Winkelen over de grens

Door: mark-swarts | 11 mei 2012 16:10

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een nieuwe laptop schaft u eenvoudig aan via een Nederlandse webshop. Maar als u een bijzondere uitvoering zoekt die alleen in de VS verkrijgbaar is, kunt u tegen een paar hindernissen aanlopen. Uw betaalpas wordt niet geaccepteerd, de douane laat het apparaat niet zomaar invoeren of het apparaat wordt niet eens naar Nederland verstuurd. Dergelijke problemen zijn meestal prima op te lossen, door slim te winkelen als u online de grenzen passeert!

1. Douane

Als u een product koopt bij een winkel die buiten de Europese Unie is gevestigd, is het mogelijk dat de douane het pakketje onderschept, waarna u belasting moet betalen. Dit geldt alleen bij bestellingen waarvan de waarde boven de 22 euro ligt. Het te betalen bedrag aan belastinggeld kan flink oplopen, zelfs tot enkele tientallen euro's. U moet namelijk niet alleen omzetbelasting betalen, maar ook handelingskosten. Op de site Douane.nl vindt u in een tabel precies terug wat u moet betalen als u een bepaald product hebt besteld. Een truc die regelmatig wordt gebruikt om de douane op een dwaalspoor te zetten, is de verkoper te vragen om 'Gift' op het pakket te schrijven. Giften worden namelijk niet belast. Dit is echter een vorm van fraude en dus strafbaar. Winkeliers weigeren daarom vaak om mee te werken aan deze constructie, maar verkopers van tweedehands artikelen doen vaak minder moeilijk. Ze geven in advertenties op bijvoorbeeld Ebay zelf al aan het pakketje als 'Gift' te zullen versturen. Overigens mogen bepaalde zaken hoe dan ook niet worden geïmporteerd. De douane heeft een 'OK-app' ontwikkeld voor iOS (iPhone) en Android, waarmee u kunt zien welke producten u wel en niet mag invoeren. Dat is handig voor op vakantie, maar ook om te weten welke producten u in buitenlandse webwinkels links moet laten liggen.

Voorkom vervelende verrassingen en controleer bij de douane wat u eventueel moet bijbetalen aan belasting.

2. Winkels zoeken

Het vinden van een buitenlandse webwinkel is nog niet zo gemakkelijk, wanneer u geen namen weet. Een nieuwe dienst van zoekmachine Google heet Google Shopping. Via Google.nl/Shopping vindt u alleen maar Nederlandse webwinkels, maar door naar Google.com/Shopping (dus met .com als domein) te gaan, kunt u uw slag slaan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Typ in de zoekbalk het door u gezochte product en druk op Enter. Als de resultaten verschijnen, klikt u onder Show only op Free shipping, zodat de winkeliers worden weggesorteerd die volledige transportkosten berekenen. Gratis verzending geldt in ons voorbeeld meestal alleen voor Amerikaanse bestellingen, maar de winkels die worden getoond bieden vaak gunstige verzendtarieven voor internationale klanten. Als u op een product klikt waar een voor u redelijke prijs bij wordt vermeld, worden de productdetails en gegevens van winkels getoond. Amazon verstuurt vrijwel alle aangeboden spullen ook naar Nederland. Hoewel het doorgaans illegaal is, kunt u zelfs aanvinken dat het een gift betreft (zie tip 1) en u kunt in euro's betalen. Ook een warenhuis als Nordstrom.com geeft na het plaatsen van een bestelling al direct aan dat het de gekochte spullen naar Nederland kan versturen en dat betalingen in euro's worden geaccepteerd.

Veel winkeliers verzenden producten gewoon naar Nederland, maar de kosten daarvan kunnen flink oplopen!

