Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?

Door: Joris Peterse Joris | 03 april 2014 17:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

In tegenstelling tot de aanpassingen die Microsoft doorvoerde in de update van Windows 8 naar 8.1 is nu het meeste gesleuteld om het besturingssysteem geschikter te maken voor gebruik met muis en toetsenbord. Is het besturingssysteem nu daadwerkelijk de moeite waard voor XP-overstappers?

Windows 8 is de eerste versie van Windows die eindelijk echt geschikt is voor aanraakschermen, maar dat resulteerde in een besturingssysteem met twee gezichten: een geblokt startmenu die het geschiktst is voor aanraakbesturing enerzijds, en het vertrouwde, doch gemankeerde, bureaublad voor muis- en toetsenbordgebruikers anderzijds.

Echt populair werd het nieuwe besturingssysteem tot dusver niet. Het zorgde ervoor dat Microsoft beide boten miste: tablets met Windows 8 kunnen bij lange na niet tippen aan de verkoopcijfers van iPads of Android-tablets én de computermarkt bleef op zijn gat liggen. Veel overstappers van oudere Windows-versies zijn er ook niet geweest. Sterker nog: Windows 7 laat nog steeds een grotere groei zien dan Windows 8.

De uitdaging voor Microsoft is nu vooral om Windows XP-gebruikers te verleiden om te upgraden naar Windows 8. Vooral omdat Microsoft ervoor heeft gekozen het populairdere Windows 7 niet meer te verkopen, moet Windows 8 als veilig alternatief voorkomen dat gebruikers overstappen naar Mac OS, Chrome OS of Linux ... of erger nog, het onveilige Windows XP blijven gebruiken. Met Windows 8.1 Update 1 worden enkele kleine stapjes vooruit gezet die vooral de desktopomgeving ten goede komen. Maar Microsoft heeft meer in petto.

Starten naar het bureaublad

Windows 8 schotelde je na het opstarten direct het nieuwe startmenu voor. Een welkome aanvulling die Microsoft inbouwde in Windows 8.1 was de mogelijkheid om direct op te starten naar het bureaublad, hoewel dit wel wat verborgen zat in de instellingen.

Windows 8.1 Update 1 gaat één stap verder en herkent of je systeem over een aanraakscherm beschikt of niet. Zo niet, dan start het systeem automatisch op in het bureaublad. Ook worden sommige bestandstypes in de klassieke omgeving niet meer standaard geopend in fullscreen-apps in het nieuwe startmenu, maar in gewone, daarvoor bestemde desktop-programma's. Zo wordt het nieuwe startmenu je minder opgedrongen op je pc en dat voelt een stuk vertrouwder.

Windows 8-apps kunnen nu ook worden gepind aan de taakbalk.

Startknop

Het wegnemen van de startknop en het bijbehorende uitklapmenu wordt een beetje gezien als de aanjager van het negatieve sentiment rondom Windows 8. Het mankeerde in feite de bureaubladomgeving die veel gebruikers gewend waren. Windows 8.1 bracht de startknop weer terug naar het bureaublad, maar dat was slechts half werk. De knop was wel aanwezig, maar het uitklapmenu ontbrak nog steeds. In plaats daarvan bracht de knop je direct naar de moderne startomgeving. Technologiewebsite The Verge weet echter te melden dat in de volgende grote update van Windows 8.1 het vertrouwde startmenu zijn herintrede zal maken, inclusief bijbehorend uitklapmenuutje dus!