7 tips om je Android-smartphone sneller te maken

Door: redactie-computertotaal | 27 juli 2016 11:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Draaiende apps en homescreen-widgets

Soms is niet het aantal apps het probleem, maar het werkgeheugen dat ze van je telefoon vragen. Sommige apps blijven draaien, ook nadat je ze hebt afgesloten. Andere starten zichzelf op om bijvoorbeeld notificaties te kunnen versturen. Al die apps gebruiken RAM-geheugen, waardoor je telefoon niet meer genoeg over heeft voor echt belangrijke zaken.

Vooral widgets hebben er een handje van veel van je RAM op te slurpen, omdat ze constant worden ververst en blijven draaien op de achtergrond. Het is aan te raden de homescreens van je smartphone niet vol te proppen met widgets, en alleen die widgets te gebruiken die je echt nodig hebt. Het geheugengebruik verschilt sterk per widget.

Widgets zijn heel handig, maar ze kunnen funest zijn voor je geheugen en accu.

Ook taskmanagers doen, ondanks de naam, meer fout dan goed. In eerdere versies van Android wilde het nog wel eens helpen een goede taskmanager te gebruiken, maar tegenwoordig gebruiken ze alleen maar onnodig veel geheugen en doen we ze weinig meer om je echt te helpen. Vertrouw Android en gebruik de ingebouwde taskmanager.

Achtergronden

In Android kun je bewegende achtergronden gebruiken, die een extra leuk tintje geven aan je homescreen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar alles wat beweegt, kost werkgeheugen. Sommige achtergronden zijn echt een aanslag op je RAM (en op je accu). Het ziet er misschien leuk uit, maar als je last hebt van een traag Android-toestel, kun je het beste de gewoon een statische achtergrond gebruiken.

Opnieuw opstarten

Het klinkt simpel, en dat is het ook, maar het kan wonderen doen: het opnieuw opstarten van je telefoon. Alle apps die zijn blijven draaien, tijdelijke processen en cachebestanden worden zo uitgezet en verwijderd, zodat je weer met een schone lei kunt beginnen. Het dagelijks opnieuw opstarten van je Android-toestel kan al een hoop van bovenstaande oplossingen onnodig maken.

Wanhoopsdaden

Als je Android-apparaat niet goed opstart of anderszins onbruikbaar is, kan het leegmaken van de cache-partitie of het apparaat herstellen naar de fabrieksinstellingen je enige opties zijn. Smartphones en tablets die op Android draaien, worden gewoonlijk geleverd met een ingebouwde hersteltool die je kunt gebruiken om een aantal onderhoudsoperaties uit te voeren of de software van het apparaat volledig te herstellen.

Toegang tot de herstelmodus verschilt per apparaat, maar doorgaans moet je het apparaat uitschakelen en een bepaalde combinatie van knoppen ingedrukt houden terwijl je het apparaat opnieuw start. Voorbeeld: op een Samsung Galaxy Note II moet je de telefoon uitschakelen en de Home en Volume Up-knoppen ingedrukt houden terwijl je op de Power-knop drukt.

Zodra je apparaat in de herstelmodus is opgestart, krijg je een eenvoudig menu te zien met een aantal opties om updates te installeren of bepaalde partities leeg te maken. In de meeste gevallen kun je met behulp van de Volume Up en Volume Down-knoppen het menu doorlopen en met de Power-knop items selecteren.

Voordat je alle data verwijdert en de fabrieksinstellingen terugzet, is het een goed idee om eerst alleen de cache-partitie leeg te maken. Dit omdat het een minder extreme stap is die soms stabiliteitsproblemen op kan lossen. Door de cache-partitie leeg te maken, verwijder je app-componenten, tijdelijke bestanden, en andere willekeurige stukjes data die in de cache opgeslagen staan. De cache wordt automatisch opnieuw opgebouwd wanneer je je telefoon opnieuw start en je apps gaat gebruiken.

Laatste redmiddel

Als je - nadat je eerst alle oplossingen die hier genoemd zijn hebt geprobeerd - nog steeds problemen hebt met je Android-apparaat, kun je het volledig herstellen door de cache- en data-partities leeg te maken en de fabrieksinstellingen terug te zetten. Maar dit moet je als laatste redmiddel beschouwen: het proces is te vergelijken met het formatteren van de harde schijf van je pc en het opnieuw installeren van Windows. Je verliest al je persoonlijke gegevens die in het interne geheugen van het apparaat opgeslagen zijn, en je zult al je apps opnieuw moeten installeren.

