Toshiba Encore - Windows 8.1 op zakformaat

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 28 april 2014 09:00

Review

Microsoft maakte met versie 8 de Windows-interface geschikt voor de tablet en inmiddels is er een behoorlijk aantal Windows-tablets te koop. Toshiba is een van de weinige fabrikanten die Windows combineert met een 8 inch tablet. Hoe bevalt Windows 8.1 in dit compacte formaat op deze 8 inch-tablet?

Score
70
 • Pluspunten
 • Accuduur
 • Office 2013
 • Vlot
 • Minpunten
 • Dik

None

Toshiba Encore

Prijs: € 299,-

OS: Windows 8.1

Scherm: 8 inch (1280 x 800 pixels)

Processor: Intel Atom Z3740 (1,33 GHz quadcore)

RAM: 2 GB DDR3445 gram.

Geheugen: 32 GB

Camera: 2 megapixel (voorkant), 8 megapixel (achterkant)

Afmetingen (LxBxD): 21,3 x 13,6 x 1,1 cm

Gewicht: 445 gram

Communicatie: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, gps

Aansluitingen: Micro-usb, micro-HDMI, 3,5mm-headsetaansluiting, micro-SD-kaartlezer

Qua formaat is de Encore met zijn 8inch-scherm vergelijkbaar met een iPad mini. Wel is de Encore met een dikte van 1,1 cm een stuk dikker en met 445 gram ook een stuk zwaarder. De behuizing is gemaakt van zilverkleurig kunststof waar een ribbelpatroontje op zit. De Toshiba Encore draait op een Intel Atom-processor uit Intels nieuwste Bay Trail-generatie. De gebruikte Atom Z3740 is een quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,33 GHz.

De chip is energiezuinig genoeg om passief gekoeld te worden. De Encore draait op Windows 8.1 en is hierdoor ook geschikt voor normale Windows-programma's die in de bureaubladomgeving geïnstalleerd worden. De Encore bevat 32 GB opslag. Netto is de schijf in Windows echter 23,1 gigabyte en er is ongeveer 9,5 gigabyte vrij voor eigen programma's en bestanden. Toshiba heeft de Encore voorzien van Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten, dat te activeren is met een meegeleverde licentiesleutel.

Gebruik

Atom staat voor veel mensen synoniem aan veel te langzaam, maar die gedachte is voor de nieuwste generatie niet terecht. De tablet voelt tijdens gebruik vlot aan en de score van 2522 punten in PCMark 7 bevestigt dit beeld. Het scherm is qua inkijkhoek en helderheid goed. De schermresolutie is met 1280 x 800 pixels niet bijzonder hoog. Daar staat wel tegenover dat Windows 8.1 zelf in de bureaubladomgeving niet helemaal klaar is voor een veel hogere resolutie op een fysiek klein scherm.

We zouden dus kunnen zeggen dat de lagere resolutie voor Windows vooralsnog juist prima is. De accu houdt het zo'n zeven uur uit en dat is erg goed voor een volwaardige Windows-pc in dit formaat. Een groot voordeel van Windows 8.1 is dat alle denkbare usb-randapparatuur te gebruiken is. De Encore heeft geen aparte usb-host-poort, maar de micro-usb-aansluiting is via een adapterkabeltje probleemloos te gebruiken als usb-host-poort.

Conclusie

Windows haalt het qua app-aanbod nog niet bij iOS of Android, maar het besturingssysteem komt wel goed over op deze Encore en het app-aanbod groeit. De tablet voelt soepel aan en de bureaubladomgeving biedt toegang tot Office 2013. Voor wie onderweg behoefte heeft aan het 'echte' Windows is dit een interessante tablet.

2 Reactie(s) op: Toshiba Encore - Windows 8.1 op zakformaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 april 2014 09:30 Anoniem
  Ik ben nog steeds geen fan van Windows 8(.1), maar dit lijkt me nu eindelijk eens een goede tablet voor zakelijke gebruikers. Het is een serieus ding in plaats van de zoveelste iPad of Android tablet waarmee men in de zakelijke wereld graag wappert, maar die vervolgens nauwelijks voor iets anders dan email wordt gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 mei 2014 19:53 Anoniem
  ik hoop dat nokia ook een 7 of 8inch tablet gaat maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.