Tover je Windows-tablet om tot volwaardige Windows-pc

Door: chris-hoffman | 27 juni 2014 14:00

How To

Microsoft en haar pc-partners produceren een eindeloze variatie aan tablets. Ze zullen niet aarzelen om te vertellen dat deze apparaten volledige pc's zijn die een volledige versie van Windows 8.1 draaien. Veel Windows-tablets worden zelfs geleverd met een gratis licentie voor Microsoft Office.

Tegenwoordig bieden Windows-tablets zulke degelijke productiviteit dat ze gemakkelijk het hart kunnen vormen van een krachtig werkstation op kantoor, met behulp van wat randapparatuur en een aantal slimme softwarekeuzes en aanpassingen. Beter nog, je kunt dat productieve hart meenemen wanneer je je bureau verlaat.

Hier leggen we uit hoe je je Windows tablet kunt omtoveren in een volwaardige Windows PC. Lees ook: De 5 grootste verbeteringen van de Surface Pro 3.

Een korte opmerking over prestaties

Het is belangrijk dat je je verwachtingen enigszins tempert voordat we beginnen. Uiteraard zijn tablets geen vervanging voor volwaardige gaming PC's en ze hebben niet voldoende kracht voor veeleisende taken zoals videobewerking, maar een groot deel van wat we met PC's doen kan ook op goedkope, energiezuinige hardware.

Terwijl Microsoft's eigen Surface Pro 2 een Ultrabook-klasse Core i5 processor heeft en de Dell Venue 11 opties biedt voor Core i3 en Core i5, hebben de meeste Windows laptops een Intel tablet-klasse 'Bay Trail Atom' processor. Bay Trail processoren bieden solide prestaties voor alledaagse taken zoals browsen op het web, e-mail controleren, high-definition video's bekijken, en Office-achtige productiviteitstaken.

Het ontbrekende stukje van de tablet-als-PC puzzel is een groter beeldscherm met toegewijde invoerapparatuur - en op dit gebied kunnen Windows tablets het een stuk beter doen dan Android tablets en iPads, doordat ze de volledige PC ervaring bieden waar veel mensen niet zonder kunnen.

Video-out opties

Je moet echt een tablet hebben met een of andere video-out poort als je het apparaat als PC wilt gebruiken. Sommige goedkopere Windows tablets hebben helemaal geen video-out poort, waardoor je inferieure draadloze oplossingen zult moeten gebruiken. Verschillende tablets hebben verschillende soorten poorten. Zo heeft de Lenovo ThinkPad 8 een micro-HDMI poort, terwijl Microsoft's Surface Pro 2 een Mini DisplayPort heeft. Je hebt een micro-HDMI naar full-HDMI adapter nodig of een Mini-DisplayPort naar HDMI adapter, waarmee je je tablet met een standaard computermonitor of TV kunt verbinden.

Sommige goedkopere tablets hebben helemaal geen video-out poort. Deze kun je beter vermijden omdat je dan de in Windows 8.1 ingebouwde Miracast draadloze display technologie moet gebruiken. Met Miracast kun je in theorie draadloos het scherm van je tablet naar een monitor in de buurt streamen. Maar Miracast werkt vaak niet erg goed, en apparaten die als compatibel gecertificeerd zijn, zijn dat niet altijd. Als je Miracast wilt proberen, moet je waarschijnlijk ook een draadloze Miracast adapter kopen voor je beeldscherm.

Sommige Android telefoons bieden Mobile-High-Definition-Link (MHL) ondersteuning, waarmee je een Micro-USB naar HDMI adapter kunt gebruiken. Dat betekent dat een Windows 8.1 tablet met een standaard Micro-USB poort met de juiste adapter output zou kunnen geven naar HDMI, mits het beeldscherm ook MHL ondersteunt. We zijn echter nog geen Windows 8.1 tablets tegengekomen die deze functie ook daadwerkelijk implementeren.

Kijk naar de specificaties van je tablet om te zien wat er ondersteund wordt en koop de passende adapter. Als je op zoek bent naar een tablet die je ook als desktop PC wilt gebruiken, zorg dan dat je er een koopt met een video-out poort zodat je niet met Miracast hoeft te prutsen.

USB toetsenborden, muizen, opslagapparatuur en printers

Invoer is eenvoudiger te doen. Vrijwel elke Windows 8.1 tablet zou Bluetooth moeten ondersteunen, dus je kunt eenvoudig Bluetooth muizen en toetsenborden gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over poorten.

Maar de kans is groot dat je een standaard bedraad toetsenbord en muis wilt gebruiken, of draadloze toetsenborden met een ontvanger die je via USB inplugt. In dat geval hoef je alleen maar je USB muis en toetsenbord in de USB poort van je tablet te pluggen.

Ja, soms is het gemakkelijker gezegd dan gedaan! Sommige tablets hebben alleen een Micro-USB poort, bijvoorbeeld. Je heb dan een Micro-USB naar volledig formaat USB adapter nodig om je USB apparaten aan je tablet te verbinden.

Andere tablets hebben een volledig formaat USB poort, maar slechts eentje. Je kunt dit probleem omzeilen door een USB hub aan te schaffen. Het is het beste om een externe USB hub te kiezen met een eigen stroomkabel die je in de muur kunt pluggen. Je tablet levert slechts een beperkte hoeveelheid stroom via de USB poort en het kan dat het niet genoeg is voor een muis, toetsenbord en alle opslagapparatuur die je misschien wilt gebruiken.

