Tip 09: Notities
De beste ideeën komen vaak op de gekste momenten. Noteer je ingevingen meteen, want ze zijn erg vluchtig en anders zit je tevergeefs dagenlang te piekeren wat dat geniale idee ook alweer was. Met een tablet bij de hand is er geen excuus meer, want alles wat je zoal te binnen schiet, kun je direct vastleggen, waar je ook bent. Ideeën, notities, to-do-lijstjes, noem maar op. Je kunt er de gratis app Evernote voor gebruiken. Die is voor zowel Android als iOS als Windows Phone beschikbaar. Nog mooier is dat je al je notities meteen ook op een gewone computer kunt inzien. Dat kan via de website van Evernote of via een gratis programma voor je pc of Mac dat je op deze website vindt.
Tip 10: Notitieboekjes
Zodra je de app van Evernote op je tablet start, registreer je je en vervolgens kun je aan de slag. Evernote werkt met notitieboeken. Dat is een handige manier om je notities te ordenen. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijk van privé scheiden. Al kun je alle notities ook gewoon tegelijk zien. Aan notities kun je foto's en geluidsfragmenten toevoegen. Je bent dus zeker niet beperkt tot tekst alleen. Verder kun je een alarm zetten, zodat je er bijvoorbeeld aan wordt herinnerd dat je nog wat boodschappen moet halen voor het avondeten.
Werk je alleen maar met Apple-apparaten? Dan is het een idee om eens een kijkje te nemen bij de standaard meegeleverde app Notities. Die is wel stukken eenvoudiger uitgevoerd dan Evernote, maar al je hersenspinsels worden netjes via iCloud gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten, zoals je Mac, iPad en iPhone.
Heb je diverse Android-apparaten, dan kun je Google Keep uitproberen. Op niet-Android-apparaten zoals pc's kun je alles wat je noteert bereiken via deze website.
Tip 11: Pdf-documenten
Steeds vaker worden boeken, artikelen en ook gewone documenten aangeboden als pdf-bestanden. Op papier kun je lekker strepen, aantekeningen maken of passages markeren en met een ezelsoor vind je belangrijke pagina's snel weer terug. Maar hoe doe je dat digitaal? Met Foxit MobilePDF van Foxit Corporation kun je hetzelfde doen met digitale documenten. Om pagina's te markeren gebruik je het pictogram van een vierkant met een lintje erin, rechtsboven in het scherm.
Hiermee maak je een zogenoemde bookmark aan. Aantekeningen maken doe je door op het potlood ernaast te tikken. Je krijgt dan een extra werkbalk te zien. Daarmee kun je onder andere lijnen en pijlen trekken, maar ook tekstfragmenten met een kleur markeren, onderstrepen of doorstrepen. Verder kun je met een pennetje uit de vrije hand op het digitale papier schrijven en tekenen. Een stukje tekst toevoegen kan op twee manieren: dwars over de bestaande tekst heen, of in een 'geeltje' dat zichtbaar wordt zodra je op een kleine tekstballon tikt. De tekst geef je via een (virtueel) toetsenbord in zoals je op een tablet bent gewend.
Tip 12: Annoteren
Belangrijk om te weten is dat met Foxit MobilePDF de originele inhoud van pdf-documenten niet verandert. Het enige wat er gebeurt, is dat er als het ware een extra laag over het document wordt gelegd waarin jouw aantekeningen staan. Dat heet annoteren. De originele inhoud 'eronder' blijft volledig intact. Behalve aantekeningen maken voor jezelf wordt annoteren vaak gebruikt om documenten van anderen zoals een collega of medestudent van commentaar te voorzien. Je krijgt precies de lay-out te zien zoals de maker het heeft bedoeld.
Annoteren is ook superhandig om aantekeningen op je eigen gescande documenten (tip 7 en 8) te zetten, bijvoorbeeld voor je boekhouder. Tik je op het tabje dat tegen de linker schermrand zit, dan zie je via Bookmark en Annotation precies waar je wat hebt toegevoegd. Annotaties zijn op elk moment aan te passen, te verplaatsen of weg te halen. Zorg eerst dat er in de werkbalk geen gereedschap is geactiveerd en tik daarna op een annotatie om hem te wijzigen. Foxit MobilePDF kun je prima gratis gebruiken, ondanks een rijtje in-app aankopen. Zo is het openen en bewaren van bestanden in Dropbox en Google Drive gewoon gratis, alleen het koppelen van die opslagruimte aan de app niet.
5 Reactie(s) op: 12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken