12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

Door: kees-krick | 08 juli 2015 13:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er bestaan allerlei klusjes waarvoor je geen vaste werkplek nodig hebt en waarvoor je zelfs niet op kantoor hoeft te zijn. Vroeger moest je een laptop meeslepen, maar voor steeds meer werkzaamheden volstaat een tablet ook wel en die neem je makkelijk overal mee naartoe. Op naar het mobiele kantoor.

Tip 01: Tekstverwerker

Een tekst schrijven of bewerken is typisch zo'n klusje dat je wilt doen zodra je in de gelegenheid bent en inspiratie hebt. Daarom is het zo handig dat je tegenwoordig niet meer bent gebonden aan een desktop of laptop. Want ook voor tablets bestaan inmiddels prima tekstverwerkers. Documenten maak je meestal niet alleen voor jezelf. Anderen moeten ze ook kunnen lezen of eraan verder werken. Een standaardformaat waarmee iedereen uit de voeten kan, is dus ideaal. Daarom is het goed nieuws dat het officiële Microsoft Word nu voor je tablet beschikbaar is. Zowel Android en iOS als uiteraard het eigen Windows Phone worden ondersteund. Lees ook: 10 tips om tv te kijken met je tablet.

Met de app kun je al je Word-documenten openen, bewerken en weer bewaren, zonder tegen nare compatibiliteits- of lay-outproblemen aan te lopen. Het is wel nodig om je met een (nieuw of bestaand) Microsoft-account aan te melden. Doe je dit niet, dan kun je wel alvast even in de app rondkijken, maar geen teksten bewerken.

Tip 01 Tekstverwerker Word op een tablet lijkt behoorlijk veel op de versie voor pc's.

Tip 02: Online documenten

Eenmaal aangemeld met je Microsoft-account kun je rechtstreeks vanuit Word documenten oppakken die je online in OneDrive of DropBox hebt opgeslagen. Uiteraard kun je daar ook je gewijzigde en je nieuwe documenten in opslaan. Een koppeling maken met een SharePoint-site kan ook, handig in een zakelijke omgeving. Werk je liever lokaal, dan sla je de documenten op je tablet op. Gebruik je een iPad, dan kun je ook van Apples eigen online opslagdienst iCloud gebruikmaken. Je bepaalt dus zelf welke documenten je waar opslaat.

Online bij een dienst als OneDrive of DropBox heeft wel het grote voordeel dat je apparaat-onafhankelijk kunt werken. Op kantoor maak je een document aan via bijvoorbeeld je laptop en onderweg werk je er rustig verder aan op je tablet. Zo heb je altijd en overal de meest recente versies van je documenten tot je beschikking.

Tip 02 Online opgeslagen documenten geven de meeste flexibiliteit.

Tip 03: Office-suite

Niet alleen Word is tegenwoordig geschikt voor je tablet. Hetzelfde geldt voor Excel, PowerPoint en Outlook. Zodoende heb je een prima set mobiele office-apps tot je beschikking. Hoewel je de apps gratis mag gebruiken van Microsoft, heb je wel een abonnement op Office 365 nodig om van de volledige functionaliteit te profiteren. Eventueel kun je eerst een gratis proefabonnement van een maand afsluiten. De gratis versies bevatten gelukkig voor de meeste mensen meer dan voldoende functionaliteit om ermee uit de voeten te kunnen.

Uiteraard bestaan er nog meer office-suites dan die van Microsoft. Zo kun je op een iPad gebruikmaken van tekstverwerker Pages, spreadsheetprogramma Numbers en presentatiebouwer Keynote. Deze apps hebben eigen bestandsformaten, maar je kunt er ook Office-formaten mee inladen en weer opslaan. Het is alleen niet uitgesloten dat je kleine verschillen in de lay-out ziet.

Tot slot zijn er nog de platform-onafhankelijke apps Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties, die ook weer overweg kunnen met het Microsoft-formaat. Bestanden kun je ophalen vanaf je Google Drive.

Tip 03 Net als Apple heeft ook Google handige office-apps.

Tip 04: E-mail

Om je e-mail te lezen kun je allereerst gebruikmaken van de client die standaard al op je tablet zit. Maar maak je op je computer gebruik van Outlook, dan is het wel zo leuk om dit ook op je tablet te installeren. Dan heb je op al je apparaten ongeveer dezelfde look & feel. Zoals je in tip 3 hebt gelezen, is de Outlook-app in beginsel gratis. Je kunt er eenvoudig diverse accounts in opvoeren, ook als je ze bij verschillende partijen afneemt, waarna je alle mail centraal met een en dezelfde app beheert. Bij het opvoeren van een account kun je direct kiezen uit een heel stel bekende e-maildiensten, zoals Exchange, iCloud, Google en Yahoo!.

Heb je eigenlijk alleen maar Gmail-accounts? Dan is het slim om naar de Gmail-app van Google te kijken. Die sluit wat betreft gebruikservaring het beste aan op wat je van het online Google Mail bent gewend.

Tip 04 Alle e-mail kun je in Outlook laten samenkomen, ook Gmail-accounts.

5 Reactie(s) op: 12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juli 2015 07:51 Anoniem
  Al je geen Office 365 abonnement hebt, kun je bij Mirosoft gratis via Outlook.com een account aanmaken. Je kunt daar dan mee inloggen op de Office apps en hebt dan alle functionaliteit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 08:59 Anoniem
  WPS Office (voorheen Kingsoft) is een gratis prima alternatief voor Office 365 op een (Android)tablet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 22:12 Anoniem
  Interessant artikel. Dank je!
  Toch een opmerking: ik mis bij het item over notities de app OneNote. Wat mij betreft een geweldig programma. Heel robuust, gebruikersvriendelijk en vol handige dingetjes. Wat mij betreft een aanrader (en ik heb er geen aandelen in…)
  ilja04@live.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 23:14 Anoniem
  Jammer dat bij de vermelding van het opslaan van documenten on line NIET de waarschuwing staat dat hier wel een groot (misschien wel zeer groot) risico aan kleeft.

  Alles wat weggeschreven is in de cloud is volledig openbaar voor de meeste veiligheidsdiensten. Amerikanen en Britten voorop.
  Voor hen is het niet de minste moeite om al je vertrouwelijke gegevens, zowel zakelijk als privé, vrijwel real time te lezen.

  Waarom waarschuwt Kees Krick hier niet voor?
  Handigheidjes prima, maar veiligheid voorop!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 14:04 Anoniem
  Hoeveel meer functies heb je met een office 365 pakket vergeleken met de gratis excel app voor de ipad? Ik kan het nergens vinden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.