© PXimport

Winkelen over de grens

Geplaatst: 11 mei 2012 - 12:10

Aangepast: 16 november 2022 - 10:17

Redactie ID.nl

Een nieuwe laptop schaft u eenvoudig aan via een Nederlandse webshop. Maar als u een bijzondere uitvoering zoekt die alleen in de VS verkrijgbaar is, kunt u tegen een paar hindernissen aanlopen. Uw betaalpas wordt niet geaccepteerd, de douane laat het apparaat niet zomaar invoeren of het apparaat wordt niet eens naar Nederland verstuurd. Dergelijke problemen zijn meestal prima op te lossen, door slim te winkelen als u online de grenzen passeert!

1. Douane

Als u een product koopt bij een winkel die buiten de Europese Unie is gevestigd, is het mogelijk dat de douane het pakketje onderschept, waarna u belasting moet betalen. Dit geldt alleen bij bestellingen waarvan de waarde boven de 22 euro ligt. Het te betalen bedrag aan belastinggeld kan flink oplopen, zelfs tot enkele tientallen euro's. U moet namelijk niet alleen omzetbelasting betalen, maar ook handelingskosten. Op de site Douane.nl vindt u in een tabel precies terug wat u moet betalen als u een bepaald product hebt besteld. Een truc die regelmatig wordt gebruikt om de douane op een dwaalspoor te zetten, is de verkoper te vragen om 'Gift' op het pakket te schrijven. Giften worden namelijk niet belast. Dit is echter een vorm van fraude en dus strafbaar. Winkeliers weigeren daarom vaak om mee te werken aan deze constructie, maar verkopers van tweedehands artikelen doen vaak minder moeilijk. Ze geven in advertenties op bijvoorbeeld Ebay zelf al aan het pakketje als 'Gift' te zullen versturen. Overigens mogen bepaalde zaken hoe dan ook niet worden geïmporteerd. De douane heeft een 'OK-app' ontwikkeld voor iOS (iPhone) en Android, waarmee u kunt zien welke producten u wel en niet mag invoeren. Dat is handig voor op vakantie, maar ook om te weten welke producten u in buitenlandse webwinkels links moet laten liggen.

© PXimport

Voorkom vervelende verrassingen en controleer bij de douane wat u eventueel moet bijbetalen aan belasting.

2. Winkels zoeken

Het vinden van een buitenlandse webwinkel is nog niet zo gemakkelijk, wanneer u geen namen weet. Een nieuwe dienst van zoekmachine Google heet Google Shopping. Via Google.nl/Shopping vindt u alleen maar Nederlandse webwinkels, maar door naar Google.com/Shopping (dus met .com als domein) te gaan, kunt u uw slag slaan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Typ in de zoekbalk het door u gezochte product en druk op Enter. Als de resultaten verschijnen, klikt u onder Show only op Free shipping, zodat de winkeliers worden weggesorteerd die volledige transportkosten berekenen. Gratis verzending geldt in ons voorbeeld meestal alleen voor Amerikaanse bestellingen, maar de winkels die worden getoond bieden vaak gunstige verzendtarieven voor internationale klanten. Als u op een product klikt waar een voor u redelijke prijs bij wordt vermeld, worden de productdetails en gegevens van winkels getoond. Amazon verstuurt vrijwel alle aangeboden spullen ook naar Nederland. Hoewel het doorgaans illegaal is, kunt u zelfs aanvinken dat het een gift betreft (zie tip 1) en u kunt in euro's betalen. Ook een warenhuis als Nordstrom.com geeft na het plaatsen van een bestelling al direct aan dat het de gekochte spullen naar Nederland kan versturen en dat betalingen in euro's worden geaccepteerd.

© PXimport

Veel winkeliers verzenden producten gewoon naar Nederland, maar de kosten daarvan kunnen flink oplopen!

3. Webwinkel-tools

Veel webwinkels bieden u gratis tools aan. Denk bijvoorbeeld aan een plug-in voor uw browser, waarmee u de laatste deals ziet. We geven enkele voorbeelden. Op Amazon.com klikt u bovenaan op Gifts & Wish Lists. Kies in de menubalk voor Wish List en klik op het plaatje van uw browser om deze wensenlijst te installeren. Hiermee zijn producten van alle online webwinkels, dus niet alleen van Amazon, op te slaan in uw persoonlijke verlanglijst. Uiteraard ziet u direct de actuele prijs van Amazon ernaast, ter vergelijking. Ook Ebay heeft handige extra's: op eBay.com is een extensie voor uw browser te downloaden waarmee u algemene en persoonlijk ingestelde deal-alerts krijgt, wanneer u maar wilt. Er is tevens een mobiele app beschikbaar voor onder andere iOS (iPhone), Android en Windows Phone 7. Het Britse Play.com (dat gratis verzendt naar Nederland) heeft ook een iPhone-app, waarmee u niet alleen de collectie kunt bekijken, maar ook direct producten bestelt. Het kopen via webshop-apps is een aanrader. Hiermee weet u zeker dat de verbinding niet via een onveilige pagina wordt omgeleid en dat u direct met de webshop verbonden bent.

