Zo bescherm je bestanden tegen onbevoegden

Door: Edmond Varwijk | 21 maart 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dankzij smartphones en laptops is het makkelijker dan ooit om altijd toegang te hebben tot je bestanden. Maar ben je de enige die altijd toegang heeft tot je bestanden of hebben veel meer mensen dat? Hoe beveilig je bestanden en schijven tegen ongeoorloofde toegang?

Tip 01: Authenticatie

De combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord zijn de bekendste manieren om bestanden te beveiligen. Helemaal correct is dat echter niet, gebruikersnaam en wachtwoord zijn geen methode voor beveiliging, maar voor authenticatie.

De combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord kan wel enige zekerheid geven dat iemand ook echt de persoon is die hij zegt te zijn, maar het helpt op zichzelf niet de toegang tot een bestand te voorkomen. Daarvoor is een beveiligingstechniek nodig. Een bekende beveiligingstechniek is encryptie of versleuteling.

Daarvoor heb je in principe geen gebruikersnaam nodig, maar alleen een wachtwoord. Authenticatie en beveiliging zijn dus erg nauw met elkaar verbonden, maar het zijn toch verschillende onderdelen van dezelfde opdracht: gegevens beveiligen.

Tip 01 Een wachtwoord is een vorm om vast te stellen dat iemand de persoon is die hij zegt te zijn.

Tip 02: Beveiliging

Een tweede belangrijk punt voordat je begint met het beveiligen van je bestanden, is dat elke beveiligingsmaatregel voorwaarden stelt om succesvol te zijn. En die voorwaarden zijn vaak afhankelijk van de plek waar je de maatregel toepast.

Wil je echt niet dat iemand anders bij je bestanden kan, dan is de cloud niet de goede plek. Want in de cloud kan uiteindelijk altijd de beheerder van de server bij de bestanden. Een NAS in je thuisnetwerk is dan een betere plek, want daarvan ben je zelf de beheerder. En wil je je bestanden niet versleutelen maar alleen afschermen met een gebruikersnaam en wachtwoord, gebruik dan een bestandssysteem dat dit ook echt kan. Het FAT32-bestandssysteem dat Windows nog standaard gebruikt bij kleinere schijven en usb-sticks, kan dat bijvoorbeeld niet.

Het NTFS-bestandssysteem weer wel. Kies bij het formatteren daarom altijd voor Bestandssysteem / NTFS tenzij beveiliging niet nodig is of je de stick gaat gebruiken in combinatie met een pc met een oude versie van Windows, zoals Windows 95 of 98.

Tip 02 Het FAT32-bestandssysteem is niet ontworpen voor beveiliging en dus ongeschikt voor het afschermen van bestanden.

Tip 03: Gebruikersaccount

Beschermen van bestanden op de pc begint bij het maken van verschillende accounts voor de verschillende gebruikers van de pc. Ben je de enige gebruiker? Ook dan is het aan te raden één echt gebruikersaccount voor jezelf te maken en te voorzien van een wachtwoord.

Bij oudere versies van Windows is er bovendien ook nog een Administrator-of Beheerderaccount dat met een wachtwoord moet worden beveiligd. In alle gevallen dient het wachtwoord ervoor dat alleen jij kunt inloggen op de pc en het besturingssysteem dan ook weet dat je inlogt. Ga naar het Configuratiescherm, kies Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht. Klik op Uw Windows-wachtwoord wijzigen wanneer je nog geen wachtwoord hebt of anderen je wachtwoord kennen. Klik dan op Een wachtwoord voor uw account instellen en typ het nieuwe wachtwoord inclusief de bevestiging.

Je kunt een geheugensteun opgeven voor als je het wachtwoord een keer niet direct herinnert. Bevestig met Wachtwoord instellen.

Tip 03 Pas met een wachtwoord is een gebruikersaccount ook echt een account voor één gebruiker.

Tip 04: Andere gebruikers

Deel je de pc met anderen, maak dan voor elke gebruiker een eigen account aan met een eigen wachtwoord. Open het onderdeel Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht in het Configuratiescherm. Klik op Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen. Klik dan op Een nieuw account maken en geef het account een naam en kies voor Standaardgebruiker. Klik dan op Account maken.

