Werken vanaf usb-stick

Door: robbin-ooijevaar | 21 juli 2010 09:46

How To

Dankzij de site PortableApps hebt u alleen een usb-stick nodig om overal te kunnen werken met uw favoriete programma’s. In deze Snelstart installeren we Google Chrome, OpenOffice.org en Mozilla Thunderbird op een usb-stick.

1. Mobiele webbrowser

De werking van PortableApps is eenvoudig. U downloadt via deze site een programma, installeert dit eenmalig op uw usb-stick, waarna u het

op elke Windows-computer kunt gebruiken. Plaats uw usb-stick en

onthoud de schijfletter van de stick. In ons geval heeft de usb-stick de schijfletter F gekregen. Dit kunt u nakijken via Start, (Deze) Computer. Surf naar Portableapps en geef op deze site de zoekopdracht Google Chrome Portable. Download de webbrowser met de grote rode downloadknop en voer de installatie uit. Zodra er om een installatiemap wordt gevraagd, geef dan de schijfletter op van uw usb-stick, gevolgd door een mapnaam die voor u eenvoudig te herkennen is. In dit voorbeeld is het de schijfletter F en kiezen we voor F:\Chrome. Met de knop Installeren wordt de webbrowser op de usb-stick gezet.

Geef de schijfletter van uw usb-stick op, gevolgd door een map, bijvoorbeeld F:\Chrome.

2. Tekstverwerker en e-mail

Als u liever een andere webbrowser gebruikt dan Google Chrome, dan kunt u ook een draagbare versie van Firefox installeren. Deze heet Mozilla Firefox Portable Edition en is op dezelfde manier te installeren. Gebruik voordat u op de downloadknop klikt eerst de link Other languages. Hier vindt u de Nederlandstalige versie van Mozilla Firefox Portable Edition. Dit zelfde geldt ook voor de verzameling kantoorprogramma’s OpenOffice.org Portable en mailprogramma Mozilla Thunderbird Portable Edition. Standaard staat de Engelse versie klaar, de Nederlandstalige draagbare versie is verscholen achter de link Other languages. Installeer de programma’s in een eigen map op uw usb-stick zoals beschreven bij de vorige stap. Wij kiezen voor F:\OpenOffice en F:\Thunderbird.

De Nederlandstalige versies van OpenOffice.org en Mozilla Thunderbird zijn verscholen achter de link Other languages.

3. Ermee werken

De draagbare versie van de programma’s op de usb-stick krijgen geen snelkoppeling op het bureaublad of in het startmenu. U start de software door op het programma te dubbelklikken. In dit voorbeeld start u Google Chrome door naar (Deze) Computer te gaan. Open uw usb-stick en vervolgens de map Chrome. Dubbelklik op GoogleChromePortable.exe. Verwijder de usb-stick niet tijdens het gebruik. Omdat een usb-stick trager is dan een harde schijf, kan het werken met de programma’s iets langzamer aanvoelen. In de praktijk is het echter goed te doen. Het is de moeite om portableapps.com te verkennen en programma’s uit te proberen. Sluit het programma dat u gebruikt vanaf de usb-stick altijd eerst af voordat u de stick verwijdert uit de computer.

Dubbelklik op het startbestand van het programma om de software te openen.

0 Reactie(s) op: Werken vanaf usb-stick

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.