Specifieke zoekmachines

© PXimport

Specifieke zoekmachines

Geplaatst: 10 augustus 2011 - 08:19

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Redactie ID.nl

'Googelen' mag inmiddels zijn opgenomen in de Dikke Van Dale, maar dat betekent nog niet dat deze zoekmachine een monopolie heeft op het vinden van de door u gezochte informatie. Wist u bijvoorbeeld dat er zoekmachines bestaan die specifiek zijn gericht op social media-diensten als Twitter en Facebook? Wij geven u de beste alternatieven voor Google en andere bekende zoekwebsites.

1. Whos talkin

Zoekmachines gericht op social media schieten als paddenstoelen uit de grond. Whos talkin is er een die in gebruik en vormgeving veel van Google wegheeft. Surf naar WhosTalkin, voer de gewenste zoekterm in en klik op Search. De resultaten, gevonden op populaire blogs, nieuwswebsites en fora, worden op actualiteit onder elkaar geplaatst. Dit heeft als nadeel dat een medium zoals Twitter prominent aanwezig is, aangezien er talloze tweets per seconde online worden gezet. Daarom is het slimmer om aan de linkerzijde van het scherm op specifiek gewenste websites te klikken. Overigens vindt u ook een zogenaamde TalkRank-meter, waarop is te zien hoe populair uw gezochte onderwerp is op de zestig media die door Whos Talkin worden doorzocht. Het resultaat kan door een klik op de Excel-knop, die u bovenaan het scherm vindt, worden geëxporteerd naar de harde schijf, mocht het van belang zijn voor bijvoorbeeld een onderzoek dat u verricht.

© PXimport

Whos talkin biedt een mooi overzicht van wat er speelt op internet.

2. Twitterfall

Een waterval aan tweets, dat is wat de dienst Twitterfall biedt. Het mooie is dat u bij deze dienst niet actief, maar passief naar een onderwerp zoekt. Links op de pagina vindt u handige zoekinstellingen, bijvoorbeeld voor het invoeren van een plaatsnaam zodat alleen tweets uit die locatie getoond worden, of welke trends er zijn op Twitter. Uw zoekterm vult u in bij het kopje Searches. Klik nu op Add. Typ desgewenst nog een term in, om de resultaten af te bakenen. De ingevoerde keywords zijn in- en uit te schakelen, door met de muis op het woord te gaan staan en er een vinkje achter te zetten of weg te halen. Bij Settings, rechts in het beeld, kunt u ook tweets zoeken in bijvoorbeeld de Nederlandse taal, en retweets aan- of uitzetten.

© PXimport

Twitterfall is een spraakwaterval van Twitter: live op uw scherm, met bijzonder handige functies.

De zoekresultaten die over het beeld bewegen, zijn tot in detail uit te pluizen. Als u de muis boven een naam houdt, komen in een lijstje de naam, locatie en follow- en followingcijfers naar boven. Ga nu naar het pijltje dat rechts van de tweet verschijnt. Hier zijn alle Twitter-opties uit te voeren, zoals het retweeten van het bericht, beantwoorden, de persoon volgen of hem of haar een persoonlijk bericht (DM) sturen. Fan van de service? Download dan voor de Mac of voor Windows een kleine widget voor op uw bureaublad. Die vindt u onder About / Widgets.

3. Twitter-zoekopdracht

Omdat Twitter nu eenmaal het allerlaatste breaking news brengt, direct van de plaats waar het nieuws zich afspeelt, is Twitter afzoeken naar feitjes en weetjes over bepaalde gebeurtenissen helemaal niet gek. Via Search.Twitter vult u een zoekterm in, waarna de woorden gematched worden met die van Twitterberichten. De resultaten worden live (real-time) bijgewerkt, maar u moet op Refresh klikken om ze te zien. Rechts in de kolom vindt u actuele trending topics en zogenaamde Nifty queries: bepaalde tekens om nog gerichter te kunnen zoeken. Dat kan echter ook via Advanced Search. Uiteraard zijn hier de bekende zoekwoorden in te vullen, maar u kunt ook aangeven of er gezocht moet worden bij een bepaalde persoon, plaats of binnen een periode tussen specifieke data. Een leuke extra is ook dat u kunt aangeven of de berichten voorzien moeten zijn van een blije of boze 'smile', zodat de 'Attitude' - ofwel 'het gevoel' bij het bericht - wordt gesorteerd.

© PXimport

Googlen op Twitter doet u met search.twitter.com: duidelijk en snel!

