Zo kies je de juiste tablet

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 21 december 2013 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Misschien ben je op zoek naar een tablet voor jezelf of je partner. Maar voordat je naar de winkel gaat of de weg kwijtraakt op zoek naar een goede deal op allerlei websites, doe even een stap terug. Zoals alles in het leven, is de zoektocht naar een tablet gemakkelijker als je een plan hebt.

Er zijn zoveel tablet-opties beschikbaar, dat je eenvoudig door alle criteria overweldigd wordt. Je moet het gewicht en het formaat in overweging nemen, de batterijduur, en welk platform de apps en diensten biedt die jij het meeste gebruikt. Deze handleiding helpt je naar de juiste aspecten van een tablet te kijken, en laat zien wat je moet vermijden zodat je niet onnodig geld verspilt aan iets dat een kat in de zak blijkt te zijn.

Kies een platform

Met de meeste tablets kun je algemene taken uitvoeren, zoals boeken lezen, surfen op het internet, muziek beluisteren en spelletjes spelen, of films en video's bekijken. Maar niet alle platform ecosystemen zijn hetzelfde gebouwd.

Een van de eenvoudigste manieren om te bepalen welk platform het beste bij je past, is te kijken naar de apparaten die je al hebt. Bijvoorbeeld, heb je een iPhone die je met een MacBook of een enorme iTunes bibliotheek verbindt? Dan wil je mogelijk een iPad om de cirkel rond te krijgen en alles eenvoudig tussen de apparaten gesynchroniseerd te houden. Of misschien ben een platform agnostisch en wil je graag een tablet met meer flexibiliteit? Google's Nexus 7 die op Android draait is een goede keuze. Of als je lid bent van Amazon Prime en constant geld uitgeeft op de site, overweeg dan om een 7- of 8-inch Kindle Fire HDX mee naar huis te nemen om te kunnen genieten van de vele films en e-books die Amazon te bieden heeft.

Onthoud dat niet alle Android-tablets hetzelfde zijn: vele draaien een oudere versie van Android, of de fabrikant biedt zijn eigen versie aan met een aangepaste interface die zijn eigen leercurve heeft. Bedrijven als Samsung en LG zijn hierom berucht, en ze zetten de apparaten ook nog eens vol met hun eigen gebundelde applicaties - waarvan je er een hoop niet kunt verwijderen.

Waar ga je het apparaat voor gebruiken?

De mensen die graag productief willen zijn met een tablet die beter voor je rug is dan een laptop, zouden er goed aan doen om eens te kijken naar Microsoft's Surface 2, die gebruik maakt van een aanraakvriendelijke versie van Windows 8.1. Je zult hiermee echter minder een "entertainment tablet" ervaring hebben vanwege het ontbreken van sommige apps en spelletjes die op andere platforms populair zijn. De iPad Air is om deze reden ook goed, aangezien Apple haar iWork productiviteitssuite aanbiedt voor tablet gebruikers, naast iCloud dat met je Mac, iPhone en browser werkt.

Als je gek bent op e-books en films zal elk modern model volstaan, vooral nu Hulu, Netflix, en de officiële Amazon Kindle app op bijna elk apparaat beschikbaar zijn.

Groot of klein?

Nadat je bepaald hebt welk ecosysteem je wilt gebruiken, zul je een formaat moeten kiezen. Tablets zijn er in verschillende maten, tussen de 7 en de 10,1 inch. Het is handig om het te beschouwen als twee formaat categorieën: "grote" tablets van meer dan 9 inch, en "kleine" tablets van 7 tot 8 inch.

Kleinere tablets zijn handiger onderweg omdat ze lichter en compacter zijn, maar je zult ook moeten bekijken hoe het apparaat bij de rest van je spullen past. Bijvoorbeeld, de iPad Air in volledig formaat neemt bijna even veel ruimte in je tas in als een MacBook Air van 11 inch.

Het formaat beïnvloedt ook hoe het aanvoelt om het apparaat vast te houden. Apparaten zoals de tweede generatie Nexus 7 zijn comfortabel met één hand vast te houden, maar als je graag leest heb je op een hobbelige weg een betere grip met de kortere 7-inch Kindle Fire HDX. Uiteraard bepaalt het formaat van de tablet ook het formaat van het scherm. En dat brengt ons bij het volgende criterium...

Resolutie doet ertoe

Hoe groter de tablet, hoe groter het scherm, en hoe groter het gewicht. Als multitasking belangrijk voor je is, en je een tablet wilt voor zowel productiviteit als entertainment, dan zorgt een groter scherm ervoor dat alles er beter uitziet en je meer werkruimte hebt, maar je zult ook meer gewicht moeten meeslepen.

Een scherm met een zeer hoge resolutie, zoals het Retina display van de nieuwste iPad mini van Apple, zorgt ervoor dat tekst heel scherp is en het maakt het lezen minder vermoeiend. Om video's en films te bekijken of voor een tablet dat de kinderen moet entertainen, is het belangrijker dat je een groot scherm hebt dan eentje met een hoge resolutie.

1 Reactie(s) op: Zo kies je de juiste tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 december 2013 21:03 Anoniem
  Dit artikel bevat flagrante onwaarheden. Enkel in het besluit:
  1. Er staat dat de laatste versie van de Nexus 99 dolar kost. Voor die prijs ga je hem echter nergens vinden. Het zal eerder 299 dolaar zijn.
  2. Er staat ook dat er geen Android updates meer komen na KitKat. Er is geen enkele aanwijzingen te vinden dat Android niet verder doorontwikkeld zou worden.
  Een correctie lijkt op zijn plaats te zijn…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.