20 tips: Aan de slag met Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 23 juni 2015 12:53

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 05: Usb-stick maken

Wil je Windows 10 installeren op een Windows-tablet of een ander apparaat zonder dvd-speler, dan kun je de installatiebestanden van Windows overzetten op een usb-geheugenstick en daar vanaf opstarten. Hiervoor heb je wel een usb-stick nodig met flink wat ruimte: minimaal 4GB. Vaak is een 4GB-geheugenstick dan net te klein. Verder heb je het Windows 10 ISO-bestand nodig en de Windows USB/DVD Download Tool.

Plaats de usb-stick in de computer. Installeer en start de Windows USB/DVD Download Tool. Selecteer bij stap 1 het Windows 10 ISO-bestand, bij stap 2 USB device en bij stap 3 de usb-stick. Bevestig dat deze helemaal leeggemaakt mag worden. Start dan het schrijven van alle bestanden naar de usb-stick en wacht tot de stick klaar is. Plaats dan de usb-stick in de computer of tablet die je wilt upgraden en laat deze vanaf de usb opstarten. Dit regel je in het BIOS. Vervolgens kun je de installatie van Windows 10 starten.

Tip 05 Met de Windows USB/DVD Download Tool kun je van een gewone usb-stick een Windows 10-installatiestick maken.

Tip 06: Dvd-installatie

Heb je weleens eerder een Windows-versie geïnstalleerd, dan is de installatie van Windows 10 vanaf dvd of usb-stick een feest der herkenning. Dat je tijdens de preview-periode geen licentiecode nodig hebt, is zo ongeveer het enige verschil met eerdere installaties. De installatie vanaf dvd en usb-stick is echter wel voor iets gevorderdere gebruikers, je hebt nu namelijk meer mogelijkheden om Windows direct al niet-standaard in te richten, dan wanneer je een upgrade vanaf Windows Update uitvoert. Een van de belangrijkste keuzes is of je kiest voor Upgrade of Aangepast.

Met Aangepast kun je een schone installatie uitvoeren door eerst de oude Windows-partities te verwijderen en dan de vrije ruimte aan Windows 10 te geven om in te richten. Doe dit alleen wanneer je zeker weet dat er geen persoonlijke gegevens op deze partities staan! Ben je zeker van je keuze voor Aangepast, kies dan Aangepast: Alleen Windows installeren. Selecteer de Windows-partitie en de herstel-partitie en klik voor beide op Verwijderen. Selecteer dan de Niet-toegewezen ruimte en kies voor Volgende. Omdat de Windows-partitie nu helemaal leeggemaakt is, moet je ook je gebruikersaccount opnieuw instellen.

Tip 06 De belangrijkste keuze tijdens de installatie van Windows 10 is die tussen een schone installatie of installatie met behoud van alle huidige instellingen en programma's.

Tip 07: Snel de nieuwste

Heb je Windows 10 vanaf usb-stick of dvd geïnstalleerd, dan loopt deze direct na de installatie alweer achter. Je kunt dit linksonder op het Bureaublad zien, net boven de klok. Het nummer dat je daar ziet, is het buildnummer van de Windows-bètaversie die je net hebt geïnstalleerd. Tot Windows 10 klaar is, maakt Microsoft meerdere van dat soort builds per dag. In elk geval één daarvan is vrijgegeven voor Windows 10-gebruikers die nieuwer is dan de dvd die je kunt downloaden op Windows Insider.

Tip 07 Kies voor Snel om altijd de laatste versie van Windows 10 te hebben.

Om ook deze nieuwste versie te krijgen, klik je op Start en open je het onderdeel Instellingen. Dit is de nieuwe versie van het Configuratiescherm. Klik op Bijwerken en herstellen / Windows Update. Klik dan op Geavanceerde opties en kies bij Kies hoe preview-versies worden geïnstalleerd voor Snel. Ga nu een scherm terug en start Naar updates zoeken. Installeer nu alle updates die Windows vindt. Herhaal dit tot er geen nieuwe updates meer zijn. Een van de updates is buildnummer 10041 of later. Ook als je Windows 10 niet vanaf usb-stick of dvd hebt geïnstalleerd, is het aan te bevelen tijdens de bètaperiode deze instelling voor het Snel krijgen van nieuwe versies in te schakelen. De verwachting is dat Microsoft nog wel meer nieuwere builds op deze manier zal verspreiden.

