Steeds meer antivirus voor Android

Door: uhro-van-der-pluijm | 10 januari 2011 15:45

Nieuws

Beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft een virusscanner voor telefoons en tablets op het Android platform uitgebracht. Het zou de eerste mobiele virusscanner zijn die volledig in de cloud werkt.

Beveilingsbedrijf Trend Micro heeft eind vorige week een virusscanner voor het mobiele platform Android uitgebracht. De applicatie moet het groeiende aantal gebruikers van smartphones en tablets met Android beschermen tegen virussen in apps, maar ook tegen phishing en frauduleze websites en applicaties.

Botnets en trojaanse paarden

Door de stijgende populariteit van Android, duiken er ook steeds meer virussen en andere malware voor het mobiele platform op. Zo was er vorig jaar al een app die bankgegevens zou stelen en is er een trojaans paard voor het mobiele platform dat sms’jes naar dure nummers stuurt.

Ook is er al een proof of concept voor een Android rootkit en is er al een virus dat van Android telefoons een botnet maakt. Die laatste is vooralsnog alleen in China actief.

Kinderslot

Behalve bescherming tegen dit soort malware, biedt Trend Micro gebruikers de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Minderjarigen kunnen zo geen apps die ongeschikt zijn voor hun ogen gebruiken. Ook kunnen gebruikers van de software telefoontjes en sms-berichten van mensen die zij niet willen spreken blokkeren.

“Door de snelle groei van Android zullen cybercriminelen er steeds meer vaart achter zetten om op iedere manier misbruik te maken van deze apparaten”, stelt general manager Carol Carpenter. Zij vertelt dat de Android app onderdeel is van de strategie van het bedrijf om ieder apparaat tegen kwaadwillenden te beschermen.

Volledig in de cloud

In tegenstelling tot klassieke virusscanners, waarbij de virusdefinities op de harde schijf van een computer of in dit geval mobiel apparaat staan, werkt de nieuwe scanner van Trend Micro volledig in de cloud. Dat betekent dat de virusscanner kenmerken van alle bestanden naar een server van Trend Micro stuurt om die te controleren op virussen.

Verschillende andere fabrikanten gebruiken zo’n techniek al voor virusscanners op de desktop. Trend Micro is naar eigen zeggen de eerste die de techniek op een mobiel platform gebruikt. Het voordeel van een virusscanner in de cloud is dat het systeem veel minder belast wordt. Het apparaat waar de scanner op draait heeft echter wel een internetverbinding nodig om beveiligd te zijn.

Trend Micro is niet het eerste beveiligingsbedrijf dat een antivirusproduct voor Android lanceert. Onder andere Symantec, SmrtGuard, AVG en Lookout gingen hen voor. Die laatste twee apps zijn gratis.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Steeds meer antivirus voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.