Zo maak je een audiostation met een tablet

Door: Martin Gijzemijter | 13 september 2018 07:03

Tablet met Spotify
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Ben jij nog van plan te investeren in een cd-speler en een berg cd’s? Waarschijnlijk niet. Om dan tóch muziek op een mooie en makkelijke manier af te spelen, knutselen we zelf een compleet digitaal audiostation in elkaar. Duur? Nee, we gebruiken gewoon een (oude) tablet (zoals een iPad of Samsung Galaxy Tab) en een bluetooth-speaker.

In dit artikel laten we zien hoe je voor nog geen honderd euro een systeem maakt waarmee je eenvoudig muziek kunt afspelen met behulp van een console aan de muur. Wij gaan uit van de kinderkamer, hang je hem in de woonkamer voor eigen gebruik, dan kun je natuurlijk de ouderlijk-toezicht-functies achterwege laten. Onze criteria: het moet goedkoop zijn en gebruiksvriendelijk, zonder dat het niet om aan te horen is.

01 Tablet kopen

Het eerste dat je nodig hebt is uiteraard een tablet. Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Als je een iPad aan de muur wilt hangen voor dit doel dan kan dat, maar wij vinden dat zonde van het geld. We zochten een tablet die bewust héél weinig kan. We hoeven er geen spelletjes op te spelen of video’s op te kijken, we willen er niet eens op surfen en e-mailen. Het enige dat onze tablet moet hebben, is een aanraakscherm, Android (of iOS uiteraard), bluetooth en een redelijk lange oplaadkabel (al kun je die ook zelf bestellen als die niet standaard is). We kwamen uit bij de Huawei T1 7.0, waarvoor we bij Mediamarkt precies 59 euro neertelden, inclusief verzendkosten. Een tablet die ons wist te verrassen, want naast Spotify (wat het audiosysteem van onze keuze is in deze basiscursus) werkte Netflix ook als een zonnetje. Er zijn echter genoeg goedkope tablets te vinden, dus houd de aanbiedingen goed in de gaten.

02 Bluetooth-luidspreker

De tweede aankoop die we voor ons audiostation deden, was een bluetooth-luidspreker. Je kunt uiteraard een Bose-speaker of een Sonos-systeem kopen en dan genieten van superieure geluidskwaliteit. Dat kost echter een klein fortuin, en is niet de opzet van dit idee. We tikten voor 15 euro een goedkope bluetooth-speaker bij de Action op de kop (en alleen maar omdat de luidspreker van een tientje die wij wilden tijdelijk was uitverkocht). Nu hebben we eerder dit jaar al eens getest dat dit niet de beste audiokwaliteit levert, maar voor dit doel is het prima. Daar zullen audiofielen anders over denken, maar voor de meeste mensen is een goedkope luidspreker echt meer dan voldoende voor in een slaapkamer, zeker voor in een kinderkamer.

02 Een goedkope bluetooth-luidspreker van de Action maakt de hardware-set af.

Batterij of stroom?

Wat voor bluetooth-speaker je koopt is voor dit verhaal niet zo relevant. Wat wel belangrijk is om even te bedenken: koop je een draadloze luidspreker of eentje met een stekker? Qua geluid is een bluetooth-luidspreker natuurlijk altijd draadloos, maar qua stroom is het een ander verhaal. Heel dure luidsprekers kunnen soms dagen zonder opladen, de goedkopere modellen gaan uiteraard een stuk minder lang op een acculading mee. Wanneer je dan constant die luidspreker moet opladen, kan dat behoorlijk irritant worden (zeker als de kinderen hem regelmatig vergeten uit te zetten). Wij raden dus voor dit doel aan om een luidspreker te kopen die gewoon aan de stroom kan blijven hangen. Bij voorkeur schakelt hij zichzelf uit na een bepaalde periode van inactiviteit. Toegegeven, dat zijn nogal wat eisen voor een goedkoop apparaat, maar het is wel degelijk mogelijk.

Wij kozen voor een luidspreker die constant aan de stroom hangt voor z’n energievoorziening.

03 Tablet configureren

We gaan in de rest van deze cursus uit van een Android-tablet, omdat we een iPad voor dit doel dus te duur vinden. Omdat we de tablet voor één heel specifiek doel gaan gebruiken, hoeven we niet heel erg veel te configureren. Wel moeten er natuurlijk wat basisstappen worden gezet. Het installatieproces is voor iedere tablet anders. Wat consistent is, is dat je gevraagd zult worden om in te loggen met je Google-account. Als je die niet hebt, moet je een Google-account aanmaken (tip: als je Gmail-gebruikt, heb je al een Google-account). Dit account heb je nodig om apps te bestellen in de Google Play Store. Er wordt gevraagd of je aan het account een betaalmethode hangt, maar de app van Spotify is gratis, dus is dat in dit geval niet nodig. Nadat je de basisstappen hebt doorlopen, open je de app Google Play. Zoek naar Spotify om deze app te installeren. Je hebt een Spotify-account nodig om die app te kunnen gebruiken. Je kunt zo’n account via de app aanmaken (gratis of betaald) of je kunt inloggen als je al zo’n account hebt. De basis van je audiostation is nu gereed.

1 Reactie(s) op: Zo maak je een audiostation met een tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 februari 2019 13:09 Kasander1
  Kijk ook eens op iets als Marktplaats. Je gaat toch geen 100 euro uitgeven voor alleen wat muziek af te spelen?!!

  En dan nog iets, een oude smartphone voldoet ook prima als het alleen om muziek gaat, hoor. Je kan contact maken via bluetooth of deze rechtstreeks aan een versterker hangen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.