Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Verloren bestanden terugvinden

Door: | 16 december 2011 15:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

In de loop der tijd neem de chaos op uw harde schijf steeds verder toe. Van het voornemen om elk bestand te labelen en netjes in de bijbehorende map te plaatsen, komt door alle drukte meestal maar weinig terecht, en dan hebt u ook nog tal van documenten 'ergens' op een usb-stick of externe schijf staan. Als u met spoed een bepaald bestand nodig hebt, kan de paniek toeslaan. Hoe moet u deze speld ooit terugvinden in de digitale hooiberg? Gelukkig zijn er enkele handige methoden die helpen om uw bestanden terug te vinden.

1. Voorbereidingen

U bent een bestand kwijt dat ooit ergens op uw computer, externe harde schijf, geheugenkaart of ander opslagmedium moet zijn opgeslagen. Sluit de externe media waarop het bestand kan staan aan op beschikbare usb-poorten en koppel eventueel uw laptop aan uw thuisnetwerk. De eenvoudigste manier om dit in Windows 7 te doen, is door op Start te klikken, Netwerkcentrum in te typen en het vervolgens aan te klikken. Kies nu Een thuisgroep en opties voor delen selecteren en klik op Een thuisgroep maken. Vink aan dat u ook documenten wilt delen en kies Volgende. Voer nu dezelfde stappen uit op de andere computers in uw thuisnetwerk en voer daarbij het wachtwoord in dat op de eerste computer is verschenen. Sluit af met Voltooien. De andere computers vindt u nu aan de linkerzijde van Windows Verkenner.

Om het zoeken naar bestanden te vereenvoudigen, sluit u al uw computers aan op het thuisnetwerk.

2. Basis-zoekfunctie

In Windows 7 kunt u op verschillende manieren zoeken. De eenvoudigste manier is door te klikken op Start en direct een zoekterm in te vullen. Als u bijvoorbeeld het woord Laptop invult, vindt u niet alleen documenten en eventueel e-mails in Outlook waarin dit woord voorkomt, maar ook opties uit het configuratiescherm die iets met uw laptop hebben te maken. Zit het gewenste resultaat er niet tussen? Klik dan op Meer resultaten weergeven, onder de resultaten in het startmenu. Vervolgens toont Windows Verkenner alle gevonden 'hits'. Om niet elk document apart te hoeven openen, heeft Verkenner een voorbeeldvenster. Klik op het witte vierkantje naast het blauwe vraagteken in de taakbalk om dit venster te openen. Als u nu een document aanklikt, verschijnt het voorbeeld ervan rechts in beeld.

Nadat u op Start klikt en een zoekterm intypt, wordt een lijst met resultaten getoond.

3. Specifiek zoeken

Als Windows Verkenner een chaos aan zoekresultaten toont, moet u ze afbakenen. Dit doet u allereerst door naar beneden te scrollen en te kiezen op welke locatie u precies wilt zoeken. Onder Opnieuw zoeken in kiest u bijvoorbeeld de Thuisgroep waarin de andere computers van uw thuisnetwerk zijn opgenomen. Via Aangepast... kunt u aparte mappen aanvinken. Bij Geselecteerde locaties wijzigingen kiest u exacte locaties, zoals een externe harde schijf of een usb-stick. Als Windows nog dieper moet zoeken, klikt u op de taakbalk op Organiseren / Map- en zoekopties. Kies daarna voor het tabblad Zoeken en selecteer Altijd naar bestandsnamen en inhoud zoeken, zodat ook de niet eerder geïndexeerde locaties (bijvoorbeeld een zojuist aangesloten usb-stick) worden meegenomen in de zoekactie. Ten slotte is het handig om Inclusief gecomprimeerde bestanden aan te klikken. Daarmee worden namelijk ook alle zip-bestanden doorzocht. Sluit af met OK en start de zoekactie opnieuw.

Pas de instellingen zó aan, dat alle gewenste locaties in de zoekactie worden betrokken.

4. Geavanceerde zoekmethode

Zoeken op internet werkt alleen effectief als u toevoegingen gebruikt waarin bijvoorbeeld het type document en het soort vindplaats staat. In Windows is dit niet anders. Stel, u moet een foto hebben waarvan u weet dat hij in december 2010 is opgeslagen, in een bestand dat niet groter was dan 2 MB en niet kleiner dan 200 KB. U kunt dan de volgende zoekopdracht invoeren: afbeelding: grootte: > 200KB < 2MB datum: > 30-11-2010 < 31-12-2010. Hierbij zoekt u alleen naar afbeeldingen met een grootte van 200 KB tot 2 MB, opgeslagen in de periode tussen 30 november en 31 december 2010. Dit trucje werkt ook op andere manieren. Een overzicht met handige queries vindt u op de vorige pagina, in het kader 'Handige zoektermen'.

Met enkele handige codes kunt u uw zoektocht heel precies afbakenen.

Handige zoektermen

Door de juiste zoektermen te gebruiken, vindt u uw bestanden sneller terug in Windows.

1. Afbakenening op type bestand:

Bestandstype: Document, e-mail, afbeelding, video, film, muziek of chatbericht.

Naam: ..., wanneer u een woord uit de bestandsnaam weet.

Type: .doc, wanneer u het type bestand weet, bijvoorbeeld: 'Type: .zip', 'Type: .pdf', enzovoort.

2. Zoeken tussen termen:

Grootte: > ... < ... (bijv. >200KB <2MB), waarbij de eindwaarden niet worden meegenomen.

Grootte: >=... <=... (bijv. >=200KB <=2MB), waarbij de eindwaarden wel worden meegenomen.0

Datum: >dag-maand-jaar < dag-maand-jaar (bijv. 30-11-2010<31-12-2010), zonder eindwaarden.

Datum: >=dag-maand-jaar<=dag-maand-jaar (bijv. 30-11-2010<31-12-2010), met eindwaarden.

Gewijzigd op: ... Klik in het menu op een tijdsspanne. (bijv. gewijzigd op: eerder deze week)

3. Afbakenen op soort bestand:

Soort: Muziek Artiest: ... Genre: ... Jaar:... (bijv. Soort: Muziek Artiest: Lionel Richie Jaar:>1995<2010)

Zie voor een volledig (Engelstalig) overzicht de website van Microsoft.

1 Reacties op: Verloren bestanden terugvinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 jaar, 2 maanden geleden
  hallo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.