Vervangt Chrome OS straks Android op tablets?

Door: Justin Doornekamp | 09 februari 2019 09:09

Blog

Google lijkt van plan te zijn om Chrome OS (bekend van de Chromebooks) te willen samensmelten met Android. Betekent dat het einde van de Androidtablet?

Uit statistieken blijkt dat ongeveer twintig procent van alle nieuwe Android-apparaten in 2018 bestaat uit tablets. Toch is de Android-tablet al lang niet meer zo populair als de Android-smartphone en zelf heeft Google in geen jaren meer een nieuwe Android-tablet gemaakt, mede door de focus op de ontwikkeling van Chromebooks en Chrome OS. Google's laatste tablet, de Pixel Slate, is zelfs een tablet die draait op Chrome OS.

Vaker overbodig

Chrome OS maakt Android steeds vaker overbodig: Android-apps zijn immers op iedere Chromebook beschikbaar, net als veel bekende functionaliteiten zoals de mogelijkheid om screenshots te maken of twee apps tegelijk te gebruiken. Google voegde recent zelfs een nieuwe functie toe aan Chrome OS, waarmee het mogelijk wordt om een webpagina te bekijken in tabletmodus. Ook de komst van veel convertible Chromebooks met touchscreen, die je als het ware kunt inklappen tot een tablet, lijken steeds vaker de Android-tablet te vervangen.

Google wil het Chrome-besturingssysteem zo breed mogelijk uitrollen om het te laten uitgroeien tot één platform voor al je apparaten (met uitzondering van je smartphone). Toch is ook Chrome OS nog niet perfect: niet alle Android-apps werken bijvoorbeeld nog goed op het besturingssysteem. Maar het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat Google deze oneffenheden heeft weggewerkt. De internetreus voorziet Chrome OS namelijk geregeld van updates die nieuwe functionaliteiten brengen en de beveiliging verbeteren.

Daarmee hoopt Google eindelijk een waardige concurrent te worden voor Apple en Microsoft, die met de iPad Pro en Surface Pro tablets in de markt heeft gezet die ook voor productieve doeleinden gebruikt kunnen worden.

Steeds vaker op tablets te vinden

Chrome OS vindt dan ook steeds vaker zijn weg naar tablets: van de Pixel Slate tot de Acer Chromebook Tab 10. Eerder deze maand kondigde ASUS met de CT100 nog zijn eerste Chrome-tablet aan. De CT100 heeft een 9,7 inch-scherm en een zogenaamde robuuste behuizing zodat het tegen een stootje en wat water kan.

Het lijkt dus onvermijdelijk dat Chrome OS op termijn de rol overneemt van Android als besturingssysteem voor tablets. Er zijn nog genoeg uitdagingen voor Google in de strijd tegen onder meer de iPads van deze wereld, maar de potentie om uit te groeien tot een leidend besturingssysteem voor tablets is er zeker.

De CT100 is de eerste Chrome-tablet van ASUS.

0 Reactie(s) op: Vervangt Chrome OS straks Android op tablets?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.