Klik daarna op het account in het scherm waar alle accounts staan weergegeven en kies voor Een wachtwoord instellen. Typ dan het wachtwoord, de herhaling en de geheugensteun. Dit laatste kun je ook aan de gebruiker zelf overlaten als hij de volgende keer de pc gaat gebruiken. Hij kan je account dan niet meer gebruiken, maar logt in met zijn eigen account en kan van daaruit een wachtwoord instellen.

Tip 04 Geef elke gebruiker een eigen wachtwoord.

KeePass

Zodra je bestanden gaat beveiligen en gaat werken met accounts en versleutelingsprogramma's, wordt het beheren van de wachtwoorden belangrijk. KeePass helpt daarbij door alle gebruikersnamen en wachtwoorden in een versleutelde database te bewaren. Je hoeft alleen het hoofdwachtwoord nog maar te onthouden.

Ga naar deze website en klik op Downloads. Kies dan in de rechterkolom KeePass 2.24 (Installerer EXE for Windows) of de meest recente versie van dat moment. Bewaar het bestand op de pc en kies voor Uitvoeren. Na de installatie start KeePass vanzelf op. Kies voor File / New en maak in je map Documenten een nieuwe map aan genaamd KeePass.

Je kunt ook bladeren naar een map (bijvoorbeeld die van SkyDrive) die je al tussen je verschillende apparaten synchroniseert. Typ bij Bestandsnaam een naam voor het bestand en typ daarna tweemaal het wachtwoord in bij Master password. Dit is een belangrijk wachtwoord. Maak het niet te gemakkelijk maar zorg er wel voor dat je het goed onthoudt! Zonder dit hoofdwachtwoord kun je namelijk ook niet meer bij je database met accountgegevens en wachtwoorden.

Klik tweemaal op OK om de installatie af te ronden en de wachtwoorddatabase te maken. Klik dan in de linkerkolom op Windows. Klik dan in het rechterscherm en kies Add entry. Geef het als titel Windows-wachtwoord en zet bij Username de naam van je Windows-account. Typ bij Password en Repeat het wachtwoord en bevestig met OK. Doe dit voortaan voor elk account en elk wachtwoord.

Zet alle gebruikersnamen en wachtwoorden veilig in KeePass.

Tip 05: De juiste mappen

Door je bestanden binnen Windows in de juiste mappen te bewaren, worden ze automatisch afgeschermd voor andere gebruikers in hetzelfde netwerk en van dezelfde pc. De veilige mappen zijn alle mappen die je ziet in de Windows Verkenner binnen de map met je Windows-gebruikersnaam. Dat zijn de mappen Documenten, Afbeeldingen, Downloads, Favorieten enzovoort.

Alle andere mappen zijn niet afgeschermd voor andere gebruikers. Heb je meerdere schijven in de computer of is de harde schijf opgedeeld in meerdere partities, dan zijn die extra locaties waar je bestanden kunt bewaren dus niet standaard afgeschermd voor andere gebruikers. Ze zijn juist ideaal om bestanden te delen.

Tip 05 Andere gebruikers hebben geen toegang tot je standaardmappen.

Tip 06: Versleutelen

Wil je verder gaan dan bestanden afschermen, dan is versleuteling nodig. Krijgt iemand dan toch toegang tot de bestanden of tot een harde schijf, dan zijn de gegevens onleesbaar. Hét programma om hiervoor te gebruiken is TrueCrypt. Ga naar deze website en klik op Downloads. Klik op Download bij het besturingssysteem van je pc, dus Windows, Mac OS X of Linux.

Bewaar het bestand op de pc en start het om het te installeren. Tijdens de installatie kun je de standaardinstellingen laten staan. Met TrueCrypt maak je een groot bestand, liefst van vele gigabytes of zelfs terabytes groot. Dat bestand is onleesbaar zonder de sleutel (het wachtwoord) van de versleuteling. Heb je die sleutel, dan kun je met TrueCrypt het grote bestand (dit wordt een container genoemd) gebruiken alsof het een aparte harde schijf is. Je kunt er dus bestanden in opslaan.

Ben je klaar, dan ontkoppel je de container en zijn alle bestanden in de container voor buitenstaanders volkomen onbruikbaar.

Tip 06 TrueCrypt ziet er behoorlijk lastig uit maar is na enige gewenning eenvoudig te gebruiken.

1 Reactie(s) op: Zo bescherm je bestanden tegen onbevoegden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 maart 2014 09:26 Anoniem
    Ik hááááát 3 kilo reclame in een bericht van 2 kilo….
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.