Weekoverzicht: Met werkelijk alles over Windows 10

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 02 augustus 2015 09:08

Apps & Software

Deze week stond natuurlijk volledig in het teken van Windows 10, en hier vind je dan ook de beste Windows 10-artikelen van Computer!Totaal. Zo laten we zien hoe je Windows 10 kunt downloaden en installeren, en geven we je handige tips voor het gebruik van dit nieuwe besturingssysteem.

Microsoft lanceert Windows 10

Gepubliceerd op: Woensdag 29 juli 2015

Het lange wachten is voorbij: Windows 10 is vanaf vandaag wereldwijd beschikbaar. Het nieuwe Microsoft-besturingssysteem wordt aangeboden als gratis upgrade voor bestaande gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10 is Microsofts antwoord op het matig ontvangen Windows 8 en diens opvolger Windows 8.1. Benieuwd wat Windows 10 allemaal voor je pc of tablet kan betekenen? Hier vind je alle functies van Windows 10 overzichtelijk bij elkaar.

Lees meer over de lancering van Windows 10.

Zo download je Windows 10 gratis op je pc

Gepubliceerd op: Dinsdag 28 juli 2015

De Windows 10-upgrade is sinds 29 juli dan eindelijk beschikbaar. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft moet de nare nasmaak van het matig ontvangen Windows 8 en 8.1 wegspoelen. Sta je te popelen om te upgraden naar de nieuwe versie? Hier lees je hoe je dat doet.

First things first: je systeem back-uppen is verre van een overbodige luxe. Het kan altijd zijn dat er iets mis gaat tijdens de installatie van Windows 10, of misschien vind je het wel helemaal niks, en je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je al je bestanden kwijtraakt. Een goede back-up is daarom een belangrijke eerste stap.

Lees verder over het downloaden en installeren van Windows 10.

Forceer de gratis Windows 10-upgrade

Gepubliceerd op: Donderdag 30 juli 2015

Windows 10 wordt langzaam uitgerold, maar het kan nog wel even duren voor je via de normale weg de update kunt downloaden en installeren. Gelukkig heeft Microsoft een tooltje online gezet waarmee iedereen, bètatester of niet, de update kan forceren.

Met de tool kun je een clean install uitvoeren. Je hoeft dan niet meer te wachten tot je systeem de update binnen heeft. Het betreft een officiële tool van Microsoft zelf, dus qua beveiliging zit je in elk geval goed. Kleine waarschuwing vooraf: als je je pc de komende uren nog nodig hebt, kun je beter even wachten. En zorg natuurlijk voor een goede back-up.

Lees verder over het forceren van de gratis Windows 10-upgrade.

Slimme tips voor een soepele overstap naar Windows 10

Gepubliceerd op: 29 juli 2015

De hobbelige weg van Windows 8 en 8.1 is eindelijk ten einde. Afgelopen week heeft Microsoft Windows 10 beschikbaar gemaakt, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Hier vind je alles voor een soepele overstap.

Een volledig veranderde user experience, een verdwenen startmenu en tegels in plaats van die goede oude pictogrammen: Windows 8 was een grote stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorgangers - misschien wel een té grote. Het adopteren van het OS ging maar mondjesmaat.

Lees hoe je soepel overstapt op het nieuwe Windows 10.

Niet tevreden? Zo zet je Windows 10 terug naar de vorige versie

Gepubliceerd op: Vrijdag 31 juli 2015

De eerste twee dagen na de uitrol van Windows 10 is het besturingssysteem zo'n veertien miljoen keer gedownload, en het lijkt er op dat de upgrade voor de meesten redelijk pijnloos verloopt. Gelukkig heeft Microsoft een herstelfunctie ingebouwd voor wie terug wilt.

Windows 10 lijkt over het algemeen positief te worden ontvangen, maar er zijn ook wat kritiekpunten. Zo klagen aardig wat gebruikers over een minder snel systeem, iets wat ik helaas persoonlijk ook moet onderschrijven. Maar ook heeft de Consumentenbond zijn zorgen geuit over het massale oogsten van persoonsgegevens (onder andere voor Cortana) en de nog wat diepere integratie van OneDrive.

Lees hoe je Windows 10 terugzet naar Windows 8 of Windows 7.

2 Reactie(s) op: Weekoverzicht: Met werkelijk alles over Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 augustus 2015 11:46 cormaatje
  Sinds installatie van windows 10 is de e:/ dvd niet te vinden, alleen als ik de windos10 schijf laat, werkt het wel. Rara wat is dat en wat moet ik doen om de dvd weer te laten werken met normaal gebruik?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2015 08:38 hadamen
  Er zijn zeker mensen met problemen met het installeren van W10. Ik heb al meer dan 10 keer (langzaam) gedownload na het opvolgen van allerlei adviezen van de internetfora. Na downloaden gaan het installeren niet van start met al of niet een foutmelding (8007003) met Windows-oplossingen die dan niet blijken te werken. Vele uren werk zonder succes. Ik stop er maar eens een maand of zo mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.