20 tips: Aan de slag met Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 23 juni 2015 12:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

De opvolger van Windows 8.1, namelijk Windows 10, staat gepland voor een release op 29 juli. Die versie van Windows is nu nog in ontwikkeling en zo'n bètaversie is meestal niet geschikt voor gebruik. Maar Windows 10 is nu al een uitzondering. Het OS is snel, stabiel en uitermate bruikbaar.

Tip 01: Registeren

Een van de zaken die vermoedelijk gaat veranderen in Windows 10 is de manier waarop de nieuwe Windows verspreid wordt. Voor een belangrijk deel zal dat via Windows Update gaan, een manier die ook al bij de bèta kan worden gebruikt en zelfs de voorkeur heeft. Het is namelijk de enige manier waarop je direct de laatste versie krijgt. Installeren vanaf een dvd is ook mogelijk, maar dan moet je wel meerdere keren updaten om de versie van de bèta op je pc te krijgen. Welke methode je ook kiest, alles begint op de Microsoft Windows Insider-website. Klik op Aan de slag als je nog nooit op deze website ingelogd bent geweest en doorloop de stappen om een account aan te maken. Met je Windows Live-ID, zoals een Live- of Homail-account, kun je direct inloggen door op Aanmelden te klikken. Op de Insider-website is veel informatie te vinden over Windows 10, zelfs grotendeels in het Nederlands. Lees alles over Windows 10 in ons Windows 10 Dossier.

Tip 01 De Windows Insider-website is het startpunt om met Windows 10 aan de slag te gaan.

Systeemeisen

De systeemeisen van Windows 10 zijn niet veel anders dan die van Windows 7 en 8. Draait een van deze twee laatste versies van Windows stabiel op jouw pc, dan zal ook Windows 10 dat doen. Microsoft raadt de volgende eisen aan: een processor van 1 GHz en 16 MB vrije ruimte op de harde schijf, plus 1 GB RAM voor de 32-bitversie of 2 GB RAM voor de 64-bitversie. Hoewel Microsoft dus erg lage systeemeisen stelt, raden wij je meer rekenkracht aan, minimaal 4 GB RAM en het liefst wat meer.

Een keylogger in Windows 10

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om je privacy te waarborgen wanneer je Windows 10 gebruikt. Een van die zaken die lastiger aan te passen is in verband met je privacy, is de keylogger. Deze is bewust door Microsoft in de bètaversie van Windows 10 geplaatst om beter te kunnen onderzoeken hoe gebruikers met de pc en met Windows omgaan en (vreemd genoeg) om "zaken als de spellingscontrole en autocorrectie te kunnen verbeteren". Volgens Microsoft is dit noodzakelijk om Windows zo goed te maken als men wil. In de uiteindelijke versie zal de keylogger niet meer aanwezig zijn.

In het online Privacy Statement vertelt Microsoft wat voor gegevens het verzamelt en wat het ermee doet. Hoewel er op het internet wel een paar meldingen te vinden zijn hoe je de keylogger uitschakelt, is er geen enkele succesvol bewezen. Ook overtreed je de gebruikersovereenkomst van Windows 10 wanneer je de keylogger uitschakelt, Microsoft heeft het verplicht gesteld. Het is dus kiezen tussen twee kwaden. Wees je hiervan steeds bewust bij het gebruiken van de bètaversie van Windows 10. Ben je je een beetje bewust van je privacy, log dan niet zomaar overal in (of verander je wachtwoord nadat je dit hebt gedaan) en gebruik je internetbankieromgeving niet. We verwachten niet dat Microsoft kwade bedoelingen heeft, maar je kunt maar beter voorzichtig zijn.

Tip 02: Upgraden

Om echt met Windows 10 te beginnen, klik je op Aan de slag - pc en daarna Download de Preview. Nu moet je kiezen: wil je de computer die je nu gebruikt upgraden of wil je een andere pc upgraden naar Windows 10? Wil je je eigen pc upgraden, klik dan op Start upgrade now en daarna op Uitvoeren. Wacht even en klik dan op Opnieuw opstarten. Windows wordt nu opnieuw gestart en als je weer bent ingelogd, verschijnt het venster van Windows Update.

Er is één grote update geselecteerd, de Upgrade naar Windows 10 Technical Preview. Klik op Aan de slag. De update wordt nu gedownload en na een tijdje komt de melding dat Windows 10 klaar staat. Klik opnieuw op Aan de slag. Bevestig dat je akkoord bent met de licentie en laat de pc op compatibiliteitsproblemen controleren. Worden er geen problemen gevonden, dan klik je op Nu opnieuw opstarten. Daarna is de pc geüpgraded naar Windows 10. Om een pc met Windows 8 direct te kunnen upgraden naar de Technical Preview, moet wel de Windows 8.1 Update geïnstalleerd zijn. Ontbreekt die nog, installeer deze dan eerst via Windows Update, daarna kun je de upgrade naar Windows 10 starten.