Als dat voor jou een acceptabel resultaat is, ga dan naar de herstelmodus van je apparaat en selecteer de opties om het cache en alle data te wissen. Wanneer je je apparaat opnieuw opstart zal het zich gedragen alsof je het voor de eerste keer gebruikt.

6 Reactie(s) op: 7 tips om je Android-smartphone sneller te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2015 09:24 Anoniem
  Wat een rommel is dat Android toch. Ik heb een goedkape Memopad van Asus, en na een paar apps installeren wordt het gewoon een teringzooi. Jaja, ligt aan de gebruiker natuurlijk. Uiteraard is het mijn eigen schuld… Wat dacht je van een intuitief en consequent systeem maken waar normale zeikerds zoals ik ook gewoon mee om kunnen gaan, zonder dat het bagger word? Dat is zeker weer te veel gevraagd voor de heren programmeurs… Het gaat nog wel een jaar of 5 of 10 duren voor ik een smartphone of een andere tablet in huis neem. Laat ze eerst maar eens wat fatsoenlijks maken. En dan te bedenken dat er mensen zijn die meer dan 500 euro voor zo'n apparaat betalen, ik snap daar echt niets van. Wat is er toch gebeurd met de mensheid dat ze genoegen nemen met niet goed functionerende apparaten door walgelijk ontworpen software…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:30 Anoniem
  Mijn eerste generatie Samsung Tab 7" GT-P1000 (single core) werkt na jaren nog steeds stukken stabieler en sneller dan m'n 2 jaar jongere Asus Transformer TF300TG (met quad core).

  Het traag worden ligt volgens mij niet aan Android, maar aan de kwaliteit onderdelen die een fabrikant als hardware gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:53 Anoniem
  @Gast 1: Dus je koopt een faalapparaat van een paar euro en vervolgens is heel Android slecht? Misschien had je gewoon een goede tablet moeten kopen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:47 Anoniem
  als heel die apparaten zo goed waren dan brachten ze niet om de zoveel maanden een nieuwe uit. Ik koop pas ene wanneer ze degelijke kwaliteit maken die lang genoeg meegaat en dat merk je wanneer ze er maar eentje uitbrengen om de paar jaar. Eerder is het afblijven want als je de ontwikkelingen volgt zijn ze nog maar altijd aan het sleutelen (verbeteren) en dat vertelt mij genoeg en daar geeft men +500euro aan. Ben wel achterlijk zot zeker om zoveel te betalen om voor hun ene proefkonijntje te zijn om zo hun producten verder te ontwikkelen! Moeten eerst terug naar de basics gaan en eens goed beginnen brainstormen om de 'pefecte' mobiel te maken en ook luisteren naar de klant staat hierbij voorop. Dit kan niet zo lang door blijven gaan want men denkt veel te snel en men begint maar te maken en dan verkopen en dan komen de problemen door de klant aan de mand en zo gaan ze die problemen aanpakken voor het volgende type en blijft zo maar doorgaan. Als men een echte goede heeft, dan heeft het geen nut om om het half jaar/jaar ene uit te brengen want die moeten minstens 3-5 jaar meegaan. Dat is pas duurzaam denken en niet om het geld en wij maar betalen voor hun prullen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 22:24 darknessblade
  mijn eerste tablet was een china-tablet, (onbekend merk)
  deze hield het mooi 5 jaar vol, (games werkte niet meer na 3 jaar)
  films hielden er mee op na 5 jaar, (gebruikte een chinese video-viewer) die gelijk stond aan VLC in die tijd
  —————————–
  ik had de asus memo102 (16GB versie)
  deze werkt nog steeds prima (gebruik hem nu niet veel meer)
  —————————-
  mijn telefoon is een jiayu s3 (3GB model)
  deze is ge-root,dus is het zeer gemakkelijk om de telefoon lekker snel te houden.

  ik disable gewoon de premissions die apps eigenlijk niet nodig hebben waardoor deze mooi snel blijven en toch werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 14:57 Anoniem
  @1e reactie: je zegt zelf al dat je een goedkope tablet hebt gekocht. Goedkoop == duurkoop, dat geldt voor zulke zaken ook gewoon. Mensen kopen een Android toestel voor misschien 25% van de prijs van een Apple toestel en gaan dan klagen als het niet goed werkt. En geven dan Android de schuld.
  Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. Wil je een premium apparaat, dan moet je daar ook een premium prijs voor betalen. En dan kun je ook gewoon prima Android of Windows tablets vinden, in dezelfde prijscategorie (of nog steeds goedkoper) als Ipads.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.