Stel uw eigen startpagina samen

Een persoonlijke startpagina biedt veel voordelen. U hebt meer ruimte om uw favorieten en rss-feeds te bewaren, waarbij u niet afhankelijk bent van de menu's in uw webbrowser. Daarnaast bepaalt u nauwkeurig van welke informatie u het eerste kennis wilt nemen. Bovendien beheert u gemakkelijk uw e-mailaccounts en sociale netwerken. In deze basiscursus leert u om met iGoogle, Symbaloo, Netvibes en Pageflakes uw eigen startpagina samen te stellen.

iGoogle

Met behulp van iGoogle kunt u een gepersonaliseerde startpagina creëren. Vanzelfsprekend integreert u diverse webdiensten van het internetbedrijf, maar het is tevens mogelijk om externe applicaties toe te voegen. Zo volgt u onder meer het laatste nieuws via nu.nl of plant u een treinreis met de routeplanner van de NS. Ook de zoekmachine van Google ontbreekt uiteraard niet! Surf naar de website Google-ig. In een apart venster vinkt u uw interesses aan, bijvoorbeeld Nieuws, Sport, Entertainment en Humor. Verder kiest u een mooi thema, zodat uw persoonlijke pagina er aantrekkelijk uitziet. Geeft u ook aan wat uw woonplaats is, dan wordt de informatie op maat gepresenteerd. U ziet dan bijvoorbeeld de weersverwachting voor uw regio. Bevestig met de knop Uw pagina bekijken. Er verschijnen verschillende items in beeld, zoals Google Maps, YouTube en diverse nieuwsblokjes. Aan de linkerkant bevinden zich allerlei hyperlinks die aansluiten bij de interesses die u eerder hebt aangegeven. U richt de startpagina volledig naar eigen wens in door de items te verslepen of te verwijderen. Het is ook mogelijk om een applicatie te maximaliseren, zodat u uitgebreidere informatie over het onderwerp leest. Daarnaast bewerkt u desgewenst de instellingen van ieder afzonderlijk item. Op die manier selecteert u bijvoorbeeld een andere kleur of kiest u voor een betere indeling.

© PXimport

U maakt afhankelijk van uw interesses eenvoudig een gepersonaliseerde start­pagina.

Gadgets

Google creëert voor u een startpagina aan de hand van de interesses die u eerder hebt gekozen. Wellicht valt de pagina een beetje tegen, maar gelukkig doet u daar eenvoudig iets aan door nieuwe items te gebruiken. Klik rechtsboven op de link Items toevoegen, waarna er een overzicht van verschillende gadgets verschijnt. Aan de linkerkant sorteert u het aanbod gemakkelijk op een bepaalde categorie. Verder gebruikt u eventueel de zoekfunctie. U ziet aan het aantal gebruikers en de waardering hoe populair een bepaalde gadget is. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u op Nu toevoegen. Op die manier implementeert u moeiteloos Gmail, Buienradar, Uitzending Gemist, Webwereld en een telefoonboek. Verder zijn er grappige spelletjes aanwezig, zoals Sudoku, Galgje en Mahjong. Bezoekt u dagelijks een website, maar is daarvan geen applicatie beschikbaar? Klik dan linksonder op Feed of gadget toevoegen. Vul vervolgens de url in en bevestig met Toevoegen. Ook een webadres van een rss-feed kunt u hier gebruiken. Klik ten slotte op Terug naar iGoogle startpagina. U verschuift alle gadgets naar de juiste positie en vult zonodig de gewenste instellingen in. Als u bijvoorbeeld Gmail hebt toegevoegd, dan is het noodzakelijk om u met een Google-account aan te melden. Een voordeel is dat u dan ook vanaf uw startpagina met uw contactpersonen kunt chatten.

© PXimport

U hebt keuze uit een aanbod van duizenden applicaties.

© PXimport

Bepaal zelf de interface van iGoogle door de gadgets te verschuiven.