© PXimport

Kijk bij uw favoriete webshop of er tools beschikbaar zijn die het winkelen gemakkelijker maken.

4. Korting via couponcodes

Als u een bestelling plaatst bij een webwinkel, komt u vaak de vraag tegen of u een couponcode heeft. Sla dit gedeelte niet zomaar over. Met een dergelijke code kunt u een flinke korting krijgen op een product of op de verzendkosten. De codes worden door de webwinkels zelf verspreid via de website, een nieuwsbrief of per post. Om erachter te komen welke code u wellicht kunt gebruiken om korting te krijgen, gaat u naar uw favoriete zoekmachine (bijvoorbeeld Google) en vult u [winkel]+coupon code in, waarbij u 'winkel' uiteraard vervangt door de naam van de winkel waarbij u het betreffende product wilt aanschaffen. Er verschijnen vervolgens verschillende websites in beeld die een code hebben voor de betreffende winkel. Enkele sites bieden een ruim overzicht van actuele (en overigens ook van verlopen) codes, die u vervolgens kunt inzetten bij de koop van een product. Om op voorhand te zien wat er zoal aan kortingsmogelijkheden is te vinden op internet, kunt u een kijkje nemen op de websites RetailMeNot, MyCoupons, CouponCodes4u en CouponCode. Overigens zijn er uiteraard ook genoeg Nederlandse webwinkels die met kortingscoupons werken.

© PXimport

Veel winkels maken gebruik van couponcodes om potentiële klanten over de streep te trekken.

5. Bestellen in vreemde taal

Niet elke webwinkel heeft een Engelstalige website, ook al worden er pakketjes naar het buitenland verstuurd. Om ondanks de vreemde taal toch gebruik te maken van een gevonden aanbieding, kunt u een vertaalmachine zoals Google Translate gebruiken. Als voorbeeld nemen we de in Frankrijk bekende webwinkel FNAC. Als u geen Frans kunt lezen, bestaat de homepage van deze winkel uit een onnavolgbare wirwar van plaatjes en prijzen. Surf nu naar Google Translate. Kies bij Van: voor Frans en bij Naar: voor Nederlands. Vul in het vertaalvenster de url www.fnac.com in en klik op Vertaal. De pagina verschijnt nu in het Nederlands. Scroll door de site en zoek naar een term als Bezorging, Levering of Verzending. In dit geval staat naast het logo van een bestelbus de term Gratis verzending. Hier leest u dat gratis verzending alleen binnen Frankrijk geldt. Het matig vertaalde 'Wat zijn de voorwaarden voor het verzenden van buiten Europees Frankrijk?' biedt duidelijkheid. Na een klik op deze zin leest u dat een koerier binnen twee tot drie dagen bestellingen naar Nederland stuurt, waarbij extra kosten in rekening worden gebracht. De inzet van een vertaalmachine kan dus voor veel duidelijkheid zorgen!

© PXimport

Online winkelen in Frankrijk zonder dat u Frans spreekt? Dankzij Google Translate is dat geen probleem!

6. Dagaanbiedingen

Soms winkelt u niet omdat u iets specifieks nodig hebt, maar alleen omdat u een product tegenkomt dat u eigenlijk altijd al wilde hebben. Met zogenaamde Day Deals (dagaanbiedingen) zijn topproducten soms voor extreem lage prijzen te koop. Meestal is die lage prijs daarbij slechts één dag of zelfs maar enkele uren geldig is. Als u in een zoekmachine als Google de term Day Deals intoetst, komt u bij diverse websites terecht die goede deals aanbieden. Voordat u een product vervolgens in het digitale karretje legt, moet u even controleren of het wel naar Nederland wordt verstuurd. Zo verzendt 1saleaday alleen binnen de Verenigde Staten, terwijl u bij Daydeal wél kunt kiezen voor International First-Class Mail Delivery. Ondanks de verzendkosten die hiervoor in rekening worden gebracht, kan een dagaanbieding nog steeds aantrekkelijk zijn, zelfs wanneer u belasting moet betalen voor het invoeren van het koopje. Als u Day Deal in Google Translate vertaalt in een vreemde taal, kunt u ook aanbiedingen vinden in webshops in andere landen, en met behulp van het advies uit tip 5 bijvoorbeeld gaan winkelen in Finland, Spanje of China.

© PXimport

Een Day Deal kan veel voordeel opleveren. Dit accessoire voor de iPad 2 wordt aangeboden met een korting van liefst 92 procent.

