Zo maak je een audiostation met een tablet

Door: Martin Gijzemijter | 13 september 2018 07:03

Tablet met Spotify
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

04 Apps verbergen

Zelfs een goedkope tablet zit vol met mogelijkheden en apps. Dat is fantastisch, maar we hebben nu al die apps niet nodig. We willen maar één app: Spotify (dat kan natuurlijk ook een andere app zijn als je liever een andere audio-app gebruikt). Helaas is het zonder de tablet te rooten, niet mogelijk om bepaalde apps te verwijderen die door de fabrikant geïnstalleerd zijn. Je kunt ze echter wel allemaal in een mapje slepen en dat mapje naar een ander scherm slepen.

Je maakt een mapje aan door je vinger ingedrukt te houden op een app en deze te slepen naar een andere app. De twee apps vormen samen een map. Open eventueel die map en houd je vinger even op de mapnaam, zodat je die kunt aanpassen. Door nu lang op het mapje te drukken kun je deze een andere plek geven: sleep hem naar de rand van het scherm om een scherm op te schuiven. Laat het mapje los en het staat uit het zicht.

04 Apps die je niet gebruikt, sleep je in een mapje en die plaats je op een ander scherm.

Spotify-account

In dit artikel gebruiken we Spotify als basis voor ons audiostation. Je kunt hiervoor prima gebruikmaken van een gratis Spotify-account. Je hebt dan echter wel te maken met reclame en andere beperkingen. Wanneer je een betaald account neemt en je bent van plan om meer dan één audiostation in huis te maken, dan raden we je aan om een familie-abonnement te nemen. Voor zo’n familie-abonnement betaal je 15 euro per maand. Een goede deal, want het is slechts 5 euro meer dan een gewoon Premium-account, en je kunt er in totaal zes sub-accounts mee aanmaken. Het is daarbij overigens wel de bedoeling dat alle gebruikers op hetzelfde adres wonen, Spotify staat niet toe dat je een dergelijk account deelt met je hele familie of vriendenkring.

Een familie-abonnement in Spotify loont als iedereen in huis Spotify wil gebruiken of je meerdere hubs wilt maken.

05 Ouderlijk toezicht

Als het gaat om een audiostation voor een volwassene, dan zijn toegangsrestricties waarschijnlijk niet nodig. Maar wordt de tablet door een kind gebruikt, dan wil je waarschijnlijk niet dat hij of zij gaat internetten op een tablet die bedoeld is voor alleen muziek. In theorie kun je dit in Android eenvoudig reguleren, maar onze tablet beschikte over een oudere én uitgeklede versie van Android. Gelukkig zijn er genoeg apps die je gratis kunt downloaden waarmee je het gebruik van de app kunt reguleren. Kids Place (te vinden in Google Play) is daarvan een prima voorbeeld. Dat is een kwestie van downloaden, opstarten, pincode invoeren en vervolgens aangeven welke apps er gebruikt mogen worden. Iemand die de pincode niet heeft, kan de app niet afsluiten en heeft dus alleen maar toegang tot de content die in de Kids Place-app is gespecifieerd. Heerlijk eenvoudig, maar zeer doeltreffend.

06 Verbinden met luidspreker

Vervolgens moet de tablet nog worden gekoppeld aan de luidspreker. Zorg eerst dat bluetooth is ingeschakeld op de tablet (dat klinkt voor de hand liggend, maar de functie staat vaak standaard uit, en dan kun je lang zoeken waarom het niet werkt). Zorg ervoor dat je luidspreker helemaal is opgeladen, het kan zijn dat die met een halfvolle of lege acculading wordt geleverd. Schakel de luidspreker in, soms moet je door op een knop te drukken zorgen dat hij via bluetooth gevonden kan worden. Navigeer op de tablet naar Instellingen / Bluetooth om verbinding te maken met de luidspreker. Zodra je dit hebt gedaan zou het geluid direct via de luidspreker te horen moeten zijn. Vrijwel alle luidsprekers worden op deze manier gekoppeld, maar het loont de moeite om de handleiding even te raadplegen die bij het apparaat geleverd wordt als het niet lukt.

06 Laad je luidspreker eerst helemaal op voordat je hem koppelt.

07 Tablet bevestigen

Tot slot wilden wij de tablet graag bevestigen aan een muur. Kinderen zijn nu eenmaal niet altijd heel voorzichtig en het was niet de bedoeling dat er met het apparaat rondgewandeld zou worden. Als je de tablet graag aan een muur wilt bevestigen, dan hoef je ook daar geen fortuin voor te investeren. Voor 15 euro koop je al een zeer degelijke universele muurhouder voor tablets (van 7 inch tot en met 12 inch). Wij hebben het nog goedkoper gedaan, en hebben de tablet gewoon aan de muur bevestigd met 3M Command Fotolijst-strips. Deze strips werken met behulp van extreem stevig klittenband. Je bevestigt één deel op je tablet, het andere deel aan de muur, en je drukt de twee delen vervolgens in elkaar. Je tablet valt met geen mogelijkheid naar beneden (als de muur vlak is uiteraard, spachtelputz werkt niet), maar indien nodig kun je de tablet wel gewoon van de muur trekken. Denk er wel aan om de tablet dicht genoeg bij het stopcontact te hangen om te voorkomen dat je hem telkens moet verwijderen voor het opladen.

07 Zelfs het bevestigen hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn.

Lokale muziek

Dat wij hebben gekozen voor Spotify in dit artikel, betekent natuurlijk niet dat jij hetzelfde moet doen. Je kunt ook een andere muziekdienst kiezen, of gewoon je eigen muziek op de tablet zetten! De tablet die wij kochten, had slechts 8 GB opslagcapaciteit en geen mogelijkheid tot uitbreiding via een (micro-)sd-kaartje. Voor ons was dat prima, want het drukte de prijs en we hadden geen opslag nodig. Wil jij liever je eigen muziekcollectie afspelen vanaf een sd-kaartje, dan loont het uiteraard de moeite om een tablet te kopen in een iets hogere prijsklasse. Aan de andere kant … een tablet met slechts 8 GB opslagcapaciteit biedt nog altijd ruimte voor meer dan 2000 nummers (en dan houden we al rekening met de ruimte die standaard-apps innemen).

Je kunt natuurlijk ook gewoon je muziek op je tablet zetten, kijk dan wel of je tablet (micro-)sd-kaartjes ondersteunt.

1 Reactie(s) op: Zo maak je een audiostation met een tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 februari 2019 13:09 Kasander1
  Kijk ook eens op iets als Marktplaats. Je gaat toch geen 100 euro uitgeven voor alleen wat muziek af te spelen?!!

  En dan nog iets, een oude smartphone voldoet ook prima als het alleen om muziek gaat, hoor. Je kan contact maken via bluetooth of deze rechtstreeks aan een versterker hangen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.