Tip 05: IMAP
Ontvang en verstuur je jouw e-mail via een eigen internetprovider? Dan moet je wat extra informatie opgeven in e-mail-apps zoals Outlook. Behalve je e-mailadres en wachtwoord zijn dat onder andere enkele servernamen en poortnummers. Alle benodigde informatie heb je van je provider gekregen. Gebruik liefst de instellingen voor het IMAP-protocol. Bij IMAP blijft alle post online bij de e-mailprovider staan, zodat de berichten op al je apparaten zichtbaar blijven. Ook zie je dan precies welke berichten je al hebt gelezen en welke antwoorden je hebt gestuurd. Bij het oudere POP3-protocol wordt e-mail eenmalig opgehaald en lokaal op dat ene apparaat opgeslagen, zodat al je andere apparaten er geen toegang meer toe hebben. Niet zo handig.
Tip 06: Presentaties
Een flitsende presentatie maken is een perfect klusje voor op je tablet. Het kan met de in tip 3 genoemde apps PowerPoint en Keynote. Een andere mogelijkheid is door gebruik te maken van Prezi. Prezi.com is een online dienst die de laatste jaren behoorlijk populair is. Een Prezi-presentatie is een groot werkblad waarop lustig wordt in- en uitgezoomd. Heel anders dus dan de traditionele serie dia's. Prezi mag je gratis gebruiken, maar dan zijn je presentaties wel openbaar. Pas zodra je een abonnement afneemt, kun je afschermen wie wat ziet. Installeer je de Prezi-app voor Android of iOS, dan kun je de presentaties gewoon op je tablet maken of bewerken. Handig om er tussendoor nog even aan te werken. Ook heb je alles meteen onder handbereik. Kom je onverwachts een potentiële klant tegen, dan kun je jouw pitch perfect onderbouwen met een presentatie.
Tip 07: Documentscanner
Formulieren, facturen en bonnetjes worden tegenwoordig massaal ingescand, zodat ze digitaal kunnen worden gearchiveerd. Ook is het handiger een document als pdf via e-mail te versturen, dan een ouderwetse fax te gebruiken. Een flatbedscanner heb je niet meer nodig. We lopen immers met een handige tablet met ingebouwde camera rond. Simpelweg een foto maken is een mogelijkheid, maar dan kan het een hels karwei zijn om documenten optimaal leesbaar te krijgen, zonder storende vervorming. Gelukkig bestaan er speciale documentscanners. Deze apps zijn in staat om allerlei soorten vervorming te corrigeren, zodat het niet uitmaakt als je de tablet een beetje scheef boven het papier houdt. Ook worden kleur en belichting verbeterd, zodat de tekst optimaal leesbaar wordt. De apps herkennen automatisch de omtrek van het papier. Indien nodig kun je een kader verslepen om dit nog wat te finetunen. Voor iPad is Scanner Pro (Readdle, 2,99 euro) een goede keuze. Op Android kun je Fast Scanner (CoolMobileSolution, gratis met in-app-aankopen) gebruiken.
Tip 08: Verschillende pagina's
Scanner-apps zijn niet alleen perfect om documenten te digitaliseren. Je kunt er ook mee vastleggen wat er tijdens vergaderingen en presentaties op bijvoorbeeld een whiteboard is geschreven en getekend. Bestaat een document uit verschillende pagina's, dan scan je ze per stuk, waarna de app ze keurig aan hetzelfde pdf-document toevoegt. Zodat er geen wirwar van losse documentjes ontstaat. Na het scannen kun je elke pagina nog even nalopen en eventueel bijwerken waar nodig, waarna je het document opslaat. De pdf's kun je vervolgens lokaal op je tablet bewaren, maar slimmer is het om ze in bijvoorbeeld Dropbox te verzamelen. Zo zijn ze eenvoudig op een gewone computer binnen te halen, zodat je al je belangrijke documenten aan de administratie of zoiets als een projectmap kunt toevoegen.
5 Reactie(s) op: 12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken