Zo deel je een iPad met het hele gezin

Door: Martin Gijzemijter | 09 juni 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Waar de iPhone doorgaans voor persoonlijk gebruik is, wordt de iPad meer gebruikt als gezinsapparaat. De één speelt er spelletjes op, de ander checkt z'n mail, weer een ander bewerkt foto's enzovoort. Hoe zorg je ervoor dat de iPad optimaal is ingesteld voor gebruik door meerdere personen?

In dit artikel bespreken we de ideale manier om een iPad in te stellen voor gebruik door meerdere personen. Dit doen we op twee manieren. In de eerste helft bespreken we hoe je een iPad gebruikt in een gezin waar iedereen alles van elkaar mag zien, daarna bespreken we een situatie waarin bijvoorbeeld kleine kinderen ook gebruikmaken van de iPad en bepaalde content afgeschermd moet zijn.

Open situatie

E-mail

Wat doe je als iedereen een eigen e-mailaccount heeft en zijn mail graag op de iPad wil lezen? De iPad biedt immers niet de mogelijkheid om verschillende gebruikers in te laten loggen. Je kunt natuurlijk per account een eigen e-mail-app installeren, waarbij je aan iedere app één account koppelt. Maar je kunt ook heel eenvoudig in de app Mail alle accounts laten samenkomen.

Wanneer je in Instellingen / E-mail, contacten en agenda's verschillende accounts toevoegt, dan worden ze in verschillende mappen weergegeven. Handig, maar alleen als écht iedereen overal bij mag, want dan komen alle mails samen in de map Alle inkomende. Iedereen kan z'n eigen account bekijken in de relevante map.

In de app Mail kun je diverse accounts prima samen laten komen.

Apps

Een jaar geleden was het nog een drama om met z'n allen gebruik te maken van dezelfde iPad omdat er maar een beperkt aantal apps in een mapje konden worden geplaatst. Nu Apple die limiet heeft opgeheven, kun je een fantastische scheiding maken tussen apps die iedereen gebruikt (zoals Pages, Mail, Foto's enzovoort) en apps die specifiek voor een bepaalde gebruiker zijn. Je maakt gewoon een map aan met de naam van het familielid voor wie de apps bedoeld zijn, en zo maak je een prima schifting.

Door per gebruiker een mapje aan te maken, houd je meer overzicht.

Agenda

De mogelijkheid om een agenda te delen zal voor veel gezinnen een uitkomst zijn. Wanneer er alleen een iPad in huis is, kan de centrale agenda gewoon gebruikt worden om alle afspraken in te plaatsen. Hebben gezinsleden ook nog eens een iPhone, dan wordt het helemaal handig. Door op een pc of laptop in te loggen op www.icloud.com (met het Apple ID van de iPad) en te klikken op Agenda, kun je de centrale Agenda heel eenvoudig delen.

Klik in het linkerdeelvenster op Deel agenda (een pictogram dat lijkt op een wifi-signaal) en vink Privé-agenda aan. Vul nu de Apple ID's in van de familieleden die de agenda gaan gebruiken en klik op OK. Je hebt nu een gedeelde agenda. Alles dat de gelinkte familieleden in de agenda zetten op hun iPhone, zal in de centrale agenda op de iPad opduiken. Dat voorkomt een hoop communicatieproblemen binnen het gezin.

Samen een centrale agenda gebruiken werkt fantastisch.

Foto's

Helaas geldt ook in de Foto's-app op de iPad dat je, net als in Mail, geen verschillende accounts kunt aanmaken voor foto's. Oftewel alles wordt in de Filmrol geplaatst. Maak je met verschillende gezinsleden gebruik van de iPad, dan kan die Filmrol snel een nogal overzichtelijk rommeltje worden.

Spreek daarom af dat iedere gebruiker z'n eigen album krijgt, waarin foto's uit de filmrol kunnen worden geplaatst. De foto's komen natuurlijk nog altijd binnen op de Filmrol, maar zo kun je ze heel eenvoudig naar de juiste map verplaatsen en de boel overzichtelijk houden.

Wanneer je voor iedere gebruiker een album maakt, blijft de Filmrol overzichtelijk.

3 Reactie(s) op: Zo deel je een iPad met het hele gezin

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 09:30 Anoniem
  Conclusie: de iPad is niet heel erg geschikt voor gedeeld gebruik zolang er geen gebruikersprofielen te maken zijn. Bovenstaande zijn allemaal houtje touwtje oplossingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 19:07 Anoniem
  Eens, onder android werkt dit supereenvoudig. iOS 8 gaat het nog steeds niet bieden, onbegrijpelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 21:54 Anoniem
  Android niet te verslaan met multi user op mijn tablet maar met de volgende apps komt je een eind:
  Social media - Our Pad (je gebruikt dan de webinterface van de social media sites achter een wachtwoord
  mail - Met gmail kun je makkelijk meerdere mailboxen achter een pincode hangen. Ook hier gebruik je weer de webinterface.
  Browser: iCab Mobile browser heeft de optie om meerdere users aan te maken achter een pincode.

  Al met al werkbaar maar een slap aftreksel van Android.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.