Thema selecteren

Als u niet tevreden bent met het uiterlijk van iGoogle, selecteert u moeiteloos een andere vormgeving. Navigeer naar Instellingen / Instellingen voor iGoogle en kies bij de optie Lay-out uit hoeveel kolommen de weergave moet bestaan. U hebt verder de mogelijkheid om meerdere tabbladen aan te maken. Dat is vooral handig wanneer de applicaties niet op één webpagina passen. Binnen het menuonderdeel Instellingen zijn er tevens opties beschikbaar om een oude weergave van iGoogle te herstellen en u maakt eventueel een back-up. Klik op de link Thema wijzigen en kies uit het brede aanbod een mooie vormgeving door op Nu toevoegen te klikken. Wilt u uw startpagina nog persoonlijker maken? Ontwerp dan zelf een thema! Klik rechts in beeld op Probeer het zelf. Vervolgens klikt u op Upload een afbeelding. U kunt een foto van uw harde schijf selecteren of u gebruikt een url van een afbeelding op het web. Handig is dat u ook een uitsnede van een plaatje maakt, waardoor het juiste gedeelte op uw persoonlijke startpagina verschijnt. U ziet direct aan de voorbeeldweergave het resultaat. Verder wijzigt u de kleur van het thema en de koptekst, bedenkt u een titel en vult u een auteursnaam in. Voeg optioneel een beschrijving toe, waarna u bevestigt met Thema maken. Er verschijnt een melding dat u de zelfgemaakte vormgeving aan de openbare directory kunt toevoegen, zodat anderen het ook kunnen gebruiken. U plaatst in dat geval een vinkje in het selectiehokje en u sluit af met Accepteren. Om uw webbrowser altijd met deze webpagina te openen, klikt u bovenaan op de link iGoogle instellen als mijn startpagina. Volg daarna de aanwijzingen op het scherm.

© PXimport

Geef uw startpagina een origineel uiterlijk door een mooi thema te kiezen.

Nederlandse artiestenthema's

Het is mogelijk om een Nederlands artiestenthema te selecteren. U vindt deze optie rechtsboven in het menu van iGoogle. U activeert onder andere een vormgeving van Henk Schiffmacher, Armin van Buuren, Kane, Ali B, Fokke & Sukke of Marlies Dekkers door op Nu toevoegen te klikken. Ook buitenlandse grootheden zijn er te vinden via Artist-thema's. U vindt er bijvoorbeeld thema's van Celine Dion, Tommy Hilfinger, Lance Armstrong, Gucci en Coldplay.

 

© PXimport

U implementeert gemakkelijk thema's van allerlei beroemdheden.

Symbaloo

Ook het Nederlandse bedrijf Symbaloo biedt de mogelijkheid om een eigen startpagina te ontwerpen. De website is in het voorjaar van 2010 volledig vernieuwd. Klik op de link Registreer gratis en vul uw persoonlijke gegevens in. Accepteer de gebruikersvoorwaarden en bevestig met Maak mijn account. U ontvangt een e-mail, waarmee u de registratie definitief maakt. Het voordeel van een account is dat de gegevens online worden opgeslagen en dat u de persoonlijke startpagina op iedere pc kunt gebruiken. De basisinterface van Symbaloo bestaat uit een aantal zwarte blokjes en diverse webapplicaties. Sommige blokjes worden binnen de gebruikersomgeving van de startpagina getoond, zoals file-informatie en de rekenmachine. Andere applicaties opent de webdienst in een apart tabblad, bijvoorbeeld het sportnieuws en de Nederlandse kranten. U verplaatst de blokjes gemakkelijk naar een andere locatie. Wanneer u iets wilt verwijderen, sleept u het naar de prullenbak. De startpagina bevat in het midden een functie om op het web te surfen, waarbij u zelf de gewenste zoekmachine selecteert.

© PXimport

De interface van Symbaloo ziet er erg speels uit.

Blokjes toevoegen

Natuurlijk kunt u met Symbaloo uw eigen favorieten toevoegen. U gebruikt de zoekfunctie om interessante blokjes te vinden. Vooral websites die rss-feeds ondersteunen zijn zeer geschikt, u leest deze feeds namelijk direct in het middelste blok van de startpagina. Is er iets niet beschikbaar? Kies dan voor de optie Een eigen blokje maken. Op een nieuwe webpagina vult u de juiste url in. Maak in het uitrolmenu een keuze tussen een website, nieuwsfeed of radiostation. Vooral die laatste optie is aardig, omdat u zo rechtstreeks vanuit uw persoonlijke startpagina naar een radio-uitzending luistert. Bedenk daarna een naam en kies een zwarte of witte tekstkleur en maak het ontwerp compleet door uw favo­riete kleur en een bijpassend icoontje te selecteren. Het is ook mogelijk om een plaatje van uw harde schijf te gebruiken via de functie Upload eigen afbeelding. Bent u klaar met het ontwerp? Klik als laatste op de knop Maak mijn blokje.

© PXimport

U voegt met behulp van de zoekfunctie verschillende blokjes toe.

