Surface Pro 4 - Is de beste Surface wel goed genoeg?

Door: Jelle Peterse Jelle | 19 november 2015 11:11

PC

Microsoft probeert ons al drie jaar te overtuigen dat een tablet onze laptop en pc kan vervangen. De Surface Pro 3 van vorig jaar was hier de beste uitvoering van, maar we moesten nog teveel compromissen maken om het als vervanging van een pc te zien. Kan de Surface Pro 4 ons wel overtuigen?

Microsoft lijkt deze strijd dit jaar achter zich te laten. Met de Surface Pro 4 probeert het ons niet meer te overtuigen, maar wil het de Surface verbeteren voor eenieder die al wel gelooft dat het hun laptop of pc kan vervangen. Doordat de Surface Pro 4 de last van een volwaardige pc te willen zijn van zich af lijkt te zetten, kan het zich eindelijk focussen op het zijn van de beste Surface. Lees ook: Microsoft Surface 3 review - Tablet-laptop-compromis.

Surface Pro 4 of Surface Pro 3?

De Pro 4 verschilt van de Pro 3, maar met het blote oog zijn de verschillen nauwelijks zichtbaar. Voor een leek lijkt er niets te zijn veranderd. Het scherm is iets groter, maar de omvang is hetzelfde gebleven. De Pro 4 is tevens iets lichter. Ook is de fysieke Windows-knop verdwenen, omdat deze makkelijk bereikbaar is in Windows 10. De Surface Pro 4 lijkt op het eerste oog - net als zijn voorganger - een lichte en draagbare Windows 10-pc.

De accuduur en prestaties lijken op die van de Pro 3. Ik kon de Pro 4 zo'n zes uur gebruiken voor ik moest opladen (geen zware grafische prestaties), wat ik voor een product van deze prijs erg teleurstellend vond. Als Microsoft wil concurreren in deze prijscategorie, moet het dit soort zaken eerst op orde hebben.

Het uiterlijk van de Pro 4 is bijna identiek aan dat van de Pro 3.

Dat de Surface Pro 4 weinig anders oogt dan de Surface Pro 3, betekent niet dat Microsoft heeft stilgezeten de afgelopen maanden. De nieuwe Type Cover is fantastisch, met opnieuw ontworpen toetsen die typen makkelijker maken en het fijner aan laten voelen, en een groter trackpad waarmee je gebruik kunt maken van de handige nieuwe functies in Windows 10 (zoals scrollen met twee vingers). Helaas blijft het een relatief klein trackpad, wat het gebruik ervan nog steeds wat benauwd aan laat voelen. Maar het feit dat het hele scherm een touchscreen is, is hiervoor misschien wel een geldig excuus. Ook moet de Type Cover apart gekocht worden, waardoor je zo'n 130 euro bij de prijs op kunt tellen.

Wauw, die nieuwe Surface Pen!

Een andere manier om de Surface te gebruiken is met de nieuwe Surface Pen. Hier zijn misschien wel de beste vernieuwingen in doorgevoerd. De pen is drukgevoelig (om precies te zijn: 1024 niveaus) en het voelt meer dan ooit alsof je daadwerkelijk op je scherm 'schrijft'. Nu ben ik geen fantastische tekenaar en daar verandert de nieuwe Surface Pen helaas niets aan, maar ook voor het besturen van de tablet of wat notities maken werkt het geweldig. De achterkant van de stylus dient als gum, met het klipje kan hij aan je borstzak, en je kunt zelfs klikken met de achterkant. Het lijkt net echt.

De nieuwe Surface Pen is erg indrukwekkend.

Ook ben ik de stylus na een week gebruiken nog steeds niet kwijt. De Surface Pen klikt heel eenvoudig aan de zijkant van de Surface vast via magneten. Deze zijn best sterk, zodat hij - bij mij in ieder geval - niet door m'n tas begon te dwalen wanneer ik de Surface hier onderweg in had zitten.

Helaas nog te veel compromissen

In tablet-modus is de Pro 4 wat mij betreft nog net zo ongemakkelijk te gebruiken als de Pro 3. Ondanks dat Windows 10 je gemakkelijk laat kiezen tussen tablet- en desktop-modus, liet ik de Pro 4 het grootste deel van de tijd in desktop-modus staan. Ook als ik hem als tablet gebruikte. Same old same old, maar apps voor Windows 10 zijn er (nog steeds) niet in overvloed. De Pro 4 is lichter en dunner dan de Pro 3, maar is nog steeds een te groot en te zwaar apparaat om als tablet te gebruiken. Ik gebruik mijn iPad erg veel tijdens het reizen, maar dat zie ik mezelf met de Pro 4 nog (steeds) niet doen.

Uiteraard heeft de Pro 4 de gebruikelijke upgrades gekregen met betrekking tot de hardware, maar als je hem echt als vervanger voor je laptop of desktop wilt gebruiken heb je wat mij betreft een Pro 4 met minstens 8 gigabyte werkgeheugen en 256 gigabyte flash opslag nodig. Hier betaal je 1449 euro voor. Als je ook nog een snellere i7-processor wilt, tel je er nog eens 350 euro meer bij op. Vergeet ook de Type Cover van 150 euro niet.

De Surface Pro 4 zorgt nog voor teveel compromissen om als volwaardige pc door het leven te gaan.

Windows 10 voelt als een work-in-progress. Omdat Windows 10 pas deze zomer is uitgekomen, is Microsoft nog volop bezig met het fixen van bugs en het hier en daar afwerken van de software. Zo loopt de Mail-app vaak vast, en is Edge nog lang geen volwaardige browser. Dit is merkbaar, maar ik verkies deze versie van Windows 10 zeker boven Windows 8.1.

Conclusie

Met de Surface Pro 4 zet Microsoft wederom een stap in de goede richting om van een tablet een laptop-vervanger te maken. Waar het de afgelopen jaren leek te werken aan een goede fundering, zijn ze nu op het punt gekomen dat er daadwerkelijk gekeken kan worden naar het verbeteren van de gebruikservaring. De Surface Pro 4 zal geen nieuwe mensen overhalen naar het tablet-kamp, maar het maakt het gebruik voor degene die zich al in het kamp bevinden een stuk aangenamer. De vraag blijft of je zo'n smak geld neer wilt leggen voor een waslijst aan compromissen. Voor datzelfde geld zijn zeer degelijke laptops verkrijgbaar. De Surface is nog steeds niet de ideale computer voor iedereen, maar het is met stip de beste Surface tot nu toe.