Stel uw eigen startpagina samen

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 oktober 2010 17:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een persoonlijke startpagina biedt veel voordelen. U hebt meer ruimte om uw favorieten en rss-feeds te bewaren, waarbij u niet afhankelijk bent van de menu's in uw webbrowser. Daarnaast bepaalt u nauwkeurig van welke informatie u het eerste kennis wilt nemen. Bovendien beheert u gemakkelijk uw e-mailaccounts en sociale netwerken. In deze basiscursus leert u om met iGoogle, Symbaloo, Netvibes en Pageflakes uw eigen startpagina samen te stellen.

iGoogle

Met behulp van iGoogle kunt u een gepersonaliseerde startpagina creëren. Vanzelfsprekend integreert u diverse webdiensten van het internetbedrijf, maar het is tevens mogelijk om externe applicaties toe te voegen. Zo volgt u onder meer het laatste nieuws via nu.nl of plant u een treinreis met de routeplanner van de NS. Ook de zoekmachine van Google ontbreekt uiteraard niet! Surf naar de website Google-ig. In een apart venster vinkt u uw interesses aan, bijvoorbeeld Nieuws, Sport, Entertainment en Humor. Verder kiest u een mooi thema, zodat uw persoonlijke pagina er aantrekkelijk uitziet. Geeft u ook aan wat uw woonplaats is, dan wordt de informatie op maat gepresenteerd. U ziet dan bijvoorbeeld de weersverwachting voor uw regio. Bevestig met de knop Uw pagina bekijken. Er verschijnen verschillende items in beeld, zoals Google Maps, YouTube en diverse nieuwsblokjes. Aan de linkerkant bevinden zich allerlei hyperlinks die aansluiten bij de interesses die u eerder hebt aangegeven. U richt de startpagina volledig naar eigen wens in door de items te verslepen of te verwijderen. Het is ook mogelijk om een applicatie te maximaliseren, zodat u uitgebreidere informatie over het onderwerp leest. Daarnaast bewerkt u desgewenst de instellingen van ieder afzonderlijk item. Op die manier selecteert u bijvoorbeeld een andere kleur of kiest u voor een betere indeling.

U maakt afhankelijk van uw interesses eenvoudig een gepersonaliseerde start­pagina.

Gadgets

Google creëert voor u een startpagina aan de hand van de interesses die u eerder hebt gekozen. Wellicht valt de pagina een beetje tegen, maar gelukkig doet u daar eenvoudig iets aan door nieuwe items te gebruiken. Klik rechtsboven op de link Items toevoegen, waarna er een overzicht van verschillende gadgets verschijnt. Aan de linkerkant sorteert u het aanbod gemakkelijk op een bepaalde categorie. Verder gebruikt u eventueel de zoekfunctie. U ziet aan het aantal gebruikers en de waardering hoe populair een bepaalde gadget is. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u op Nu toevoegen. Op die manier implementeert u moeiteloos Gmail, Buienradar, Uitzending Gemist, Webwereld en een telefoonboek. Verder zijn er grappige spelletjes aanwezig, zoals Sudoku, Galgje en Mahjong. Bezoekt u dagelijks een website, maar is daarvan geen applicatie beschikbaar? Klik dan linksonder op Feed of gadget toevoegen. Vul vervolgens de url in en bevestig met Toevoegen. Ook een webadres van een rss-feed kunt u hier gebruiken. Klik ten slotte op Terug naar iGoogle startpagina. U verschuift alle gadgets naar de juiste positie en vult zonodig de gewenste instellingen in. Als u bijvoorbeeld Gmail hebt toegevoegd, dan is het noodzakelijk om u met een Google-account aan te melden. Een voordeel is dat u dan ook vanaf uw startpagina met uw contactpersonen kunt chatten.

U hebt keuze uit een aanbod van duizenden applicaties.

Bepaal zelf de interface van iGoogle door de gadgets te verschuiven.

Thema selecteren

Als u niet tevreden bent met het uiterlijk van iGoogle, selecteert u moeiteloos een andere vormgeving. Navigeer naar Instellingen / Instellingen voor iGoogle en kies bij de optie Lay-out uit hoeveel kolommen de weergave moet bestaan. U hebt verder de mogelijkheid om meerdere tabbladen aan te maken. Dat is vooral handig wanneer de applicaties niet op één webpagina passen. Binnen het menuonderdeel Instellingen zijn er tevens opties beschikbaar om een oude weergave van iGoogle te herstellen en u maakt eventueel een back-up. Klik op de link Thema wijzigen en kies uit het brede aanbod een mooie vormgeving door op Nu toevoegen te klikken. Wilt u uw startpagina nog persoonlijker maken? Ontwerp dan zelf een thema! Klik rechts in beeld op Probeer het zelf. Vervolgens klikt u op Upload een afbeelding. U kunt een foto van uw harde schijf selecteren of u gebruikt een url van een afbeelding op het web. Handig is dat u ook een uitsnede van een plaatje maakt, waardoor het juiste gedeelte op uw persoonlijke startpagina verschijnt. U ziet direct aan de voorbeeldweergave het resultaat. Verder wijzigt u de kleur van het thema en de koptekst, bedenkt u een titel en vult u een auteursnaam in. Voeg optioneel een beschrijving toe, waarna u bevestigt met Thema maken. Er verschijnt een melding dat u de zelfgemaakte vormgeving aan de openbare directory kunt toevoegen, zodat anderen het ook kunnen gebruiken. U plaatst in dat geval een vinkje in het selectiehokje en u sluit af met Accepteren. Om uw webbrowser altijd met deze webpagina te openen, klikt u bovenaan op de link iGoogle instellen als mijn startpagina. Volg daarna de aanwijzingen op het scherm.

Geef uw startpagina een origineel uiterlijk door een mooi thema te kiezen.

Nederlandse artiestenthema's

Het is mogelijk om een Nederlands artiestenthema te selecteren. U vindt deze optie rechtsboven in het menu van iGoogle. U activeert onder andere een vormgeving van Henk Schiffmacher, Armin van Buuren, Kane, Ali B, Fokke & Sukke of Marlies Dekkers door op Nu toevoegen te klikken. Ook buitenlandse grootheden zijn er te vinden via Artist-thema's. U vindt er bijvoorbeeld thema's van Celine Dion, Tommy Hilfinger, Lance Armstrong, Gucci en Coldplay.

 

U implementeert gemakkelijk thema's van allerlei beroemdheden.

1 Reactie(s) op: Stel uw eigen startpagina samen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 december 2013 11:42 Anoniem
  http://www.startme.com is een goed alternatief voor iGoogle
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.