Windows 10 - Aan de slag met Microsofts nieuwe OS

Door: Joris Peterse | 10 oktober 2014 11:50

Hands-on

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tijdens een persevenement in San Francisco deed Microsoft onlangs de aankomende versie van Windows uit de doeken. De opvolger van Windows 8 wordt Windows 10. Tien? Inderdaad, Microsoft slaat een nummertje over. Naar eigen zeggen omdat de release zo veelomvattend is.

Er hangt voor Microsoft veel vanaf: Windows 10 moet weer een vertrouwde gebruikersomgeving aanbieden. Niet alleen op de pc, maar ook op tablets, de Xbox One-spelcomputer én op smartphones. Eigenlijk op alle apparaten met een schermdoorsnee van tussen de 4 en 80 inch (grofweg tussen 10 en 200 cm). Eigenlijk had Microsoft dit al voor ogen met Windows 8, toen het Windows ook geschikt maakte voor aanraakschermen.

Maar Windows 8 trok de ingezakte pc-markt niet uit het slob. Microsofts eigen Surface-tablets veroorzaakte verder een afschrijving van bijna een miljard dollar en het aanjagende effect voor andere tablets met Windows bleef uit. Windows Phones hebben vervolgens moeite marktaandeel (en daarmee de interesse van app-ontwikkelaars) te winnen en tot slot legt de Xbox One het qua verkoopcijfers ruim af ten opzichte van aartsrivaal PlayStation 4. Je zou kunnen stellen dat Windows 10 een herkansing is voor het Windows 8 dat nooit populair wist te worden.

Windows 10 moet meer eenheid brengen tussen de Microsoft-apparaten en -diensten.

Waar is Windows 9?

Meteen na de aankondiging van Windows 10 ging de meeste discussie niet over het besturingssysteem zelf, maar over de versie-hinkstapsprong. Waarom geen Windows 9? De onderbouwing dat de release zo groot is dat een versie overgeslagen moet worden naar een rond getal klinkt als lege marketingbabbel. Hardnekkige geruchten doen de ronde dat het getal '9' conflicten zou opleveren voor software die ook nog werkt op de oude Windows-versies 95 en 98. Sommige software kijkt bij het vaststellen van de versie vaak niet naar het volledige getal 95 of 98, maar enkel naar het getal 9 om te concluderen dat het om Windows 95 of 98 gaat.

Een (zelfbenoemde) Microsoft-ontwikkelaar vertelde op Reddit wellicht de ware reden voor de naam Windows 10.

Windows X

Toen de eerste testversie van Windows 10 uit de doeken werd gedaan, was één ding duidelijk: de ontwikkelaars zijn erop gebrand om van Windows weer een vertrouwde gebruikersomgeving te maken. Voor thuisgebruikers, maar ook voor de zakelijke markt, die over het algemeen ook Windows 7 lijkt te verkiezen.

Om de gebruiker weer een vertrouwde omgeving te bieden, wordt het uiterlijk aangepast aan het invoerapparaat waarop je werkt. Gebruik je dus een pc of laptop met muis en toetsenbord, dan merk je dat de pc gewoon naar een bureaublad start. Het schermvullende betegelde startscherm is nergens meer te vinden. De aanwezige startknop leidt vertrouwd naar een startmenu, dat aan de linkerzijde directe snelkoppelingen biedt en aan de rechterzijde enkele Live-tegels die met Windows 8 geïntroduceerd werden.

Deze Live-tegels zijn dynamische tegeltjes die je informatie tonen en tegelijkertijd een snelkoppeling zijn naar een app. Je kunt de grootte van het startmenu aanpassen, om eventueel meer tegels kwijt te kunnen. Eigenlijk wordt het startmenu van Windows 7 dus op handige wijze gecombineerd met de nieuwe mogelijkheden uit Windows 8(.1).

Windows 10 in een notendop: een bureaublad met een app, programma en startmenu.

De terugkeer van het startmenu

De compromis-interface van Windows 8, waarbij gebruikers met aanraakscherm of muis en toetsenbord eenzelfde omgeving gepresenteerd krijgen, wordt dus losgelaten. Hierdoor wordt een hoop verwarring en gezoek voorkomen. Het 'Metro'-startscherm uit Windows 8 is compleet afgeschreven. Het bureaublad is echter wel ingericht om touch-vriendelijker te zijn. Het 'nieuwe' startmenu combineert het vertrouwde menu uit Windows 7 (en versies daarvoor), maar is meteen ook touch-vriendelijk gemaakt met Live-tegels.

Op YouTube kijk je de presentatie over Windows 10 rustig terug.

De apps die in Windows 8 het beeld volledig vulden, kunnen nu net als gewone Windows-programma's een aangepaste grootte hebben in een venstertje. Het 'snappen' (als het ware magnetisch koppelen) uit Windows 8 is overigens wel gewoon gehouden, dus als je een app-venstertje naar de zijkant sleept, dan klikt dit handig vast. Een druk op de toetscombinatie Alt+Tab geeft een fraai overzicht (genaamd Task View) van alle geopende programma's, waarvandaan je ze ook eenvoudig kunt afsluiten. Een knopje naast de startknop brengt je ook direct naar Task View.

Helemaal nieuw is de mogelijkheid om extra bureaubladen aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een bureaublad inrichten met alle werk-gerelateerde programma's en eentje voor ontspanning. Alhoewel ... nieuw? Voor Linux- en Mac-gebruikers zal deze functie redelijk bekend klinken, die hebben deze mogelijkheid immers al jaren.

Het nieuwe startmenu van Windows 10 combineert het traditionele menu met Live-tegels.

2 Reactie(s) op: Windows 10 - Aan de slag met Microsofts nieuwe OS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 oktober 2014 02:38 Anoniem
  3 dingen die ik persoonlijk wil zien in windows 10:
  1 algemene instellingen voor zowel de pc als de configuratie.
  Meer apps en 'gewone' programma's die als apps kunnen draaien.
  Charms weghalen.
  Programma's kunnen uitschakelen ipv volledig verwijderen.
  Vooral de eerste punten vind ik erg van belang want dat miste ik juist in Windows 8.1!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2015 16:53 Anoniem
  Naarmate je denkwijze verandert, veranderen je handelingen.

  Dingen veranderen niet vanzelf maar je kijk erop wel.
  Je geeft een product een nieuwe jas en hoppla je ziet de verkoop stijgen.
  Een nieuwe emmer,
  en hetzelfde water
  smaakt plotseling veel frisser.
  (Hoosje)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.