4. Greplin

Greplin.com is een zoekmachine voor uw cloud-accounts. Dat betekent dat hij speurt in Gmail, LinkedIn, Dropbox, Google Docs, Evernote en nog veel meer diensten waarvan de basis op internet ligt. Op de homepage moet u zich om veiligheidsredenen even registreren. Na de activering van uw account verschijnt er een scherm waarop u de gewenste websites moet toevoegen aan uw profiel. Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox, LinkedIn en Google Docs en Calendar zijn gratis te gebruiken. Wilt u Yammer, Evernote en Box.net toevoegen, dan moet u een Premium- of Premium Plus-account aanschaffen ter waarde van respectievelijk 5 en 15 dollar per maand. Na deze stap verschijnt een Google-achtig zoekscherm. Vul uw term in en druk Enter. Gesorteerd op categorieën, bijvoorbeeld Berichten, Mensen en Evenementen, komen de berichten die in al uw toegevoegde accounts zijn gevonden onder elkaar te staan. Als u hierop klikt, wordt u direct doorgestuurd naar de betreffende dienst.

© PXimport

Zoeken in uw persoonlijke documenten klinkt gevaarlijk, maar werkt buitengewoon precies.

5. Social Mention

Nog een andere social media-zoekmachine is SocialMention.com. De service werkt ook als analysetool waarmee u diverse statistieken over uw zoekopdracht te zien krijgt. De site werkt met meer dan zestig social media-websites, waaronder bekende namen als YouTube, Facebook, Twitter en Flickr. Op de homepage kunt u deze namen selecteren als u alleen wilt zoeken op bepaalde sites; klik hiervoor op or select social media sources. Een klik op All naast de zoekbalk geeft u de kans om categorieën social media te kiezen. Als u gaat zoeken, moet SocialMention even laden voordat het resultaten toont. Vervolgens ziet u alles onder elkaar opgesomd. Vooral de linkerkolom is interessant. Zijn mensen positief over het onderwerp, wie schrijft er het meeste over en op welke website wordt er het meeste over gemeld? Dat en meer wordt door Social Mention geanalyseerd. Daarnaast is ook uitgebreid zoeken mogelijk, u kunt e-mail-alerts krijgen en u aanmelden voor RSS-feeds.

© PXimport

Zoekresultaten worden door Social Mention niet alleen getoond, maar ook geanalyseerd op waarde en emotie.

6. WolframAlpha

De naam klinkt nu niet bepaald als een zoekmachine, maar op WolframAlpha vindt u wel degelijk veel nuttige informatie. De dienst is geen 'klassieke' zoeker zoals Bing, Google en AltaVista. Met WolframAlpha gaat u op zoek naar alle feiten, statistieken en weetjes over een land, muziekband of wiskundige berekening. In principe kunt u gewoon 'googlen', maar u krijgt geen lijst met links naar websites voorgeschoteld. U moet wel in het Engels zoeken, anders werkt het niet. Tik bijvoorbeeld 'Netherlands' in, en u weet hoeveel mensen er wonen, wat de gemiddelde leeftijd is en wat het bruto nationaal product. Een vraag als 'Who wrote Stairway to Heaven?' geeft direct het antwoord in de vorm van de schrijver van het rocknummer, de datum waarop het werd uitgebracht en wie het gezongen heeft. Antwoorden zijn op

te slaan als afbeelding, spreadsheet of pdf. Met deze website hebt u voortaan de feiten op een rijtje!

© PXimport

WolframAlpha werkt als een orakel. Het is een zoekmachine die u niet doorstuurt via links, maar die zelf het antwoord geeft.

7. Quintura

Quintura is te gebruiken als huis- tuin- en keukenzoeker. Het verschil met andere zoekmachines is dat deze dienst niet alleen links geeft naar websites waarop over uw onderwerp is geschreven, maar ook clusters toont met termen. Zo krijgt u direct te weten wat andere mensen hebben gezocht in relatie tot uw zoekterm. Zoeken op 'televisie vergelijken' geeft clusters zoals 'kopen', 'telefonie' en 'abonnementen': allemaal zoektermen die iets met televisies hebben te maken. Als u de muis op zo'n cluster plaatst, komen in een nieuw venstertje de zoekresultaten tevoorschijn! Een klik erop maakt de zoekopdracht wederom nauwkeuriger, waarna er ook weer nieuwe clusters verschijnen. Stap voor stap komt u dus bij een website terecht die u onbewust voor het oog had. Het is even wennen, maar dit systeem werkt uitstekend voor wie geduld heeft bij het zoeken.

© PXimport

Zoeken door clusters met elkaar te combineren: Quintura geeft een andere kijk op het organiseren van een zoektocht.

