Waarom Google geen tablets meer gaat maken

Door: Justin Doornekamp | 03 juli 2019 10:05

Pixelbook: header
Blog

Vorig jaar in juni haalde Google plots alle referenties naar tablets van zijn Android-website. Destijds liet de techreus weten dat het om een bug ging, maar het bleek uiteindelijk toch een teken aan de wand. Google heeft namelijk geen plannen meer om zelf tablets te ontwikkelen.

Google verwijderde vorig jaar per ongeluk de tablet-sectie van de officiële Android-website en dit leidde tot speculaties over de toekomst van Android-tablets. Hiroshi Lockheimer, vicepresident van Android, Google Play en Chrome, garandeerde toen dat het ging om een bug tijdens het updaten van de website.

Eind vorig jaar werd de lancering van de Pixel Slate dan ook gewoon doorgezet in een poging de markt voor 2-in-1 laptops te veroveren. Deze tablet draait al niet meer op Android, zoals de vorige Pixel-C tablet, maar op Chrome OS, dat inmiddels ook in staat is Android-apps te draaien uit de Google Play Store. Er bleek weinig interesse in het apparaat en het hoge prijskaartje schrok veel consumenten af. Uiteindelijk heeft Google de Pixel Slate nooit officieel uitgebracht in Nederland.

Nu, ruim een half jaar na de lancering van de Slate in de Verenigde Staten, lijkt het erop dat Google daadwerkelijk de stekker uit zijn Android-tablets wil trekken. Het bedrijf bevestigde dat het hardware-team de ontwikkeling van tablets heeft stopgezet.

“Voor wat betreft onze hardware, zullen we ons richten op de ontwikkeling van Chrome OS-laptops en blijven we tegelijk ondersteuning bieden aan de Pixel Slate”, aldus Google in een reactie op eerdere mediaberichten.

Vicepresident Rick Osterloh van Google liet op Twitter weten wel met partners te blijven werken aan tablets voor alle segmenten van de markt.

Moordende concurrentie

De concurrentie van Apple op de tabletmarkt is moordend. Google heeft verschillende pogingen gedaan om de markt te veroveren, maar slaagde er nooit in met een goed antwoord te komen op de dure iPad of juist de goedkopere Android- of Chromebook-alternatieven.

Nu lijkt Google alles op alles te zetten om Chrome OS naar tablets te krijgen, wat Android overbodig maakt. Android-apps zijn immers op iedere Chromebook beschikbaar, net als veel bekende functionaliteiten zoals de mogelijkheid om screenshots te maken of twee apps tegelijk te gebruiken. Het is dus geen verrassing dat Chrome OS de rol overneemt van Android als besturingssysteem voor tablets.

1 Reactie(s) op: Waarom Google geen tablets meer gaat maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2019 12:09 chrislaarman
  (Zie ook mijn commentaar bij "Wat is de beste tablet om op te werken?", gisteren.)

  Als bijvoorbeeld Huawei en Xiaomi van de nood een deugd maken, en overstappen op "purer" Linux (met wellicht hun eigen desktops en hun eigen tegenhangers van AirDrop of nu Huawei Share), dan mag ook Apple wel uitkijken. Die "revolutie" zou met tablets kunnen beginnen, en vervolgens overslaan op hun smartphones.
  Lijkt MIJ een geweldig idee, maar dan kan Google zich bezinnen op het verdienmodel bij software - en zich waarschijnlijk terugtrekken op Internet-diensten. En Apple zou dan gezonde concurrentie krijgen,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.