Verminder je dataverbruik in Android

Door: Martin Gijzemijter | 08 februari 2017 07:10

How To

Er is geen mobiel besturingssysteem met zo veel functies en mogelijkheden als Android. Maar heel veel van die mogelijkheden komen ook met een keerzijde: ze verbruiken data. Als je een onbeperkte databundels hebt, is dat geen probleem. Maar dat heeft niet iedereen. Hoe stel je zelf paal en perk aan je dataverbruik in Android?

Databesparing inschakelen

Dat Android een flinke hoeveelheid data kan verbruiken, hebben de makers van het besturingssysteem zelf ook in de gaten. Om die reden kent Android sinds versie 7.0 (Nougat) een optie om data te besparen, toepasselijk genaamd: Databesparing. De functie werkt heel eenvoudig. Met databesparing ingeschakeld, hebben apps geen toestemming om je mobiele verbinding te gebruiken als jij je smartphone niet actief gebruikt of wanneer het display is uitgeschakeld. Het voordeel daarbij is dat je wel kunt aangeven dat bepaalde apps onbeperkte toegang hebben tot je dataverbinding (hetgeen handig kan zijn voor bijvoorbeeld medische apps). Je schakelt databesparing in via Instellingen / Datagebruik / Databesparing.

Lees ook: Optimaliseer dataverkeer voor mobiel gebruik

Android 7 heeft een handige nieuwe functie genaamd Databesparing.

Datalimiet inschakelen

Met behulp van een datalimiet kun je jezelf veel ellende besparen.

Heb je geen Android 7 maar wil je toch voorkomen dat je smartphone je hele databundel in mum van tijd leeg trekt? In dat geval kan het interessant zijn om een datalimiet in te schakelen. Dit houdt simpelweg in dat je zegt: er mag zoveel data gebruikt worden en niet meer dan dat. Die limiet kun je uiteraard verwijderen, maar het is een goede methode om een ‘alarm’ in te stellen zodat je weet dat je bijvoorbeeld door de helft van je databundel bent. Je schakelt de datalimiet in door te navigeren naar Instellingen / Datagebruik en de schakelaar bij Mobiele gegevenslimiet instellen in te schakelen. Vervolgens kun je invoeren wat die limiet precies moet zijn en voor wat voor periode die geldt.

Chrome gegevensbesparing

Naast de gegevensbesparing in Android 7, is het ook al enige tijd mogelijk om gebruik te maken van gegevensbesparing in Google Chrome. Dit houdt in dat dat al het verkeer dat je genereert via Chrome op Android, wordt gecomprimeerd via de servers van Google. Dit kan aanzienlijk wat data schelen (met gemak tientallen MB’s per maand) en vooral wanneer je veel mobiel surft tikt dit aan. Je schakelt deze functie in door Chrome te openen en te drukken op Instellingen / Geavanceerd / Gegevensbesparing. Zet de schakelaar om, en je bespaart voortaan automatisch data. Als je deze functie ingeschakeld houdt, zie je hier na verloop van tijd ook hoeveel data je ermee bespaard hebt.

1 Reactie(s) op: Verminder je dataverbruik in Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 februari 2017 16:57 Jorrit
    Geweldig dat je met Android 7 per app kan instellen of er data gebruikt mag worden, al hadden ze dat wat mij betreft al eerder mogen inzetten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.