12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

Door: kees-krick | 08 juli 2015 13:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Notities

De beste ideeën komen vaak op de gekste momenten. Noteer je ingevingen meteen, want ze zijn erg vluchtig en anders zit je tevergeefs dagenlang te piekeren wat dat geniale idee ook alweer was. Met een tablet bij de hand is er geen excuus meer, want alles wat je zoal te binnen schiet, kun je direct vastleggen, waar je ook bent. Ideeën, notities, to-do-lijstjes, noem maar op. Je kunt er de gratis app Evernote voor gebruiken. Die is voor zowel Android als iOS als Windows Phone beschikbaar. Nog mooier is dat je al je notities meteen ook op een gewone computer kunt inzien. Dat kan via de website van Evernote of via een gratis programma voor je pc of Mac dat je op deze website vindt.

Tip 09 Met Evernote bewaar je alle belangrijke en minder belangrijke krabbels.

Tip 10: Notitieboekjes

Zodra je de app van Evernote op je tablet start, registreer je je en vervolgens kun je aan de slag. Evernote werkt met notitieboeken. Dat is een handige manier om je notities te ordenen. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijk van privé scheiden. Al kun je alle notities ook gewoon tegelijk zien. Aan notities kun je foto's en geluidsfragmenten toevoegen. Je bent dus zeker niet beperkt tot tekst alleen. Verder kun je een alarm zetten, zodat je er bijvoorbeeld aan wordt herinnerd dat je nog wat boodschappen moet halen voor het avondeten.

Werk je alleen maar met Apple-apparaten? Dan is het een idee om eens een kijkje te nemen bij de standaard meegeleverde app Notities. Die is wel stukken eenvoudiger uitgevoerd dan Evernote, maar al je hersenspinsels worden netjes via iCloud gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten, zoals je Mac, iPad en iPhone.

Heb je diverse Android-apparaten, dan kun je Google Keep uitproberen. Op niet-Android-apparaten zoals pc's kun je alles wat je noteert bereiken via deze website.

Tip 10 In Evernote orden je notities in notitieboekjes.

Tip 11: Pdf-documenten

Steeds vaker worden boeken, artikelen en ook gewone documenten aangeboden als pdf-bestanden. Op papier kun je lekker strepen, aantekeningen maken of passages markeren en met een ezelsoor vind je belangrijke pagina's snel weer terug. Maar hoe doe je dat digitaal? Met Foxit MobilePDF van Foxit Corporation kun je hetzelfde doen met digitale documenten. Om pagina's te markeren gebruik je het pictogram van een vierkant met een lintje erin, rechtsboven in het scherm.

Hiermee maak je een zogenoemde bookmark aan. Aantekeningen maken doe je door op het potlood ernaast te tikken. Je krijgt dan een extra werkbalk te zien. Daarmee kun je onder andere lijnen en pijlen trekken, maar ook tekstfragmenten met een kleur markeren, onderstrepen of doorstrepen. Verder kun je met een pennetje uit de vrije hand op het digitale papier schrijven en tekenen. Een stukje tekst toevoegen kan op twee manieren: dwars over de bestaande tekst heen, of in een 'geeltje' dat zichtbaar wordt zodra je op een kleine tekstballon tikt. De tekst geef je via een (virtueel) toetsenbord in zoals je op een tablet bent gewend.

Tip 11 Aantekeningen maken en teksten markeren in digitale documenten.

Tip 12: Annoteren

Belangrijk om te weten is dat met Foxit MobilePDF de originele inhoud van pdf-documenten niet verandert. Het enige wat er gebeurt, is dat er als het ware een extra laag over het document wordt gelegd waarin jouw aantekeningen staan. Dat heet annoteren. De originele inhoud 'eronder' blijft volledig intact. Behalve aantekeningen maken voor jezelf wordt annoteren vaak gebruikt om documenten van anderen zoals een collega of medestudent van commentaar te voorzien. Je krijgt precies de lay-out te zien zoals de maker het heeft bedoeld.

Annoteren is ook superhandig om aantekeningen op je eigen gescande documenten (tip 7 en 8) te zetten, bijvoorbeeld voor je boekhouder. Tik je op het tabje dat tegen de linker schermrand zit, dan zie je via Bookmark en Annotation precies waar je wat hebt toegevoegd. Annotaties zijn op elk moment aan te passen, te verplaatsen of weg te halen. Zorg eerst dat er in de werkbalk geen gereedschap is geactiveerd en tik daarna op een annotatie om hem te wijzigen. Foxit MobilePDF kun je prima gratis gebruiken, ondanks een rijtje in-app aankopen. Zo is het openen en bewaren van bestanden in Dropbox en Google Drive gewoon gratis, alleen het koppelen van die opslagruimte aan de app niet.

Tip 12 Elke annotatie kun je aanpassen, verplaatsen of weer weghalen.

5 Reactie(s) op: 12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juli 2015 07:51 Anoniem
  Al je geen Office 365 abonnement hebt, kun je bij Mirosoft gratis via Outlook.com een account aanmaken. Je kunt daar dan mee inloggen op de Office apps en hebt dan alle functionaliteit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 08:59 Anoniem
  WPS Office (voorheen Kingsoft) is een gratis prima alternatief voor Office 365 op een (Android)tablet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 22:12 Anoniem
  Interessant artikel. Dank je!
  Toch een opmerking: ik mis bij het item over notities de app OneNote. Wat mij betreft een geweldig programma. Heel robuust, gebruikersvriendelijk en vol handige dingetjes. Wat mij betreft een aanrader (en ik heb er geen aandelen in…)
  ilja04@live.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2015 23:14 Anoniem
  Jammer dat bij de vermelding van het opslaan van documenten on line NIET de waarschuwing staat dat hier wel een groot (misschien wel zeer groot) risico aan kleeft.

  Alles wat weggeschreven is in de cloud is volledig openbaar voor de meeste veiligheidsdiensten. Amerikanen en Britten voorop.
  Voor hen is het niet de minste moeite om al je vertrouwelijke gegevens, zowel zakelijk als privé, vrijwel real time te lezen.

  Waarom waarschuwt Kees Krick hier niet voor?
  Handigheidjes prima, maar veiligheid voorop!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 14:04 Anoniem
  Hoeveel meer functies heb je met een office 365 pakket vergeleken met de gratis excel app voor de ipad? Ik kan het nergens vinden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.