone over. Zo is de accuduur behoorlijk goed. Je kunt de tablet gerust dagen lang aan laten staan of er meerdere films op kijken.

De camera is een slagje minder dan de 20,1 megapixelsensor van de Z3-smartphone. De Xperia Z3 Tablet Compact heeft een 8 megapixelcamera. Helaas maakt de tablet standaard foto's in 6 megapixel. Wil je 8 megapixelfoto's, dan kan dat alleen maar via de handmatige instellingen. De camera is echter wel opvallend goed in het maken van foto's in donkere omstandigheden. Voor tabletbegrippen heeft de tablet dus een zeer behoorlijke camerasensor.

Android 4.4 of 5

Op het moment van schrijven draait de tablet nog op Android 4.4. Een update naar Android 5.0 wordt echter verwacht. Sony heeft zijn eigen uiterlijk en diensten aan Android meegegeven. Alle toegevoegde functies zitten niet-storend in het besturingssysteem verwerkt, waardoor Android overzichtelijk en soepel blijft werken.

Wel zijn er opvallend veel apps voorgeïnstalleerd. De apps van Sony zelf, zoals de Walkman en fotogalerij, zijn waardevolle toevoegingen. Onprettig is dat er ook bloatware in de vorm van AVG Security voorgeïnstalleerd staat. Deze antivirus-app is overbodig en machtigt zichzelf toegang tot de belangrijkste systeemonderdelen. Op een dure tablet als deze volkomen misplaatst.

Conclusie

Sony weet de laatste tijd uitstekende tablets af te leveren en de Z3 Tablet Compact is daar geen uitzondering op. De kwaliteit is uitstekend: waterdicht, lichtgewicht, goede specs en een helder scherm. Ideaal om binnen of buiten ontspannen vanaf te lezen. De kwaliteit komt echter wel met een prijskaartje. Voor de 400 euro die de Z3 Tablet Compact kost, heb je ook een iPad Mini 3 met hetzelfde opslaggeheugen. Nu suggereren we niet dat de iPad Mini 3 een betere tablet is, maar omdat Apple doorgaans zijn producten veel hoger prijst dan de concurrentie is de vergelijking op z'n plaats.

4 Reactie(s) op: Sony Xperia Z3 Tablet Compact - De ideale leestablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 december 2014 00:15 Anoniem
  nu nog de de 4g versie in wit in nederland uitbrengen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2014 02:27 Anoniem
  ik heb de Sony Z1 en zie geen enkele reden die te vervangen door dit model!
  geen grote verbeteringen en een afgesloten sd card reader voor andere apps dan die van Google.
  en ik wil een groter tablet om bladen makkelijker te lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2014 22:46 Anoniem
  Tablets worden steeds dunner met daardoor een te kleine batterij en korte gebruiksduur.
  WAAROM?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 13:44 Oscar
  Waarom steeds dunner? gewoon omdat het technisch mogelijk is. Maar hoe dan ook, die Sony Xperia Z3 is wel één van de weinige tablets, die je gewoon kan gebruiken in een vochtige omgeving. Bijvoorbeeld als je ligt of zit te relaxen in de badkuip. of bij het zwembad, of wanneer frisdrank over je tablet morst, hoef je niet meteen in de stress te schieten, omdat die tablet toch waterdicht is. Dergelijke ongelukjes hebben bij de meeste tablets meestal ernstige financiële gevolgen. Het kopen van een nieuwe tablet,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.