Symbaloo delen

Uw startpagina met favorieten deelt u eenvoudig met andere personen. U klikt rechtsboven op de link Delen, waarna de startpagina via Deel met iedereen ook voor andere gebruikers toegankelijk is. Aan de hand van een titel, omschrijving en tags is de pagina vindbaar in de Symbaloo Gallery. Als u de startpagina verandert, dan worden de wijzigingen ook doorgevoerd bij andere gebruikers. U deelt hem verder gemakkelijk met vrienden door middel van e-mail, Facebook, Twitter, Hyves of een persoonlijke hyperlink. Mocht u spijt krijgen, dan kunt u de functie Delen altijd uitschakelen. Hierdoor is uw eigen startpagina niet meer zichtbaar in de Symbaloo Gallery.

 

© PXimport

Gebruik sociale netwerken om uw start­pagina te delen.

Symbaloo bewerken

U bepaalt grotendeels zelf hoe uw startpagina eruit ziet. Klik op Pagina bewerken en ga met de cursor op een blokje staan. Kies voor Aanpassen. Vervolgens hebt u opties om het uiterlijk te wijzigen door een andere kleur en icoontje te selecteren. Ook kunt u een eigen afbeelding uploaden. Wanneer u klaar bent met de wijzigingen, bevestigt u met Update dit blokje. U keert vervolgens automatisch terug naar het hoofdvenster van Symbaloo. Mocht u ruimte tekortkomen voor uw verzameling favorieten en rss-feeds, dan voegt u moeiteloos extra rijen blokjes toe. Vooral als u de beschikking hebt over een groot beeldscherm, is dat een serieuze optie. U regelt de uitbreiding gemakkelijk met de pijltjestoetsen aan de zij- en onderkant van het venster. Verder vervangt u de neutrale zwarte achtergrond voor iets anders, klik op Verander achtergrond en zoek een leuk plaatje in de Gallery. U kunt ook een andere neutrale kleur kiezen of een eigen foto uploaden. Het bestandsformaat moet dan png, gif of jpg zijn en bovendien zijn afbeeldingen groter dan 1 MB niet toegestaan. Maak uw keuze definitief via Gebruik achtergrond. Verder geeft u de pagina's desgewenst een andere naam. Sluit tot slot af met Bewerken afronden.

© PXimport

Met Symbaloo ontwerpt u uw eigen blokjes.

Pagina's zoeken

Hebt u een specifieke interesse? Zoek dan naar interessante pagina's in de Symbaloo Gallery. Klik op het tabblad met het plusteken en typ een trefwoord. Via een klik op Zoek verschijnt er een lijstje met resultaten. Eventueel filtert u het overzicht op populariteit, waardering, type of land. U bekijkt eerst een voorbeeld, voordat u klikt op Deze pagina toevoegen. U kunt ook uw eigen pagina ontwikkelen. Vooraf beslist u of u het wilt gebruiken voor blokjes of nieuwsfeeds. Vervolgens vult u een titel in en klikt u op Nieuw. U komt terecht op een lege pagina die u geheel naar eigen wens inricht.

 

© PXimport

U voegt optioneel pagina's toe die andere gebruikers hebben ontworpen.

Netvibes

De Nederlandstalige webdienst Netvibes vindt u op Netvibes. U typt in het tekstveld een trefwoord over iets dat u interesseert, en creëert op deze manier een zogeheten dashboard dat u als persoonlijke startpagina gebruikt. U kunt ook andere populaire dashboards over een specifiek onderwerp activeren, zoals Laatste nieuws, Sociaal netwerk of Financiën. U kiest in het keuzescherm een mooie afbeelding om de pagina een persoonlijk tintje te geven. Via een wizard leggen de ontwikkelaars uit hoe de website werkt. U maakt eerst een account aan, zodat alle gegevens worden bewaard. Klik rechtsboven op Aanmelden en vul vervolgens een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in. Klik op de activatielink in de e-mail om uw account compleet te maken. De interface bestaat uit een serie van tabbladen en widgets. U ziet bijvoorbeeld een weersverwachting en een overzicht van nieuws via Google. Deze miniapplicaties verschuift u eenvoudig naar iedere gewenste locatie op de pagina.

© PXimport

Alle widgets op de startpagina van Net­vibes kunt u verschuiven.