Tip 02 Upgraden naar Windows 10 kan via Windows Update.

Eerst een back-up

Wij kunnen natuurlijk wel roepen dat Windows 10 nu al klaar is voor alledaags gebruik, dat wil niet zeggen dat we dat niet doen zonder extra voorzorgsmaatregelen te hebben genomen. De belangrijkste daarvan is een back-up. Doe dit vóórdat je begint met upgraden naar Windows 10! Maak in ieder geval een back-up van al je persoonlijke gegevens. Windows 8 beschikt niet meer over een echt back-upprogramma. Gebruik daarom bijvoorbeeld True Image Home van Acronis of het gratis Clonezilla. Hiermee kun je niet alleen al je persoonlijke bestanden back-uppen, maar ook hele partities. Je kan er ook voor kiezen om de Windows 7- of 8-installatie op een externe schijf of NAS veilig te stellen. Je kunt dan later eenvoudig weer terugkeren naar de huidige situatie.

Tip 03: Liever een dvd

Wil je een andere pc upgraden dan die waarmee je ingelogd bent bij Windows Insider, dan kun je niet de live upgrade van tip 2 uitvoeren, maar moet je 'ouderwets' met een dvd aan de slag. Download eerst het ISO-bestand, brand dat op een dvd en stop de dvd in de pc die je wilt upgraden naar Windows 10. Het gebruik van de dvd biedt wel mogelijkheden dan de standaard upgrade via Windows Update, maar vergt ook meer handelingen.

Om het ISO-bestand te downloaden, moet je allereerst inloggen op de Windows Insider-website. Klik dan op Aan de slag - pc. Het lijkt nu alsof je niet anders kan dan direct upgraden, maar boven de grote knop staat met kleine paarse letters ISO-bestanden downloaden. Klik daarop en kies in de lijst met taalversies Nederlands. Je hebt dan twee opties, wil je de 32bit-versie van Windows installeren, klik dan op Download achter de versie met de aanduiding (x86). Wil je de 64bit-versie, klik dan op Download achter de versie met de aanduiding (x64). Bewaar het bestand op je pc. De licentiecode die boven in beeld staat kun je vergeten, die heb je niet nodig en is voor alle gebruikers nog hetzelfde.

Tip 01 De Windows Insider-website is het startpunt om met Windows 10 aan de slag te gaan.

Tip 04: Vanaf dvd

Heb je het ISO-bestand gedownload en wil je daarmee een pc upgraden naar Windows 10, dan moet je de image eerst op een dvd branden. Plaats een lege dvd-r in de dvd-brander in de pc en open de Windows Verkenner. Blader nu naar de plaats op de computer waar je het Windows 10 ISO-bestand hebt opgeslagen. Meestal is dit de map Downloads, tenzij je zelf een andere locatie hebt gekozen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Schijfkopiebestand branden. Bevestig dat je het image op de lege dvd wilt branden en zet een vinkje bij Image na branden controleren. Klik dan op Branden en wacht tot de dvd klaar is.

Haal de dvd uit de dvd-brander en plaats deze in de computer die je wilt upgraden naar Windows 10. Start die pc en druk op DEL of F2 om de BIOS-instellingen te openen. Regel bij Bootvolgorde dat de pc opstart vanaf de dvd. Bewaar de nieuwe instellingen en start de pc opnieuw op. Druk dan op Enter zodra het installatieprogramma van Windows daarom vraagt.

Tip 04 Om Windows 10 op een andere pc te installeren, brand je het ISO-bestand op een lege dvd.

23 Reactie(s) op: 20 tips: Aan de slag met Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2015 09:29 Anoniem
  Jullie adviseren in Tip 1 over de keylogger…'gebruik je internetbankierenomgeving niet'…..Dat is dan de ultime reden, om nog niet W10 aan de slag te gaan. Pas nadat de keylogger verwijderd is, toch? Want ik kan niet zónder internetbankieren! Graag jullie reactie.
  Mvg Wim Steelink
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 12:36 Jorispeterse
  De keylogger zit alleen in de preview, niet in de definitieve versie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 20:49 Anoniem
  Hallo om je homebanking te gebruiken kan je dat op een andere manie doen ook tenminste als je google chrome gebruikt. dan kan je het volgende doen: klik rechts op het googleicoon. daarna ge je naar compatiliteit en kan je daar gaan kiezen voor windows 7 niet tegenstaande dat je met windows 10 werkt. Alles voor homebanking werkt zoals het hoort