Google groeit met tijd mee

Zoekgigant Google heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Hoewel het bedrijf tegenwoordig meer in het nieuws is dankzij Android, de Chrome-browser en het gelijknamige besturingssysteem, is de zoekpagina ook onder handen genomen. Als u zoekt op een term, worden de belangrijkste websites met het gezochte woord getoond, zoals dat altijd gebeurt. Maar nu kunt u aan de linkerzijde ook de resultaten sorteren op bijvoorbeeld boeken, nieuwsberichten of 'realtime'. Deze realtime-optie neemt sociale netwerken mee, waaronder Twitter. Het leuke is dat een tijdlijn aangeeft hoe populair uw zoekterm eerder was en op dit moment is. Ook een locatie is in te vullen, wat handig is als u iets wilt kopen. Een andere opmerkelijke toevoeging is het Wonder Wheel, te vinden onder Meer opties bij het kopje Alle resultaten. Hierbij worden zoektermen geclusterd, een functie waarop de site Quintura juist focust.

© PXimport

Google zit niet stil, het integreert allerlei handige functies in zijn zoekmachine.

8. Mr. Sapo

Als website moet je een opvallende naam hebben, om bekend te worden bij het grote publiek. Mr. Sapo is in dat opzicht een prima naam die bij gebruikers blijft hangen. Deze alternatieve zoekmachine werkt anders dan andere diensten. Als u naar Mr. Sapo surft, ziet u een grote verzameling categorieën, met daarbij diverse websites. Vergis u niet: deze lijstjes zijn niet de pagina's waarop Mr. Sapo voor u gaat zoeken, dat moet u helemaal zelf doen. Wat de dienst wel doet, is u een opstapje geven voor uw zoektocht. Een verzameling aan nieuwsbronnen, reisgidsen of wetenschappelijke databanken brengt u op weg bij het vinden van de gewenste kennis. Uiteraard heeft Mr. Sapo ook een zoekbalk, waar, als u op Enter drukt, doodleuk Google wordt geopend. U moet daarom na het invullen van de term op een bron onder de balk klikken, bijvoorbeeld Wikipedia, Twitter of Bing. Beschouw Mr. Sapo vooral als een startpagina voor het ontdekken van nieuwe websites.

© PXimport

Mr. Sapo helpt u op weg, het is in feite geen echte zoekmachine.

9. Mashpedia

Een van de betere vindplaatsen om een compleet overzicht te krijgen van wat er allemaal speelt rond uw zoekterm, is Mashpedia. Zodra u op Search hebt geklikt, verschijnt er een homepage-achtige omgeving. In de eerste paragraaf staat informatie over de term, zoals u die ook Wikipedia vindt. Daaronder vindt u plaatjes, het laatste nieuws in de media, berichten op blogs, maar ook zoekresultaten van Google. Er is zelfs een videospeler, die YouTube, MetaCafe en meer samen in één gelikt schermpje zet. Aan de rechterzijde van het scherm vindt u een overzicht van de laatste tweets, terwijl links gerelateerde onderwerpen zijn te vinden. Als u bij het informatiestukje op View Full Article klikt, verschijnt de gehele Wiki-pagina in hetzelfde venster. U blijft dus altijd op de Mashpedia-pagina. Mashpedia is buitengewoon overzichtelijk en werkt bijzonder snel, zeker in vergelijking met soortgelijke websites.

© PXimport

Mashpedia combineert zoekacties, feiten, real-time berichten en media tot een uitgebreid zoekresultaat.

10. Ixquick

Natuurlijk wilt u niet altijd geconfronteerd worden met sociale media. Ixquick is een metazoeker die een aantal grote websites afspeurt naar informatie. Onder de namen bevinden zich Google, Lycos, Wikipedia en Yahoo. Als u een zoekopdracht hebt uitgevoerd, komen de resultaten traditioneel onder elkaar te staan. Rechtsboven in het scherm zijn de gebruikte zoekdiensten aan of uit te zetten. Ook een aardige optie is dat u de zoekactie van het huidige scherm op kunt slaan. Klik hiervoor op Bladwijzer of favoriet voor dit zoekresultaat vastleggen, in het geval u vaak hetzelfde wilt opzoeken. Naast de zoekknop staan nog twee belangrijke knoppen: Geavanceerd en Mijn Instellingen.

© PXimport

Ixquick is een metazoekmachine die meerdere zoekers combineert.

