Weg met toolbars

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 06 september 2011 16:38

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het is u vast wel eens overkomen. U opent uw browser en u ziet een extra werkbalk waar u ten eerste helemaal niet om hebt gevraagd, en waarvan u ten tweede geen idee hebt hoe die balk in uw browser terecht is gekomen. In dit geval zijn we niet alleen geïnteresseerd in hoe u eraan komt, maar vooral ... hoe komt u ervan af?

Ongeoorloofd

Nog niet zo heel lang geleden hadden de makers van toolbars redelijk vrij spel en konden dit soort onprettige uitbreidingen aan uw internetbrowser eenvoudig stiekem worden geïnstalleerd. Anno 2011 zijn regels met betrekking tot spam en ongewenste software veel strenger, en kan een bedrijf dat zich hier schuldig aan maakt daar serieus door in de problemen komen. Het gevolg daarvan is dat steeds meer bedrijven zich netjes aan de regels houden (al zoeken ze de grenzen van die regels wel op), zoals de regel dat een toolbaar te de-installeren moet zijn via het configuratiescherm. Dat wil echter niet zeggen dat het probleem daarmee is verdwenen, immers, niet iedereen houdt zich aan de regels. U zult eens in de zoveel tijd tegen een toolbar aanlopen waar u werkelijk niets aan hebt (zoals Facemoods, met emoticons) en die zich niet makkelijk laat verwijderen. In dat geval zult u even een Google-opdracht moeten uitvoeren met betrekking tot het verwijderen van een dergelijke toolbar, want u bent zelden de enige die tegen het probleem is aangelopen. Een toekomst waarin echt alle softwareontwikkelaars (voor zover we producenten van nutteloze toolbars zo mogen noemen) zich aan de regels houden lijkt een utopie. Gerenommeerde softwarebedrijven zullen zich er echter niet snel schuldig aan maken.

1. Werkbalk verbergen

Wanneer u de browser opent en er staat een werkbalk in beeld waar u geen prijs op stelt, wilt u deze het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Afhankelijk van het soort werkbalk, kan dit meer tijd vergen dan u er op dat moment aan kunt of wilt besteden. U kunt er op dat moment voor kiezen om de werkbalk niet definitief te verwijderen, maar te verbergen. In Firefox doet u dit door te klikken op Beeld en vervolgens de muis te bewegen over het submenu Werkbalken. U ziet een lijst met werkbalken die beschikbaar zijn, met een vinkje daarvoor. Klik de werkbalk aan die u niet langer wilt tonen, en deze zal direct verdwijnen. In Internet Explorer klikt u op Extra / Werkbalken en verwijdert u wederom het vinkje bij de werkbalk die u niet langer wilt tonen. In beide gevallen is deze oplossing slechts tijdelijk. Werkbalken hebben de neiging om getoond te willen worden, dus de volgende keer dat u uw internetbrowser start, zal de ongewenste werkbalk waarschijnlijk gewoon weer prominent in beeld staan. U ontkomt er in dat geval ook niet aan om de werkbalk volledig te de-installeren.

Wanneer u niet direct tijd hebt om ongewenste werkbalken te verwijderen, kunt u ze ook eerst verbergen.

2. Werkbalk de-installeren

Omdat de regels voor werkbalken tegenwoordig veel strenger zijn dan vroeger, is er in principe nog maar één plek waar u hoeft te kijken voor het verwijderen: het configuratiescherm. Het is dan wel handig dat u weet hoe de werkbalk precies heet, want de lijst met software in het configuratiescherm kan behoorlijk lang zijn (u vindt de naam van de werkbalk via de methode in tip 1). Klik op Start / Configuratiescherm / Programma's en onderdelen. Er verschijnt een lijst met geïnstalleerde software. Helaas is deze lijst niet zo specifiek dat u kunt sorteren op werkbalken. U kunt de lijst sorteren op naam, en op zoek gaan naar de betreffende werkbalk. Of u kunt sorteren op grootte, aangezien werkbalken doorgaans zeer klein zijn, om zo de werkbalk sneller te vinden. Klik op de werkbalk in de lijst en vervolgens op Verwijderen. Sluit de browser nu af en start deze opnieuw om te zien of de werkbalk daadwerkelijk verwijderd is. In sommige gevallen is de werkbalk wel weg, maar blijven er andere hardnekkige zaken achter, zoals een startpagina die steeds weer terugspringt naar de pagina van de makers van de werkbalk. In dat geval is het verstandig om een Google-opdracht uit te voeren voor de betreffende werkbalk, aangezien u dan snel meer informatie vindt over hoe u alles van deze werkbalk verwijdert.

De beste manier is uiteraard het volledig verwijderen van de werkbalk. Als de werkbalk netjes volgens de regels is geïnstalleerd, kunt u dit doen in het configuratiescherm.

Gewenste werkbalken

In dit artikel spreken we vol afkeer over werkbalken en dragen we manieren aan om deze te voorkomen en te verwijderen. Het is inderdaad zo dat er ontzettend veel vervelende werkbalken bestaan, maar laat dat het feit niet overschaduwen dat er ook zeer nuttige werkbalken zijn. Zo was de Google Toolbar fantastisch toen de zoekmachine nog niet ingebakken was in de browser, en kunnen softwarespecifieke werkbalken (zoals voor het downloaden van video's of het vertalen van sites) in bepaalde gevallen echt heel handig zijn. Ze heten niet voor niets werkbalken.

3. Anti-spyware

Hoewel werkbalken, zelfs als ze een nuttige functie hebben, soms behoorlijk irritant kunnen zijn (al was het alleen maar omdat ze kostbare ruimte in het scherm in beslag nemen), vallen ze technisch gezien niet onder adware of spyware. Toch kan software die ontwikkeld is voor het bestrijden van spyware of adware wel een enorm handig hulpmiddel zijn bij het verwijderen van deze werkbalken, en vooral ook bij het voorkomen van nieuwe 'infecties'. Het verwijderen geldt overigens alleen voor de wat dubieuzere werkbalken. Zo zal de Google-werkbalk door een anti-spywareprogramma niet als schadelijke software worden gezien, maar de Facemoods-werkbalk wel. Fijn daaraan is dat niet alleen de werkbalk zal worden verwijderd, maar ook eventuele rommel die daarbij is geïnstalleerd. Een werkbalk als die van Google (we noemen deze als voorbeeld omdat Google een gerenommeerde partij is) wordt weliswaar niet verwijderd door een anti-spywareprogramma, maar de installatie daarvan zal wel worden tegengehouden door een programma als Spybot, omdat u tijdens de installatie expliciet de vraag krijgt of u de werkbalk wilt installeren. Klikt u dan op Ja dan wordt de werkbalk natuurlijk alsnog geïnstalleerd, maar het is wel een extra drempel. Naast Spybot is AVG Free (free.avg.com) ook een zeer goed programma voor deze doeleinden.

Met behulp van anti-spywaresoftware kunt u geïnstalleerde werkbalken soms verwijderen. U zorgt er in ieder geval voor dat nieuwe werkbalken niet meer zomaar geïnstalleerd kunnen worden.

0 Reactie(s) op: Weg met toolbars

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.