Specifieke zoekmachines

Door: mark-swarts | 10 augustus 2011 12:19

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

'Googelen' mag inmiddels zijn opgenomen in de Dikke Van Dale, maar dat betekent nog niet dat deze zoekmachine een monopolie heeft op het vinden van de door u gezochte informatie. Wist u bijvoorbeeld dat er zoekmachines bestaan die specifiek zijn gericht op social media-diensten als Twitter en Facebook? Wij geven u de beste alternatieven voor Google en andere bekende zoekwebsites.

1. Whos talkin

Zoekmachines gericht op social media schieten als paddenstoelen uit de grond. Whos talkin is er een die in gebruik en vormgeving veel van Google wegheeft. Surf naar WhosTalkin, voer de gewenste zoekterm in en klik op Search. De resultaten, gevonden op populaire blogs, nieuwswebsites en fora, worden op actualiteit onder elkaar geplaatst. Dit heeft als nadeel dat een medium zoals Twitter prominent aanwezig is, aangezien er talloze tweets per seconde online worden gezet. Daarom is het slimmer om aan de linkerzijde van het scherm op specifiek gewenste websites te klikken. Overigens vindt u ook een zogenaamde TalkRank-meter, waarop is te zien hoe populair uw gezochte onderwerp is op de zestig media die door Whos Talkin worden doorzocht. Het resultaat kan door een klik op de Excel-knop, die u bovenaan het scherm vindt, worden geëxporteerd naar de harde schijf, mocht het van belang zijn voor bijvoorbeeld een onderzoek dat u verricht.

Whos talkin biedt een mooi overzicht van wat er speelt op internet.

2. Twitterfall

Een waterval aan tweets, dat is wat de dienst Twitterfall biedt. Het mooie is dat u bij deze dienst niet actief, maar passief naar een onderwerp zoekt. Links op de pagina vindt u handige zoekinstellingen, bijvoorbeeld voor het invoeren van een plaatsnaam zodat alleen tweets uit die locatie getoond worden, of welke trends er zijn op Twitter. Uw zoekterm vult u in bij het kopje Searches. Klik nu op Add. Typ desgewenst nog een term in, om de resultaten af te bakenen. De ingevoerde keywords zijn in- en uit te schakelen, door met de muis op het woord te gaan staan en er een vinkje achter te zetten of weg te halen. Bij Settings, rechts in het beeld, kunt u ook tweets zoeken in bijvoorbeeld de Nederlandse taal, en retweets aan- of uitzetten.

Twitterfall is een spraakwaterval van Twitter: live op uw scherm, met bijzonder handige functies.

De zoekresultaten die over het beeld bewegen, zijn tot in detail uit te pluizen. Als u de muis boven een naam houdt, komen in een lijstje de naam, locatie en follow- en followingcijfers naar boven. Ga nu naar het pijltje dat rechts van de tweet verschijnt. Hier zijn alle Twitter-opties uit te voeren, zoals het retweeten van het bericht, beantwoorden, de persoon volgen of hem of haar een persoonlijk bericht (DM) sturen. Fan van de service? Download dan voor de Mac of voor Windows een kleine widget voor op uw bureaublad. Die vindt u onder About / Widgets.

3. Twitter-zoekopdracht

Omdat Twitter nu eenmaal het allerlaatste breaking news brengt, direct van de plaats waar het nieuws zich afspeelt, is Twitter afzoeken naar feitjes en weetjes over bepaalde gebeurtenissen helemaal niet gek. Via Search.Twitter vult u een zoekterm in, waarna de woorden gematched worden met die van Twitterberichten. De resultaten worden live (real-time) bijgewerkt, maar u moet op Refresh klikken om ze te zien. Rechts in de kolom vindt u actuele trending topics en zogenaamde Nifty queries: bepaalde tekens om nog gerichter te kunnen zoeken. Dat kan echter ook via Advanced Search. Uiteraard zijn hier de bekende zoekwoorden in te vullen, maar u kunt ook aangeven of er gezocht moet worden bij een bepaalde persoon, plaats of binnen een periode tussen specifieke data. Een leuke extra is ook dat u kunt aangeven of de berichten voorzien moeten zijn van een blije of boze 'smile', zodat de 'Attitude' - ofwel 'het gevoel' bij het bericht - wordt gesorteerd.

Googlen op Twitter doet u met search.twitter.com: duidelijk en snel!

4. Greplin

Greplin.com is een zoekmachine voor uw cloud-accounts. Dat betekent dat hij speurt in Gmail, LinkedIn, Dropbox, Google Docs, Evernote en nog veel meer diensten waarvan de basis op internet ligt. Op de homepage moet u zich om veiligheidsredenen even registreren. Na de activering van uw account verschijnt er een scherm waarop u de gewenste websites moet toevoegen aan uw profiel. Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox, LinkedIn en Google Docs en Calendar zijn gratis te gebruiken. Wilt u Yammer, Evernote en Box.net toevoegen, dan moet u een Premium- of Premium Plus-account aanschaffen ter waarde van respectievelijk 5 en 15 dollar per maand. Na deze stap verschijnt een Google-achtig zoekscherm. Vul uw term in en druk Enter. Gesorteerd op categorieën, bijvoorbeeld Berichten, Mensen en Evenementen, komen de berichten die in al uw toegevoegde accounts zijn gevonden onder elkaar te staan. Als u hierop klikt, wordt u direct doorgestuurd naar de betreffende dienst.

Zoeken in uw persoonlijke documenten klinkt gevaarlijk, maar werkt buitengewoon precies.

0 Reactie(s) op: Specifieke zoekmachines

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.