In het Mijn Instellingen-venster kunt u de pagina persoonlijker maken. Zo is de lay-out van de site te veranderen van het thema 'lucht' naar bijvoorbeeld 'nacht', u kunt het letterformaat groter of kleiner maken en er zijn filters toe te passen. Een van de filters is bijvoorbeeld bedoeld om anoniem op afbeeldingen en video's te zoeken, waarbij uw IP-adres niet wordt opgeslagen bij het bekijken van de thumbnails. Klik als alles naar wens is op Instellingen Opslaan of Maak URL aan om geen cookies te bewaren voor deze Ixquick-versie. Overigens vindt u links in het blauwe deelvenster linkjes om onder andere een Ixquick Toolbar te downloaden of de zoekbalk op uw persoonlijke webpagina te plaatsen.

© PXimport

Door Ixquick op te maken, ziet de site er niet alleen leuker uit, de dienst werkt ook beter ook als u erhem een beetje aan tweakt.

11. Durf te vragen

Veel van de zoekopdrachten die worden uitgevoerd, zijn vragen. Denk daarbij aan 'hoe weet ik wanneer het volle maan is?'. Informatie van websites en wiki's zijn op Google snel gevonden, maar of het antwoord in begrijpelijke taal is geschreven, moet u maar afwachten. Met Yahoo! Answers, komen miljoenen mensen uit de hele wereld bijeen om elkaar vragen te stellen. Niets is te gek en domme vragen bestaan niet. Grote kans dat ook uw gewenste informatie er te vinden is. Op Twitter gebruiken mensen de tag #durftevragen achter een bericht om snel een antwoord van een andere twitteraar te krijgen. Het Nederlandse Vragenstellen heeft hetzelfde doel, al komt de hoeveelheid informatie niet in de buurt van Yahoo Answers! en Twitter.

© PXimport

Geen vraag is te dom om te stellen. Op internet zijn tientallen diensten te vinden waar u antwoord kunt krijgen op uw vragen.

Wat u post, vinden anderen

Zoals al vaak is gezegd op onze site: wees voorzichtig met het blootgeven van persoonlijke gegevens. Nu klinkt deze waarschuwing eenvoudig: als u geen slot op de privacy-instellingen zet van Hyves, Facebook en Twitter, kan iedereen uw berichten lezen en uw foto's zien. Het probleem is dat niemand er vanuit gaat dat dit daadwerkelijk wordt gedaan. Immers: welke vreemdeling is er geïnteresseerd in uw leven? Juist hier schuilt het gevaar, nu zoekmachines sociale media integreren in de zoekresultaten. Zoals uit dit artikel blijkt, zijn diverse zoekmachines zelfs speciaal gericht op Twitter en andere websites. De makers van Your Openbook hebben een website opgericht, met het doel om mensen met harde hand te laten zien wat het risico is van bijvoorbeeld Facebook. Openbook is een zoekmachine voor Facebook. U kunt een term invullen en vervolgens aanklikken of de berichten van een man, een vrouw of van beide moeten komen. Zoekt u bijvoorbeeld op 'drunk' (Engels voor 'dronken'), dan komen heel wat genante foto's van Facebookgebruikers naar boven, waarvan de eigenaren waarschijnlijk liever niet hadden dat u ze zag. U bent gewaarschuwd!

© PXimport

Let op wat u publiceert: voor u het weet, worden uw foto's getoond als resultaat van een zoekactie.

Zijn websites veilig?

Een manier om spyware, malware en andere narigheid voor te zijn, is door ervoor te zorgen dat u niet op onbetrouwbare websites terechtkomt. De grootste kans om ongemerkt te worden geïnfecteerd is door te klikken op een 'foute' link tussen zoekresultaten. Met de browser-add-on Web of Trust (WOB) kunt u een stuk geruster op url's klikken. De applicatie geeft namelijk naast elke hyperlink een symbooltje weer: klik op het groene bolletje naast de link en zie hoeveel poppetjes elke eigenschap krijgt. Het werkt met vrijwel alle websites; of u nu een link tegenkomt op Hyves of Facebook of in een e-mailbericht: WOB doet zijn werk. Om de add-on te installeren, surft u naar My Wot om de plug-in voor Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari of Opera te downloaden. U kunt ook een directe link naar de betrouwbaarheidstest van WOB opslaan in de favorietenbalk, wanneer u geen add-on wilt installeren. Het vertrouwen van een site wordt getoetst door de gebruikers: ook u kunt dus bij elke site aangeven hoe goed hij scoort op het gebied van kindvriendelijkheid, betrouwbaarheid van de site, betrouwbaarheid van het bedrijf en de manier waarop met privacy wordt omgegaan. Omdat meer dan 20 miljoen mensen de add-on hebben geïnstalleerd, is inmiddels al een grote collectie foute en goede pagina's verzameld!

© PXimport

De site van Computer!Totaal wordt door WOB als goed beoordeeld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten