7 tips om je Android-smartphone sneller te maken

Door: redactie-computertotaal | 27 juli 2016 11:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Net als een pc kan een smartphone of tablet vol komen te staan met oude apps, foto's, bestanden en andere rommel. Wanneer dat gebeurt, kan het apparaat trager worden of niet meer goed reageren. Om deze problemen op een Android-toestel op te lossen hebben we hier een paar slimme tips voor je.

Beoordeel de situatie

Net als pc's kunnen Android-apparaten zich onvoorspelbaar gaan gedragen als ze te weinig opslagruimte of geheugen tot hun beschikking hebben. Symptomen hiervan zijn apps die op willekeurige momenten vastlopen of helemaal niet willen laden en het opvallend traag worden van het toestel. Om te zien of je nog voldoende opslagruimte of geheugen hebt, open het opslag- en systeembeheer dat in Android is ingebouwd. (Let op: De menu's waarnaar ik verwijs kunnen er op jouw apparaat anders uitzien afhankelijk van de Android-versie die je draait.) Lees ook: Vind je smartphone terug met Android Device Manager.

Ten eerste, open de notificatiebalk of ga naar je apps, en druk op het tandwiel-icoon om naar Instellingen te gaan. Scrol omlaag totdat je een item ziet met de naam Opslagruimte. Klik op het icoon en je krijgt een lijst met informatie te zien over de hoeveelheid opslagruimte die momenteel in bezet wordt door onder meer applicaties, foto's, audiobestanden en downloads. Er wordt ook vermeld hoeveel opslagruimte het apparaat in totaal heeft en hoeveel ruimte er nog vrij is.

In het Opslagruimte-menu kun je bijhouden hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op je apparaat, maar je kunt niet veel meer doen dan een opslagvolume formatteren - wat je niet moet doen tenzij je het apparaat volledig wilt wissen. Om veranderingen aan te brengen zonder van alles te verwijderen, moet je de ingebouwde app-manager van Android, de Application Manager, gebruiken.

De app-manager laat je precies zien hoe groot een app is en wat het effect op je smartphone of tablet is.

Om de app-manager te benaderen, ga je naar Instellingen, scrol omlaag naar Application Manager, en druk erop (op sommige apparaten kan het zijn dat je op Applicaties en vervolgens op Beheer of Beheer applicaties moet drukken). In Application Manager kun je - door met je vingers over het scherm te vegen - drie kolommen met apps in beeld brengen: Gedownload, Actief en Alles.

De lijst met Gedownloade apps laat alle apps zien die je uit de Google Play Store hebt gedownload, en veel van de standalone apps die je aanbieder of de fabrikant van het apparaat voor-geïnstalleerd heeft. De lijsten Actieve apps en Alles spreken voor zich. Onderaan de kolommen Gedownload en Alles kun je zien hoeveel ruimte een app in beslag neemt, en onderaan de kolom Actief kun je zien hoeveel geheugen de apps tezamen gebruiken.

Geheugen vrijmaken

Als je in de Gedownload- of Alles-kolom op een app drukt, krijg je een lijst met verschillende opties te zien, waaronder de mogelijkheid om een app gedwongen te beëindigen (om geheugen vrij te maken), te de-installeren of de cache en app-data te wissen. Als je een app wilt verwijderen, druk dan simpelweg op de Wissen-knop.

Als je een app die niet meer goed functioneert probeert te repareren, kunnen de knoppen Cache wissen en Data wissen goed van pas komen. Met Cache wissen verwijder je alle gegevens of bestanden die aan de app gelinkt zijn uit het cachegeheugen, en worden er gedwongen nieuwe versies in het cachegeheugen opgeslagen. Met Data wissen verwijder je alle persoonlijke gegevens die aan een app gelinkt zijn, inclusief je logingegevens en scores van spelletjes. De app zou dan weer als nieuw moeten functioneren.

Als een app niet goed werkt, druk dan eerst op Cache wissen. Helpt dat niet, druk dan op Data wissen. Als het probleem daarna nog steeds niet is opgelost, probeer dan de app te de-installeren (door op Wissen te drukken), het apparaat opnieuw op te starten, en de app opnieuw te installeren.

Apps en data verwijderen en verplaatsen

Het de-installeren van een app is dus heel simpel: Je opent de Application Manager, drukt op de app in de lijst Alles, en vervolgens druk je op Wissen. Helaas kunnen sommige apps die door de fabrikant op je apparaat zijn voor-geïnstalleerd zodanig zijn ingebed dat je ze niet kunt de-installeren, tenzij je root-toegang tot de telefoon hebt.

In plaats van apps te verwijderen om interne opslagruimte op je apparaat vrij te maken, kun je ze naar een MicroSD-kaart verplaatsen. Het kan zijn dat je met nieuwere apparaten geen apps op een SD-kaart kunt installeren, maar oudere versies van Android hebben een ingebouwde functie voor SD-kaart installatie.

Houd er, voordat je apps gaat verplaatsen, rekening mee dat apps die hun eigen thuisscherm-widget hebben (of toegang vereisen tot systeembestanden van Android) niet goed zullen functioneren wanneer ze op een SD-kaart worden geïnstalleerd. Als je niet zeker weet welke apps je probleemloos kunt verplaatsen, kun je in de Google Play Store App 2 SD downloaden. Dit is een eenvoudige tool die de apps die op je apparaat staan scant en een lijst genereert met de apps die je zonder risico naar een SD-kaart kunt verplaatsen.