3. Webwinkel-tools

Veel webwinkels bieden u gratis tools aan. Denk bijvoorbeeld aan een plug-in voor uw browser, waarmee u de laatste deals ziet. We geven enkele voorbeelden. Op Amazon.com klikt u bovenaan op Gifts & Wish Lists. Kies in de menubalk voor Wish List en klik op het plaatje van uw browser om deze wensenlijst te installeren. Hiermee zijn producten van alle online webwinkels, dus niet alleen van Amazon, op te slaan in uw persoonlijke verlanglijst. Uiteraard ziet u direct de actuele prijs van Amazon ernaast, ter vergelijking. Ook Ebay heeft handige extra's: op eBay.com is een extensie voor uw browser te downloaden waarmee u algemene en persoonlijk ingestelde deal-alerts krijgt, wanneer u maar wilt. Er is tevens een mobiele app beschikbaar voor onder andere iOS (iPhone), Android en Windows Phone 7. Het Britse Play.com (dat gratis verzendt naar Nederland) heeft ook een iPhone-app, waarmee u niet alleen de collectie kunt bekijken, maar ook direct producten bestelt. Het kopen via webshop-apps is een aanrader. Hiermee weet u zeker dat de verbinding niet via een onveilige pagina wordt omgeleid en dat u direct met de webshop verbonden bent.

Kijk bij uw favoriete webshop of er tools beschikbaar zijn die het winkelen gemakkelijker maken.

4. Korting via couponcodes

Als u een bestelling plaatst bij een webwinkel, komt u vaak de vraag tegen of u een couponcode heeft. Sla dit gedeelte niet zomaar over. Met een dergelijke code kunt u een flinke korting krijgen op een product of op de verzendkosten. De codes worden door de webwinkels zelf verspreid via de website, een nieuwsbrief of per post. Om erachter te komen welke code u wellicht kunt gebruiken om korting te krijgen, gaat u naar uw favoriete zoekmachine (bijvoorbeeld Google) en vult u [winkel]+coupon code in, waarbij u 'winkel' uiteraard vervangt door de naam van de winkel waarbij u het betreffende product wilt aanschaffen. Er verschijnen vervolgens verschillende websites in beeld die een code hebben voor de betreffende winkel. Enkele sites bieden een ruim overzicht van actuele (en overigens ook van verlopen) codes, die u vervolgens kunt inzetten bij de koop van een product. Om op voorhand te zien wat er zoal aan kortingsmogelijkheden is te vinden op internet, kunt u een kijkje nemen op de websites RetailMeNot, MyCoupons, CouponCodes4u en CouponCode. Overigens zijn er uiteraard ook genoeg Nederlandse webwinkels die met kortingscoupons werken.

Veel winkels maken gebruik van couponcodes om potentiële klanten over de streep te trekken.

5. Bestellen in vreemde taal

Niet elke webwinkel heeft een Engelstalige website, ook al worden er pakketjes naar het buitenland verstuurd. Om ondanks de vreemde taal toch gebruik te maken van een gevonden aanbieding, kunt u een vertaalmachine zoals Google Translate gebruiken. Als voorbeeld nemen we de in Frankrijk bekende webwinkel FNAC. Als u geen Frans kunt lezen, bestaat de homepage van deze winkel uit een onnavolgbare wirwar van plaatjes en prijzen. Surf nu naar Google Translate. Kies bij Van: voor Frans en bij Naar: voor Nederlands. Vul in het vertaalvenster de url www.fnac.com in en klik op Vertaal. De pagina verschijnt nu in het Nederlands. Scroll door de site en zoek naar een term als Bezorging, Levering of Verzending. In dit geval staat naast het logo van een bestelbus de term Gratis verzending. Hier leest u dat gratis verzending alleen binnen Frankrijk geldt. Het matig vertaalde 'Wat zijn de voorwaarden voor het verzenden van buiten Europees Frankrijk?' biedt duidelijkheid. Na een klik op deze zin leest u dat een koerier binnen twee tot drie dagen bestellingen naar Nederland stuurt, waarbij extra kosten in rekening worden gebracht. De inzet van een vertaalmachine kan dus voor veel duidelijkheid zorgen!

Online winkelen in Frankrijk zonder dat u Frans spreekt? Dankzij Google Translate is dat geen probleem!

0 Reactie(s) op: Winkelen over de grens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.