Volg wereldwijd scheepvaartverkeer op je mobiel

Door: Ronald Smit | 26 augustus 2018 12:27

Volg wereldwijd de scheepvaart op je smartphone of tablet
How To

Als je in de buurt van een kanaal, meer of aan de kust woont kan het best aardig zijn om het scheepvaartverkeer in je buurt te checken. Of droom gewoon lekker weg bij een schip nabij een exotisch oord. Kan heel makkelijk met een scheepvaart-tracker!

Schepen hebben - net als vliegtuigen trouwens - een zender aan boord die continu hun positie doorgeven. Het gaat dan meestal om beroepsvaart zowel op zee als ook binnenvaart. En een enkele enthousiaste hobbyist die ook met zo’n ding rond vaart. De app Ship Finder - beschikbaar voor zowel iOS als Android in een gratis Lite versie of een betaalde versie van een paar Euro- maakt gebruik van een netwerk aan ontvangers over de hele wereld. Die pikken signalen van schepen op en sturen de gegevens door aan de app. Die gegevens bestaan naast de GPS-locatie ook uit de richting, snelheid enzovoorts. Ook heeft elk schip een unieke code, waardoor informatie per vaartuig is te bekijken. Alles wordt in nagenoeg real-time op de wereldkaart getoond. Inzoomen is geen probleem. Wil je meer weten over een schip, tik er dan op. Je ziet een ballon met (vaak) een foto (soms zelfs meer; tik daarvoor op het pictogram rechtsonder in de hoofdfoto) en meer specifieke gegevens. Ook verschijnt vaak een lijn achter het schip die de al gevaren route toont.

Scheepvaart, altijd interessant!

Tips

Je kunt gegevens van een schip delen via mail door in de informatieballon op de deelknop te tikken en dan (in iOS) op Mail. Niet alleen worden dan de gegevens in een mail gezet, maar ook een kaartje met de positie van het schip. Tik op een leeg stukje van de kaart en daarna op de knop met de drie streepjes linksboven in beeld. Je ziet nu een menu met daarin onder meer de optie Augmented Reality. Erg leuk, want als je nu in een haven staat of een schip langs de kust ziet varen kun je via AR meteen zien om welke boot het gaat. Mits het vaartuig van een tracker is voorzien. Als we nog even in het menu blijven, dan zie je daar ook het onderdeel Filters. Standaard staat alles aan, maar je kunt ook alleen de scheepstypen die jou specifiek interesseren aan zetten en de rest uit. Onder Bookmarks zijn je favoriete locaties te bewaren. In Favorites zie je je favoriete schepen. Om een schip toe te voegen aan die lijst, tik je eerst op het schip en in de bijbehorende ballon op de ster. Voortaan spring je razendsnel naar de schepen die je altijd volgt. Blijft over Settings, hier kun je in iOS de kaartleverancier selecteren. Verder tref je hier nog diverse andere instellingen aan. Loop ze rustig allemaal eens door en zet de app helemaal naar eigen hand.

Luchtvaart

Natuurlijk is het ook mogelijk om vliegbewegingen te volgen. Wat die tak van sport betreft hebben we al eens een lijstje van apps gepresenteerd. Ook Ship Finder wordt daar nog even genoemd trouwens. Maar destijds was er nog geen AR beschikbaar in de app.

0 Reactie(s) op: Volg wereldwijd scheepvaartverkeer op je mobiel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.