Zo maak je je iPad kindvriendelijk

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 juni 2015 09:38

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wanneer kleine kinderen graag naar je iPad grijpen, is het zaak om het toestel hiervoor te prepareren. Met de juiste instellingen surfen je jongste telgen een stuk veiliger op internet en hebben ze toegang tot kindvriendelijke apps.

In de App Store zijn er dan ook volop aantrekkelijke toepassingen voor de allerkleinsten te vinden. Voor ouders is het hierdoor verleidelijk om hun iPad even uit te lenen voor bijvoorbeeld het spelen van een spelletje. Waarschijnlijk kijk je als ouder met een schuin oog mee, want je wilt natuurlijk niet dat kinderen ongevraagd allerlei toepassingen openen. Bij veel nieuws- en video-apps is er bijvoorbeeld geweld te zien.

Daarnaast zijn er ook apps die privacygevoelige inhoud voorschotelen. Denk bijvoorbeeld maar aan internetbankieren, chatten en e-mail. Een iPad geeft kinderen bovendien volledige toegang tot internet. Kortom, genoeg reden om je kroost voor alle potentiële gevaren te behoeden. Apple beseft maar al te goed dat veel kinderen de iPad gebruiken, en heeft verschillende functies beschikbaar gesteld om het gebruik van je iPad te reguleren. Verder zijn er diverse kindvriendelijke apps beschikbaar.

Met onze tips kun je het gebruik veiliger maken, maar blijf je kind ook zelf in de gaten houden!

Kinderslot

Als je thuis druk in de weer bent, weet je niet altijd wat je kinderen precies uitspoken op de iPad. Wil je liever niet dat ze het apparaat zonder je toestemming pakken? Zet er dan een codeslot op! Ga naar Instellingen / Toegangscode en kies voor de optie Zet code aan. Bedenk vervolgens een toegangscode van vier cijfers. In plaats van een pincode is het overigens ook mogelijk om voor wachtwoordbeveiliging te kiezen. Deactiveer in dat geval de schakelaar achter Eenvoudige code en stel een wachtwoord in. Bij Vraag om code geef je aan na welk tijdsbestek je iPad om een code moet vragen. Optioneel stel je nog in welke informatie er op het vergrendelingsscherm beschikbaar is. Je hebt hiervoor keuze tussen Vandaag, Berichtenweergave en Siri.

Met een codeslot heeft niet ieder gezinslid onbeperkt toegang tot de iPad.

Apps blokkeren

Het is mogelijk om voor je kinderen beperkingen op te leggen door bepaalde apps te blokkeren, zoals Safari, FaceTime en App Store. Navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen. Bevestig met Schakel beperkingen in en bedenk een viercijferige toegangscode. Geef met de schakelaars aan welke apps je kinderen wel en niet mogen gebruiken. Overigens gaat het hierbij alleen om toepassingen die standaard al op de iPad aanwezig zijn. Installeer je dus een andere browser, dan kun je de toegang hier niet uitschakelen. Slim is om ook de optie Kopen vanuit apps te deactiveren, zodat kinderen niet per ongeluk in-app-aankopen kunnen doen. Zodra je apps uitschakelt, verdwijnen de bijbehorende icoontjes meteen uit iOS.

Standaard-apps blokkeer je op de iPad door de juiste schakelaars te deactiveren.

Leeftijdsbeperking

Apple koppelt een leeftijdskeuring aan apps, films, muziek, tv-programma's, boeken en apps die via verschillende online winkels worden aangeboden. Aan de hand hiervan kun je besluiten om bepaalde content te blokkeren, zoals gewelddadige films of muziek. In het menu Beperkingen scrol je hiervoor naar het onderdeel Toegestaan materiaal. Selecteer achter Leeftijdskeuring de optie Nederland. Bij Muziek en podcasts zet je de schakelaar achter Expliciet uit. Bij Films en Apps kun je een leeftijdsbeperking instellen van 6, 9, 12, 16 of 18 jaar en ouder. Wil je graag alle apps van derden blokkeren? Kies dan voor Sta geen apps toe.

Je stelt eenvoudig een leeftijdsbeperking in.

1 Reactie(s) op: Zo maak je je iPad kindvriendelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juni 2015 11:14 darknessblade
  een andere kindvriendelijke browser is maxthon kid-safe browser. (betaald, 1-2 euro)
  hierbij heb je zelf volledige controle en is tracking ook mogelijk.

  ook ziet het er ook nog eens vrolijk uit voor kinderen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.