Zo maak je je smartphone écht leeg

Door: Richard Veenstra | 21 december 2016 07:08

How To

Heb je nog een smartphone of tablet liggen die je niet meer gebruikt, dan kun je die eenvoudig legen om hem te kunnen verkopen. In dit artikel lees je hoe je dit het beste doet.

01 Privacy

Als je je smartphone of tablet wilt weggeven of verkopen, is het wel zo handig dat jouw persoonlijke gegevens niet meer op het apparaat te vinden zijn. Het komt weleens voor dat iemand een tweedehands smartphone in een winkel koopt en daar nog foto’s van de vorige eigenaar op staan. Helaas is het niet altijd duidelijk hoe je nu precies alle gevoelige informatie op de juiste manier verwijdert. Als je je apparaat aan je partner of aan je kinderen doorgeeft, is het niet zo erg dat er nog wat foto’s of mails in staan. Wil je het apparaat echter doorverkopen, dan kan het niet juist wissen van data ernstige gevolgen hebben voor je privacy. Je wilt niet dat onbekenden jouw foto’s kunnen inzien, kunnen e-mailen vanaf jouw adres, of op jouw Facebook-account kunnen doordat jouw accountinformatie nog in de smartphone staat. Gelukkig is het verwijderen en wissen van informatie op je smartphone of tablet een stuk eenvoudiger dan een standaard harde schijf in je pc.

02 Bestanden verwijderen

De belangrijkste persoonlijke informatie op een smartphone of tablet zijn je foto’s, video’s en e-mails. Deze moet je dus als eerste verwijderen. In iOS blijven je afbeeldingen na het verwijderen nog dertig dagen in de prullenbak opgeslagen, ze zijn dan dus terug te zetten op je filmrol. Ga in iOS naar de app Foto’s en tik op Albums. Bij Onlangs verwijderd zie je de foto’s die je de laatste dertig dagen hebt verwijderd. Kies Selecteer en vervolgens Verwijder alles om alle afbeeldingen definitief van je iPhone of iPad te verwijderen. Om je accounts te verwijderen, ga je naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda en tik je op de accounts die je onder Accounts hebt staan. Onderaan vind je de optie Verwijder account, tik hierop en bevestig de actie met Verwijder van iPhone. Bij Instellingen / iTunes en App Store tik je op de naam van je Apple ID en kies je voor Log uit. Hetzelfde doe je bij Instellingen / iCloud. Denk eraan dat je geen inhoud van iCloud verwijdert terwijl je bent ingelogd, want dan verwijder je de inhoud ook van al je andere apparaten die met iCloud zijn verbonden. Het is handig om ook nog even iMessage uit te zetten bij Instellingen / Berichten en FaceTime bij Instellingen / FaceTime. Apps verwijder je door er een seconde op te tikken totdat ze gaan wiebelen. Tik op het kruisje en bevestig je actie.

In Android zijn gewiste foto’s echt weg, alleen met een speciale app zoals DiskDigger Photo Recovery kun je sommige foto’s nog terughalen. Vaak zijn dit echter postzegelformaten van de originele foto’s.

Om je Google-account te verwijderen van je smartphone ga ja naar Instellingen / Accounts en tik op Google. Tik op je accountnaam en vervolgens op de drie bolletjes bovenin. Kies voor Account verwijderen en bevestig de actie. Zorg er vervolgens voor dat je alle apps verwijdert waar persoonlijke informatie is opgeslagen.

07 Verwijder je accounts van je iOS-apparaat.

03 Fabrieksinstellingen Android

Als je je apparaat verkoopt, dan zet je je smartphone of tablet terug naar de fabrieksinstellingen. Voordat je dit doet, is het handig om een reservekopie van je gegevens te maken. Ga naar Instellingen / Back-up en reset en zet de schuif achter Back-up van gegevens aan om een reservekopie van je gegevens op de servers van Google op te slaan. Wil je een reservekopie op je SD-kaart zetten, dan kan dit met de app Easy Backup & Restore. Wil je de back-up op je pc opslaan, dan kies je bijvoorbeeld voor de app Helium. Zet je nu het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen, dan is er een kans dat er alsnog gegevens terug kunnen worden gevonden, mits de nieuwe gebruiker over geavanceerde technologie beschikt. Om dit te voorkomen, kun je je data versleutelen voordat je alles verwijdert. Mochten er dan nog gegevens kunnen worden teruggevonden, dan kan niemand erbij omdat de data versleuteld zijn.

03 In Android kun je je data versleutelen voordat je je apparaat naar de fabrieksinstellingen terugzet.

Nieuwere Android-apparaten met Android 6.0 of hoger worden overigens standaard versleuteld, hier hoef je dit niet proces niet te doen. Ga naar Instellingen / Beveiliging en kies voor Telefoon coderen. Voor het versleutelen moet je apparaat wel met het stroomnet verbonden zijn, en voldoende zijn opgeladen. Het versleutelen duurt tussen de tien minuten en een paar uur, afhankelijk van de hoeveelheid data op je apparaat. Tijdens de voortgang wordt het apparaat een paar keer opnieuw opgestart en moet je je toegangscode invoeren. Zodra je je het toestel hebt versleuteld, ga je naar het instellingenmenu en tik je op Fabrieksinstellingen en vervolgens op Telefoon opnieuw instellen. Geef je toegangscode nog een keer op en tik op Volgende. Bevestig vervolgens het wissen van het toestel door op Alles wissen te tikken. Het wissen duurt een paar minuten, daarna wordt de telefoon/tablet opnieuw opgestart. Als het apparaat eenmaal naar de fabrieksinstellingen is teruggezet, kun je de smartphone/tablet uitzetten of een taal kiezen en de configuratiestappen opnieuw doorlopen. Een versleuteld apparaat dat naar de fabrieksinstellingen is teruggezet, verliest al zijn data automatisch en de gegevens kunnen niet terug worden gehaald.

04 Fabrieksinstellingen iPhone of iPad

Het terugzetten van een iPhone of iPad gaat op ongeveer dezelfde manier als bij Android. Gegevens op een iPhone of iPad zijn altijd versleuteld. Het versleutelen van het apparaat is in iOS dus overbodig. Maak eerst een reservekopie. Dat kan via iCloud of bijvoorbeeld door het apparaat op je computer aan te sluiten. iTunes wordt automatisch geopend. Klik op de naam van je iPhone of iPad en kies onder Reservekopieën voor Maak reservekopie. Reservekopieën worden in Windows 10 opgeslagen in de map Users\(gebruikersnaam)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup. Op een Mac vind je de reservekopieën in de map Bibliotheek\Application Support\MobileSync\Backup. Zorg nu dat je op je iPhone of iPad uitlogt uit iCloud en ga naar Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. Kies hier voor Wis alle inhoud en instellingen en voer je toegangscode nog een keer in. Als je de functie Zoek mijn iPhone had ingeschakeld, moet je ook nog een keer het wachtwoord van je Apple ID invoeren.

0 Reacties op: Zo maak je je smartphone écht leeg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.