Printers kunnen ook direct via USB verbonden worden. Plug de printer in de USB hub - of direct in de tablet - en je kunt gaan printen.

Je kunt een breed arsenaal aan randapparatuur aan je tablet PC verbinden via USB. Zo kun je optische schijven branden en lezen vanaf een tablet als je een externe optische drive koopt en deze via USB verbindt. Laat je randapparatuur ingeplugd in de USB hub en je hoeft alleen maar de enkele USB kabel van je tablet uit de hub te halen als je je tablet mee wilt nemen.

Headsets, extra opslag en docks

Windows 8.1 tablets hebben over het algemeen een enkele gecombineerde headset en microfoon audiopoort, zoals iPhones, andere smartphones, tablets en zelfs Ultrabooks tegenwoordig. Als je van de oude school bent en een headset met een aparte in/uitgang voor de headset en microfoon hebt, of als je een losse hoofdtelefoon en microfoon hebt, kun je een audio splitter adapter aanschaffen waarmee je een audio-out en audio-in connector in met de enkele audiopoort kunt verbinden op een typische Windows tablet.

Tablet harde schijven zijn veel kleiner dan die van PC's, meestal met een maximum van 32GB of 64GB. Je tablet heeft waarschijnlijk een microSD kaart, dus je zou kunnen overwegen om deze voor extra opslag te gebruiken. Simpele USB flashdrives of externe harde schijven kunnen ook de opslagcapaciteit van je tablet vergroten, en je kunt ze in je USB hub ingeplugd laten als je dat wilt.

Sommige fabrikanten produceren docks die ontworpen zijn om dit alles wat makkelijker te maken, zoals Microsoft's Surface Pro 2 dock of de tablet dock van Dell voor haar geweldige Venue 11 Pro. De dock aansluiting op het apparaat wordt aangesloten op de dock, waarin je je verschillende kabels kunt pluggen. Hierdoor is het gemakkelijker om de tablet te verwijderen zonder dat je telkens allerlei kabels moet verwijderen. Voor sommige tablets zijn er ook docks van derden verkrijgbaar.

Externe monitor opstelling

Je kunt je externe monitor op allerlei verschillende manieren gebruiken. Je tablet kan als één van twee monitoren dienen in een duale monitor opstelling, of het apparaat kan simpelweg zijn inhoud op een groter scherm spiegelen.

Je kunt dit in de beeldscherminstellingen aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en selecteer Screen resolution om je verbonden externe beeldschermen te zien. Je kunt ze verslepen om ze te herschikken - bijvoorbeeld, als de tweede monitor momenteel links van je tablet staat moet je de tweede monitor naar links slepen.

Windows 8 heeft ook betere ondersteuning voor meerdere monitoren, zodat de taakbalk over meerdere monitoren verdeeld kan worden. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk van je bureaublad, selecteer Properties, en gebruik de opties onder Multiple displays om te bepalen hoe je taakbalk zich gedraagt wanneer je meer dan één beeldscherm hebt.

Windows 8.1 stelt automatisch de DPI instellingen in, afhankelijk van het formaat en de dichtheid van elk scherm dat je gebruikt, zodat de interface elementen op een scherm met een hoge resolutie niet minuscuul zijn. Er worden automatisch voor elk scherm verschillende DPI elementen gekozen. Maar je kunt ook deze DPI schaal zelf instellen. Selecteer het scherm dat je wilt aanpassen in de instellingen, en klik op Make text or other items larger or smaller, en pas de schaal aan naar wens.

Optimaliseer je tablet voor de desktop

Windows 8.1's recente update probeert de ideale instellingen te gebruiken voor het specifieke apparaat dat je gebruikt. Dit betekent dat desktopcomputers naar het bureaublad opstarten, maar ook dat tablets standaard naar het Start scherm opstarten en de "Store apps" gebruiken. Gelukkig kun je deze instellingen ook zelf aanpassen.

Dit onderdeel is redelijk vlug, en veel simpeler dan vroeger. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk op het bureaublad, selecteer Navigation, en gebruik de opties om naar het bureaublad op te starten en aan te passen hoe Windows 8.1 op je PC werkt.

Op standaard desktopapplicaties te gebruiken, open de Charms balk en ga naar Settings > Change PC Settings > Search and apps > Defaults om je gewenste standaard applicaties te selecteren. Uiteraard moet je eerst wat goede desktopsoftware downloaden.

Als je graag de nieuwe Store apps op je tablet gebruikt, maar liever de traditionele desktopsoftware gebruikt wanneer je je tablet als PC gebruikt, probeer dan eens Stardock's ModernMix. Hiermee kun je de touch apps in traditionele bureaubladvensters gebruiken wanneer je je tablet als PC gebruikt, door alleen maar op de F10 knop op je toetsenbord te drukken of een menubalk van de software.

Naast MetroMix kun je ook de ingebouwde Snap functie van Windows 8 gebruiken om moderne stijl apps op het bureaublad te draaien, of om alleen moderne stijl apps op je kleine tablet weer te geven en het bureaublad op je grotere scherm. Beide schermen kunnen tegelijkertijd gebruikt worden in een tablet-als-PC opstelling, wat voor handige scenario's kan zorgen als je bijvoorbeeld het aanraakscherm van je tablet wilt gebruiken om diagrammen te maken, notities te nemen, of PDF bestanden te markeren.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

0 Reactie(s) op: Tover je Windows-tablet om tot volwaardige Windows-pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.