Inhoud toevoegen

U gebruikt zoveel widgets als u wilt. Klik linksboven in het venster op Inhoud toevoegen en bekijk rustig het aanbod door een interessante categorie te selecteren, bijvoorbeeld Nieuws, Sport of Reizen. Zodra u iets leuks tegenkomt klikt u simpelweg op Toevoegen. Op die wijze implementeert u onder andere een takenlijst, kalender en rekenmachine. Ook sociale netwerken worden ondersteund, waaronder Twitter, Facebook, Flickr, MySpace en LinkedIn. Zo blijft u op de hoogte van alle updates, en publiceert u zelf ook nieuwe statusberichten. U importeert daarnaast e-mailaccounts, zoals Gmail, Hotmail en e-mailverkeer via POP/IMAP. Klik bij de betreffende applicaties op Bewerken om uw wachtwoordgegevens van het sociale netwerk of de e-mailaccount in te vullen. Het is tevens mogelijk om rss-feeds toe te voegen door een geschikt webadres in te voeren, zoals http://feeds.feedburner.com/ComputerTotaal. Overigens maakt u zoveel tabbladen en nieuwe dashboards aan zoals u wilt. Dat is nuttig wanneer u een overzichtelijke scheiding wilt maken tussen verschillende onderwerpen.

© PXimport

U houdt uw sociale netwerken en e-mailaccounts probleemloos bij op uw persoonlijke startpagina van Netvibes.

Weergave wijzigen

Net als bij de eerder besproken 'startpaginasamenstellers', past u de gebruikersomgeving van Netvibes naar uw eigen smaak aan. Standaard staat de webdienst ingesteld op de widgets weergave. Voor een beter overzicht activeert u echter bovenaan de lezer weergave, u bladert daarmee razendsnel door alle beschikbare onderwerpen. De randen van een widget geeft u eventueel een eigen kleur, zodat u de miniapplicaties van hetzelfde onderwerp gemakkelijk herkent. Klik bij het betreffende item op Opties en kies de gewenste kleur. Verder verandert u probleemloos de indeling. Klik achter het actieve tabblad op Bewerken, beslis hoeveel kolommen u wilt gebruiken en op welke wijze deze ingedeeld moeten worden, selecteer eventueel een ander logo voor het tabblad en wijzig de naam. In dit menuonderdeel hebt u ook de mogelijkheid om de startpagina via een sociaal netwerk of via mail met vrienden te delen. Als laatste wijzigt u de vormgeving. Klik rechtsboven op Instellingen en kies een mooi thema door erop te klikken. Het lijstje kunt u sorteren op kleur of onderwerp. U kunt het uiterlijk van een bestaand thema aanpassen of u ontwerpt zelf een nieuwe vormgeving. Sluit het menu Instellingen via de knop Klaar.

© PXimport

Met behulp van de lezers weergave neemt u gemakkelijk alle onderwerpen door.

Als startpagina instellen

Helaas beschikken Symbaloo, Netvibes en Pageflakes in tegenstelling tot iGoogle niet over een optie om de pagina direct als startpunt in uw webbrowser te activeren. U regelt dat echter alsnog binnen uw surfprogramma. Als u de goede webpagina hebt openstaan, gaat u in Internet Explorer naar Extra / Internetopties. Klik vervolgens op de knop Huidige gebruiken, waarna u afsluit met Toepassen en OK. In Firefox vindt u het juiste menu via Extra / Opties / Algemeen. Door bij het inloggen van de startpaginadienst een vinkje te zetten voor Onthouden, wordt er een cookie met wachtwoordgegevens op uw systeem bewaard. U hoeft de gebruikersnaam en het wachtwoord dan in het vervolg niet meer handmatig in te vullen als u de webbrowser opent. U krijgt meteen de gepersonaliseerde startpagina te zien.

Pageflakes

Ook het Engelstalige Pageflakes werkt met losse modules die u kunt verplaatsen naar een andere plek. Via Menu voegt u extra miniapplicaties toe, zoals e-mail, YouTube, webradio, podcasts, Wikipedia en diverse sociale netwerken. Na registratie beschikt u over meer mogelijkheden. Zo importeert u contactenlijsten uit Gmail of Hotmail en slaat u de startpagina online op. Via Menu / Change Theme selecteert u een mooi uiterlijk. Wanneer u in een creatieve bui zelf iets wilt ontwerpen, dan klikt u op Create Your Own Theme. In Pageflakes is nagenoeg alles aanpasbaar. U uploadt een afbeelding of foto van uw harde schijf met een maximale grootte van 750 KB. Het bestandsformaat dient dan wel png, gif of jpg te zijn. Ook beslist u hoe het logo van de webdienst op uw persoonlijke startpagina getoond wordt. Gebruik de tabbladen in het menu om onder andere de knoppen, tabbladen en pagina's naar uw hand te zetten. Sluit ten slotte het menu via Save.

© PXimport

Creëer een mooie vormgeving voor uw startpagina in Pageflakes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten