Vier alternatieve Google Chrome-versies

Door: onno-karman | 11 mei 2010 16:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Google Chrome wint de laatste tijd steeds meer aan populariteit, met name door de snelheid waarmee webpagina’s geladen worden. Maar de browser van Google heeft wel wat privacyissues. Er zijn wat alternatieve variaties op de standaardversie die – net als Chrome – gebaseerd zijn op dezelfde onderliggende broncode. Wij bekijken Arora, ChromePlus, Midori en Iron.

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1: Inleiding en Arora 0.10.0 (huidige pagina)

Pagina 2: ChromePlus 1.3.9.0

Pagina 3: Midori 0.1.8

Pagina 4: SRWare Iron 4.0.280 en conclusie

Veel mensen hebben vanwege ergernis over de traagheid van bijvoorbeeld Internet Explorer alternatieven als Safari en Chrome ontdekt. Beide browsers zijn gebaseerd op de renderengine ‘WebKit’ en zijn razendsnel. Omdat WebKit opensource is, mag iedereen gebruikmaken van de code. Er ontstaan dan ook links en rechts diverse andere alternatieve browsers. Browsers waarvan u waarschijnlijk nog nooit gehoord zult hebben. Maar zijn het wel goede alternatieven?

Privacyissues Google Chrome

Hoewel Chrome een geweldig snelle en fijne browser is, zijn er wel nogal wat privacyissues. Zo krijgt iedere Chrome-installatie een eigen, uniek ‘client-ID’ mee, waarmee in principe elke gebruiker door Google kan worden geïdentificeerd. Als u een verkeerde URL in de adresbalk invoert en de website niet gevonden wordt, dan wordt dit ter evaluatie doorgestuurd naar Google en krijgt u een foutpagina van de servers van Google voorgeschoteld met suggesties. Bovendien, elke letter die u in de adresbalk invoert, wordt doorgestuurd naar Google, om suggesties te kunnen aanbieden. Google zelf zegt dat dit allemaal dient om de gebruiker de beste browserervaring te geven en claimt dat alle informatie volledig anoniem wordt verstuurd zodat het niet terug te leiden is naar afzonderlijke gebruikers. Aan u de keus of u hiermee akkoord gaat. U weet in elk geval dat er alternatieven zijn!

Arora 0.10.0

Arora is in een paar tellen geïnstalleerd en ziet er prima uit. De interface is Nederlandstalig, Flash is standaard aanwezig en ook zijn er al diverse zoekmachines ingesteld. Daarbij heeft Arora een ingebouwde adblocker, die prima blijkt te werken. En er zijn meer handigheidjes. Zo zit er bijvoorbeeld de mogelijkheid in om webformulieren automatisch te laten invullen en kunt u anoniem surfen. De browser is zoals verwacht erg snel en er lijkt eigenlijk niets mis te zijn. Maar bij wat meer testjes, blijkt er toch nog het een en ander te verbeteren. In tegenstelling tot Chrome heeft niet ieder tabblad zijn eigen proces, blijkt als we Windows Taakbeheer bekijken.

Arora ziet er ondanks een paar tekortkomingen al zeer volwassen uit.

Maar de grootste lacune is dat internetbankieren niet mogelijk is. Wanneer we bijvoorbeeld naar de inlogpagina van ING willen, krijgen we een foutmelding te zien: ‘SSL handshake failed’. En daarmee is Arora helaas nog geen goed alternatief. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat pas versie 0.10.0 is, dus al met al is Arora een browser die we in de gaten moeten houden!

Arora 0.10.0

Freeware

Taal Nederlands

Medium 10,2 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Niet opgegeven

Maker code.google.com/p/arora

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede adblocker

Webformulieren automatisch invullen

Flash standaard aanwezig

Minpunten

Internetbankieren niet mogelijk

Minder crashbestendig dan Chrome

0 Reactie(s) op: Vier alternatieve Google Chrome-versies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.