7. Amerikaanse aankopen

Als u geen gedoe wilt met vertalingen en 'gewoon' spullen in Amerikaanse webwinkels wilt bestellen, kunt u tegen het probleem aan lopen dat een winkel zijn spullen niet naar het buitenland verzendt. Het Nederlandse, in de VS gevestigde bedrijfje FromUs2EU lost dit probleem op. U kunt de Nederlandse eigenaresse melden naar welk product u in de VS zoekt of de url van de betreffende winkel doorgeven, waarna zij de aankoop regelt vanaf haar thuisadres. Vervolgens stuurt ze de zending naar u door. Vanzelfsprekend worden daarbij extra kosten in rekening gebracht voor het afhandelen, en daarnaast bestaat wederom de kans op douanecontrole. U maakt het geld over naar een Nederlandse rekening. U hoeft dus geen buitenlandse transactie aan te gaan, waardoor de onzekerheid over wisselkoersen en extra kosten voor buitenlandse overboekingen u bespaard blijft. Op Fromus2eu vindt u alle informatie en wordt u vast op weg geholpen middels een overzicht van Amerikaanse webwinkels.

© PXimport

Tegen een kleine bijdrage helpt Fromus2EU u als een webwinkel geen spullen naar Nederland wil verschepen.

8. Betalen

Uw creditcardgegevens vertrouwt u uiteraard niet toe aan de eerste de beste webwinkel. Betaal daarom op een veilige manier. PayPal wordt over de hele wereld gebruikt als betaalmethode. Bij dit systeem koppelt u gratis uw creditcard of bankrekening aan een PayPal-account, zonder dat uw persoonlijke rekeningnummers bekend worden bij de verkoper. Mocht er na betaling iets misgaan, dan lost PayPal het probleem op met de verkoper. Een rekening opent u door op de homepage van PayPal te kiezen voor Rekening openen. Kies dan Aan de slag en vul uw persoonlijke gegevens in. Nadat de rekening is geopend, vraagt PayPal of u uw bankrekening wilt koppelen. Dit proces neemt drie dagen tijd in beslag. Als u een creditcard hebt, hoeft u geen drie dagen te wachten en kunt u direct veilig winkelen. Veel webwinkels gebruiken ook Google Checkout als betaalmogelijkheid. Checkout, ook wel bekend als Google Wallet, werkt op dezelfde manier. Helaas kunt u een Checkout-rekening alleen aan een creditcard koppelen. Op Google Checkout vindt u meer informatie. Als u inlogt met een Google-account, kunt u direct een rekening openen.

© PXimport

Een PayPal-rekening helpt niet alleen om veilig te winkelen, maar zorgt ook voor een snelle betalingsprocedure.

9. Internationaal overzicht

De website alaTest is een internationale vergelijkingssite voor allerlei soorten producten. Als u een productnaam invult in de zoekbalk, ziet u direct de laagste prijzen in Nederland, de gemiddelde gebruikerservaring en wat journalisten over het product in kwestie zeggen. Door onder het kader Laagste prijzen op Bekijk alle prijzen te klikken, verschijnen alle online winkels die het product voor een lagere prijs aanbieden. Links, naast de naam van de winkel, geeft de vlag aan in welk land de betreffende winkel staat. De prijzen zijn al omgerekend naar euro's. Een klik op Meer info brengt u direct op de juiste pagina van de webwinkel. De meeste lage prijzen zullen van een marktplaats zoals Ebay komen, maar bij de gangbare verkoopprijzen vindt u winkels die alleen nieuwe producten verkopen. Linksonder op de website van alaTest vindt u alle lokale versies van de pagina. Als u een product al in beeld hebt en vervolgens klikt op bijvoorbeeld alaTest Deutschland, ververst de pagina in de Duitse versie. In plaats van de laagste Nederlandse prijzen, ziet u direct wat het product 'doet' in Duitsland.

© PXimport

Met alaTest komt u alles te weten over een product en ziet u direct wat het overal kost.

10. Even omrekenen

Niet elke webwinkel rekent met euro's. Even snel Indiase rupees, Britse ponden of Amerikaanse dollars omrekenen doet u het beste met de tools van XE.com. Naast een overzichtelijke en razendsnelle website, biedt XE.com ook apps en add-ons voor uw smartphone en webbrowser. XE.com gebruikt de meest actuele waarde van de munteenheden, dus u rekent altijd het juiste bedrag uit. Als u vanuit de browser snel valuta wilt omrekenen, gebruikt u het beste de mobiele versie, te vinden op XE Mobile. Vul naast Amount het bedrag in dat een product kost. Kies vervolgens de juiste geldsoort en klik op Go! om het bedrag in euro's te krijgen. Meer exotische munteenheden vindt u via de link naast de Go!-knop, genaamd More currencies. Een mobiele app voor smartphones (iOS/iPhone, Android, BlackBerry en Windows Phone 7) of tablets (iOS/iPad en Android) is te downloaden op XE Mobile. Een add-on voor Chrome of Firefox waarmee de valuta-omzetter wordt geïnstalleerd in de menubalk van de browser vindt u op Google Chrome en Firefox.

© PXimport

XE.com gebruikt actuele wisselkoersen om prijzen om te rekenen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten