Workshop Dropbox

Door: robbin-ooijevaar | 10 augustus 2010 09:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Dankzij Dropbox hebt u overal uw documenten, bestanden en zelfs programma's bij de hand. Nadenken over synchroniseren, usb-sticks of documentversies is verleden tijd. Met Dropbox beschikt u altijd over dezelfde documenten, wachtwoorden en webbrowser(s), inclusief alle instellingen en uitbreidingen.

Dropbox installeren

Dropbox

Dropbox bestaat uit een programma dat u op uw computers installeert plus een gratis dienst op internet. Het programma maakt de map My Dropbox aan en zorgt ervoor dat deze synchroniseert met een server op internet. Technische kennis is hiervoor niet vereist; u hebt alleen een gratis account nodig. Overal waar u Dropbox installeert, krijgt u toegang tot de bestanden in de map My Dropbox. Hier hoeft u niet naar om te kijken: alles gaat automatisch. Dit maakt Dropbox tot de ideale vervanger van usb-sticks.

Dropbox

Dropbox is een soort usb-stick op internet die u altijd bij u hebt. Bestanden staan in de map My Dropbox op uw eigen computer en worden slim gesynchroniseerd via de Dropbox-server. Hier merkt u helemaal niets van! Dankzij Dropbox hebt u altijd uw belangrijkste bestanden bij de hand.

Instellen en vergeten

Op elke computer met Dropbox beschikt u over uw documenten en andere bestanden die u opslaat in My Dropbox. De map My Dropbox op uw notebook is dus identiek aan de map My Dropbox op uw desktop-pc én alle andere computers waarop u Dropbox installeert. Zodra u weer online bent, worden wijzigingen verwerkt.

Ook portable apps krijgen dankzij Dropbox oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Portable apps zijn volledige webbrowsers, tekstverwerkers, systeemtools en grafische software die u kunt gebruiken vanaf een usb-stick.

Portable apps

Dropbox is niet alleen geschikt voor documenten, u kunt er ook draagbare apps in draaien, zoals handige ­systeemhulpjes en zelfs complete browsers. Zo beschikt u op al uw pc's over exact dezelfde Firefox- of Chrome-browser inclusief alle uitbreidingen, favorieten en wachtwoorden.

Samenwerken

Een Dropbox is alleen voor u toegankelijk, maar ook samenwerken behoort tot de mogelijkheden. U kunt in My Dropbox een map aanmaken en anderen uitnodigen om bestanden in deze map te bekijken, aan te maken en te bewerken. De genodigde krijgt per mail een uitnodiging om Dropbox te installeren. In zijn/haar Dropbox verschijnt vervolgens de gedeelde map. Alle wijzigingen worden automatisch over en weer verwerkt. Conflicten worden opgemerkt en opgelost: u raakt dus nooit een wijziging kwijt. Daarnaast houdt Dropbox bestandsversies en wijzigingen bij.

Map delen

Samenwerken aan een project? Met enkele muisklikken deelt u bestanden via internet. Wijzigingen en nieuwe bestanden worden automatisch bijgewerkt aan de hand van de versies in de Dropbox van uw vrienden of collega's.

Standaardmap

Dropbox werkt onder Windows, Linux en Mac OS, en er is ook een iPhone-app. Ga naar Dropbox en installeer het programma via Download Dropbox. Kies voor I don't have a Dropbox account en doorloop de registratie. Dropbox maakt standaard de map My Dropbox aan in (Mijn) Documenten. Om problemen met paden te voorkomen, is het verstandig om deze map aan te passen zodat uw Dropbox op elke computer hetzelfde pad heeft. Kies voor I want to choose where to put my Dropbox folder en wijs uw C-schijf aan. Uw Dropbox-map is zo bereikbaar via C:\My Dropbox.

Op andere pc's

Dropbox is klaar voor gebruik. Er staat een snelkoppeling naar C:\My Dropbox op uw bureaublad. U kunt hierin direct bestanden plaatsen en eventueel de voorbeeldmappen verwijderen die tijdens de installatie werden aangemaakt. Installeer Dropbox nu op al uw computers. Geef aan dat u al over een account beschikt met I already have a Dropbox account en voer uw mailadres/wachtwoord in. Let op dat u ook de map My Dropbox verplaatst naar C. Zo blijft de locatie van bijvoorbeeld een configuratiebestand als settings.ini op al uw computers via hetzelfde pad bereikbaar.

2 Reactie(s) op: Workshop Dropbox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 januari 2014 19:30 Anoniem
  mijn dropbox op ipad is anders dan op laptop hoe moet je het doen met foto's,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 13:34 Anoniem
  Beste gast, ik weet niet wat u wilt doen met foto's? Via instellingen binnen de Dropbox app kun je instellen of je foto's automatisch wilt uploaden naar Dropbox. Ook kun je daar instellen of dit alleen via WIFI mag of ook via het 3G-netwerk, als u dat op uw ipad heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.