Natuurlijk zijn apps (tenzij je er enorm veel geïnstalleerd hebt) waarschijnlijk niet de grootste verbruikers van opslagruimte. Foto- en videobestanden nemen veel meer ruimte in beslag dan apps, dus het is de moeite waard om die ook naar de SD-kaart te verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat je apparaat nieuwe foto's en video's automatisch op de SD-kaart opslaat, open je de camera-app en ga je naar het instellingenmenu (dit verschilt van apparaat tot apparaat).

In het menu ga je naar het Opslagruimte-gedeelte en druk onderaan op SD-kaart koppelen. Daarna kun je ervoor kiezen om apps en data standard op te slaan op de SD-kaart. Als je ook je bestaande foto's en video's wilt verplaatsen, kun je dit op eenvoudige wijze doen door je apparaat via een usb-kabel met je computer te verbinden; de pc zou je telefoon of tablet moeten herkennen als een verwisselbaar opslagapparaat zodat je de map met foto's van de interne opslag van het apparaat naar de SD-kaart kunt slepen. Heb je geen pc bij de hand, dan kan je de bestanden op veel toestellen ook verplaatsen binnen een bestandsmanager.

6 Reactie(s) op: 7 tips om je Android-smartphone sneller te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2015 09:24 Anoniem
  Wat een rommel is dat Android toch. Ik heb een goedkape Memopad van Asus, en na een paar apps installeren wordt het gewoon een teringzooi. Jaja, ligt aan de gebruiker natuurlijk. Uiteraard is het mijn eigen schuld… Wat dacht je van een intuitief en consequent systeem maken waar normale zeikerds zoals ik ook gewoon mee om kunnen gaan, zonder dat het bagger word? Dat is zeker weer te veel gevraagd voor de heren programmeurs… Het gaat nog wel een jaar of 5 of 10 duren voor ik een smartphone of een andere tablet in huis neem. Laat ze eerst maar eens wat fatsoenlijks maken. En dan te bedenken dat er mensen zijn die meer dan 500 euro voor zo'n apparaat betalen, ik snap daar echt niets van. Wat is er toch gebeurd met de mensheid dat ze genoegen nemen met niet goed functionerende apparaten door walgelijk ontworpen software…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:30 Anoniem
  Mijn eerste generatie Samsung Tab 7" GT-P1000 (single core) werkt na jaren nog steeds stukken stabieler en sneller dan m'n 2 jaar jongere Asus Transformer TF300TG (met quad core).

  Het traag worden ligt volgens mij niet aan Android, maar aan de kwaliteit onderdelen die een fabrikant als hardware gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:53 Anoniem
  @Gast 1: Dus je koopt een faalapparaat van een paar euro en vervolgens is heel Android slecht? Misschien had je gewoon een goede tablet moeten kopen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:47 Anoniem
  als heel die apparaten zo goed waren dan brachten ze niet om de zoveel maanden een nieuwe uit. Ik koop pas ene wanneer ze degelijke kwaliteit maken die lang genoeg meegaat en dat merk je wanneer ze er maar eentje uitbrengen om de paar jaar. Eerder is het afblijven want als je de ontwikkelingen volgt zijn ze nog maar altijd aan het sleutelen (verbeteren) en dat vertelt mij genoeg en daar geeft men +500euro aan. Ben wel achterlijk zot zeker om zoveel te betalen om voor hun ene proefkonijntje te zijn om zo hun producten verder te ontwikkelen! Moeten eerst terug naar de basics gaan en eens goed beginnen brainstormen om de 'pefecte' mobiel te maken en ook luisteren naar de klant staat hierbij voorop. Dit kan niet zo lang door blijven gaan want men denkt veel te snel en men begint maar te maken en dan verkopen en dan komen de problemen door de klant aan de mand en zo gaan ze die problemen aanpakken voor het volgende type en blijft zo maar doorgaan. Als men een echte goede heeft, dan heeft het geen nut om om het half jaar/jaar ene uit te brengen want die moeten minstens 3-5 jaar meegaan. Dat is pas duurzaam denken en niet om het geld en wij maar betalen voor hun prullen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 22:24 darknessblade
  mijn eerste tablet was een china-tablet, (onbekend merk)
  deze hield het mooi 5 jaar vol, (games werkte niet meer na 3 jaar)
  films hielden er mee op na 5 jaar, (gebruikte een chinese video-viewer) die gelijk stond aan VLC in die tijd
  —————————–
  ik had de asus memo102 (16GB versie)
  deze werkt nog steeds prima (gebruik hem nu niet veel meer)
  —————————-
  mijn telefoon is een jiayu s3 (3GB model)
  deze is ge-root,dus is het zeer gemakkelijk om de telefoon lekker snel te houden.

  ik disable gewoon de premissions die apps eigenlijk niet nodig hebben waardoor deze mooi snel blijven en toch werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 14:57 Anoniem
  @1e reactie: je zegt zelf al dat je een goedkope tablet hebt gekocht. Goedkoop == duurkoop, dat geldt voor zulke zaken ook gewoon. Mensen kopen een Android toestel voor misschien 25% van de prijs van een Apple toestel en gaan dan klagen als het niet goed werkt. En geven dan Android de schuld.
  Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. Wil je een premium apparaat, dan moet je daar ook een premium prijs voor betalen. En dan kun je ook gewoon prima Android of Windows tablets vinden, in dezelfde prijscategorie (of nog steeds goedkoper) als Ipads.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.