Wat weten we van Windows 10?

Eerst de feiten voor zover we die kennen. De opvolger van Windows 8 heet Windows 10. De versie komt vermoedelijk deze zomer uit, maar een datum heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt. Welke versies van Windows 10 er komen, is evenmin al bekend. Verwacht wordt dat het niet anders zal zijn dan bij Windows 8: een versie voor bedrijven, een voor 'professionals' en een voor thuisgebruikers. Toch zijn er ook hele opvallende verschillen. De belangrijkste is dat Windows 10 een gratis upgrade wordt voor alle gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1.

Dit moet binnen het eerste jaar plaatsvinden, daarna zul je ervoor moeten betalen. Het verhaal gaat dat zelfs mensen met een illegale versie van Windows zullen kunnen upgraden, maar dat is nog onzeker. Ondersteuning krijgen ze in elk geval niet. Met Windows 10 wil Microsoft enkele fouten van Windows 8 herstellen, zoals de mislukte Metro-interface. Ook willen ze Windows gelijktrekken voor alle platformen, dus straks is er voor de smartphone, tablet en pc dezelfde Windows-versie.

Tip 08: Antimalware

Hoewel Windows 10 opnieuw veiliger is dan zijn voorganger, blijft ook nu antivirussoftware nodig om de pc te beschermen tegen malware en hackers. Omdat Windows 10 nog een bèta is, werkt niet alle antivirussoftware foutloos, de keuze is dus iets beperkter dan normaliter. In de buildversie 10041 hadden wij problemen met de Internet Security-suites van G Data, Kaspersky en F-Secure.

De minste, of eigenlijk geen problemen, hadden we met de beveiligingssoftware van Symantec en BitDefender. Beide fabrikanten bieden een proefversie van dertig dagen aan, die na elkaar kunt gebruiken om in elk geval zestig dagen veilig te computeren. Daarna is het mogelijk dat er alweer zo veel veranderd is, dat mogelijk je eigen vertrouwde antivirussoftware of een van de andere merken het goed doet. De proefversie downloadt je die via de website van de makers.

Tip 08 Zonder antimalware is Windows 10 niet veilig, maar niet alle antimalwareprogramma's werken foutloos op de bèta van Windows 10.

23 Reactie(s) op: 20 tips: Aan de slag met Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2015 09:29 Anoniem
  Jullie adviseren in Tip 1 over de keylogger…'gebruik je internetbankierenomgeving niet'…..Dat is dan de ultime reden, om nog niet W10 aan de slag te gaan. Pas nadat de keylogger verwijderd is, toch? Want ik kan niet zónder internetbankieren! Graag jullie reactie.
  Mvg Wim Steelink
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 12:36 Jorispeterse
  De keylogger zit alleen in de preview, niet in de definitieve versie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 20:49 Anoniem
  Hallo om je homebanking te gebruiken kan je dat op een andere manie doen ook tenminste als je google chrome gebruikt. dan kan je het volgende doen: klik rechts op het googleicoon. daarna ge je naar compatiliteit en kan je daar gaan kiezen voor windows 7 niet tegenstaande dat je met windows 10 werkt. Alles voor homebanking werkt zoals het hoort

  met vriendelijk groet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 16:02 Jorispeterse
  De keylogger zit in Windows zelf. Dus het maakt niet uit of je Edge of Chrome gebruikt. Het is gewoonweg onverstandig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2015 13:45 Anoniem
  Ik heb alle updates gedaan elke dag weer,maar ik krijg nergens een blad waar ik kan Reserveren???
  Update me rot,maar niks op mijn Window 7
  Wat moet ik nog meer doen,word er niet goed van ECHT WAAR.
  M.V.G.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2015 17:47 Anoniem
  Kijk eens rechtsonderin op de Taakbalk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2015 23:57 Anoniem
  Harry.v.h op 30 juli 2015 om 23:37

  Na installatie windows 10,
  opstarten niet meer mogelijk blijft in Loop hangen.