  met vriendelijk groet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 16:02 Jorispeterse
  De keylogger zit in Windows zelf. Dus het maakt niet uit of je Edge of Chrome gebruikt. Het is gewoonweg onverstandig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2015 13:45 Anoniem
  Ik heb alle updates gedaan elke dag weer,maar ik krijg nergens een blad waar ik kan Reserveren???
  Update me rot,maar niks op mijn Window 7
  Wat moet ik nog meer doen,word er niet goed van ECHT WAAR.
  M.V.G.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2015 17:47 Anoniem
  Kijk eens rechtsonderin op de Taakbalk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2015 23:57 Anoniem
  Harry.v.h op 30 juli 2015 om 23:37

  Na installatie windows 10,
  opstarten niet meer mogelijk blijft in Loop hangen.

  Heb win8.1 terug gezet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2015 23:44 marekmol
  10 gedownload via een link op de situatie van Microsoft en loopt heerlijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 05:47 Anoniem
  Na installatie van Windows 10 speelt mijn geluid enkel nog op de laptop, de stekker naar de boxen lijkt uitgeschakeld
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 15:40 Anoniem
  lekker makkelijk,ik zoek me gek naar de dowloadvan w10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 20:55 johs
  Gisteren Windows 10 upgrade uitgevoerd. In één woord: een drama! Ik kreeg meldingen over memory problemen (op een nieuwe Lenovo X1 Carbon met Core i7 en 8GB geheugen - sure!), mijn wireless adapter was niet meer aan de praat te krijgen, en meer van dat soort ellende. Na een paar uur proberen om mijn laptop weer werkend te krijgen, heb ik het opgegeven en ben ik terug gerold naar Windows 8.1.
  Was het verhaal daarmee maar af, maar ook op Windows 8.1 had ik vervolgens problemen: alle https-webpagina's gaven security certificate errors (en gewone http-pagina's tonen alleen nog maar een kale directory structuur), ik kan niet meer bij Overdrive en niet meer bij mijn Windows mail (app).
  Vandaag geprobeerd support te krijgen en - zonder overdrijven - 4,5 uur! in de wachtrij gehangen en er om 17u gewoon uitgegooid. Ondertussen wel via chat in contact gekomen met een MS support medewerker, die mij niet kon helpen maar wel verzuchtte nog dat het een grote puinhoop was!
  Windows 10? Ik raad het iedereen af en adviseer eerst maar een half jaartje te wachten tot de grootste bugs eruit zijn. Want traditiegetrouw heeft MS weer een half product opgeleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 13:49 Anoniem
  ik vind dat Facebook als je window 10 heb slecht de spellen oplaad durt wel 5 min eer die het spl pakt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 10:01 Anoniem
  O, moet ik overstappen, net als destijds naar Vista en 8?
  Nieuwer, beter, sneller, veiliger en productiever?
  Droom verder, Microsoft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 11:35 janjel
  Na het installeren van Windows 10 van af Windows 7 had ik geen toegang meer tot mijn eigen bestanden. Bovendien werkte alle bijzondere toetsen op het bedrade toetsenbord niet meer. Volgens mij stonden de instellingen goed. VSinternational en NL. Ik kwam er niet uit en heb de installatie ongedaan gemaakt. Voorlopig maar Windows 7.
  Groeten Jan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 augustus 2015 11:17 zopje200
  En wij moeten microsoft maar op hun blauwe ogen vertrouwen wat tracking en privacy van gebruikers betreft?
  Ben trouwens benieuwd hoeveel mensen er weer in de technische shit zitten door jullie windows 10 ophemeldriften.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2015 18:28 Anoniem
  windows 10 leest mijn nikoncamera D3100 niet?
  Wat kan ik hier aan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 22:08 Anoniem
  ik heb een tip gekregen. Ik heb mededeling gene die naar berichtje gekregen daar niet aan komen gewoon bij Tabblad en daar downloaden. Ik heb ook gedaan en doet het meteen heel erg goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2015 01:27 Anoniem
  jeg har en spørsmål angåden avspillen dvd lyden ok men bilde hagger og stotter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 14:39 Anoniem
  Ik had geen problemen met de overgang naar Windows 10. Het was even zoeken hoe je wat moest vinden. Ik ben nog steeds, 6 weken, op zoek naar mijn printer. Hij komt niet meer voor in het bureaublad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2015 00:11 Anoniem
  Ik krijg mijn mail 3x niet aan de praat? wat te doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.