  Heb win8.1 terug gezet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2015 23:44 marekmol
  10 gedownload via een link op de situatie van Microsoft en loopt heerlijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 05:47 Anoniem
  Na installatie van Windows 10 speelt mijn geluid enkel nog op de laptop, de stekker naar de boxen lijkt uitgeschakeld
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 15:40 Anoniem
  lekker makkelijk,ik zoek me gek naar de dowloadvan w10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 20:55 johs
  Gisteren Windows 10 upgrade uitgevoerd. In één woord: een drama! Ik kreeg meldingen over memory problemen (op een nieuwe Lenovo X1 Carbon met Core i7 en 8GB geheugen - sure!), mijn wireless adapter was niet meer aan de praat te krijgen, en meer van dat soort ellende. Na een paar uur proberen om mijn laptop weer werkend te krijgen, heb ik het opgegeven en ben ik terug gerold naar Windows 8.1.
  Was het verhaal daarmee maar af, maar ook op Windows 8.1 had ik vervolgens problemen: alle https-webpagina's gaven security certificate errors (en gewone http-pagina's tonen alleen nog maar een kale directory structuur), ik kan niet meer bij Overdrive en niet meer bij mijn Windows mail (app).
  Vandaag geprobeerd support te krijgen en - zonder overdrijven - 4,5 uur! in de wachtrij gehangen en er om 17u gewoon uitgegooid. Ondertussen wel via chat in contact gekomen met een MS support medewerker, die mij niet kon helpen maar wel verzuchtte nog dat het een grote puinhoop was!
  Windows 10? Ik raad het iedereen af en adviseer eerst maar een half jaartje te wachten tot de grootste bugs eruit zijn. Want traditiegetrouw heeft MS weer een half product opgeleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 13:49 Anoniem
  ik vind dat Facebook als je window 10 heb slecht de spellen oplaad durt wel 5 min eer die het spl pakt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 10:01 Anoniem
  O, moet ik overstappen, net als destijds naar Vista en 8?
  Nieuwer, beter, sneller, veiliger en productiever?
  Droom verder, Microsoft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2015 11:35 janjel
  Na het installeren van Windows 10 van af Windows 7 had ik geen toegang meer tot mijn eigen bestanden. Bovendien werkte alle bijzondere toetsen op het bedrade toetsenbord niet meer. Volgens mij stonden de instellingen goed. VSinternational en NL. Ik kwam er niet uit en heb de installatie ongedaan gemaakt. Voorlopig maar Windows 7.
  Groeten Jan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 augustus 2015 11:17 zopje200
  En wij moeten microsoft maar op hun blauwe ogen vertrouwen wat tracking en privacy van gebruikers betreft?
  Ben trouwens benieuwd hoeveel mensen er weer in de technische shit zitten door jullie windows 10 ophemeldriften.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2015 18:28 Anoniem
  windows 10 leest mijn nikoncamera D3100 niet?
  Wat kan ik hier aan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2015 22:08 Anoniem
  ik heb een tip gekregen. Ik heb mededeling gene die naar berichtje gekregen daar niet aan komen gewoon bij Tabblad en daar downloaden. Ik heb ook gedaan en doet het meteen heel erg goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2015 01:27 Anoniem
  jeg har en spørsmål angåden avspillen dvd lyden ok men bilde hagger og stotter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 14:39 Anoniem
  Ik had geen problemen met de overgang naar Windows 10. Het was even zoeken hoe je wat moest vinden. Ik ben nog steeds, 6 weken, op zoek naar mijn printer. Hij komt niet meer voor in het bureaublad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2015 00:11 Anoniem
  Ik krijg mijn mail 3x niet aan de praat? wat te doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.