Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

Door: theske-slijkerman | 19 augustus 2016 13:52

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Steeds vaker zien we mensen met een tablet fotograferen. En hoewel wij nog niet echt aan het straatbeeld kunnen wennen, is het helemaal niet zo gek. Je bent met je tablet namelijk prima in staat om foto's te maken.

De camera van de iPad is wat minder goed dan van de nieuwste iPhone, maar hij is zeker goed genoeg om (op vakantie) foto's mee te maken om die bijvoorbeeld online te delen. In deze cursus leren we je hoe je betere foto's kunt maken. Dus niet alleen richten en klikken, maar nét dat stapje meer. Lees ook: Je foto's gratis bewerken doe je met deze 20 fotoprogramma's.

Camera-app van de iPad

Als je foto's wilt maken met je iPad, dan kun je prima gebruikmaken van de app die Apple standaard op het apparaat zet: Camera. Deze app krijgt met iedere iOS-update weer wat meer mogelijkheden. Rechts in beeld stel je de modus in. Je kiest hier voor video of foto. Je kunt ook vierkante foto's maken, waarmee Apple inspeelt op het standaard beeldformaat van de bekende app Instagram. Wil je je omgeving in beeld brengen, dan kun je ook gemakkelijk een panoramabeeld creëren.

Tijdens het fotograferen kun je inzoomen door met twee vingers uit elkaar te bewegen. Wel moeten we hier een kanttekening bij plaatsen: het is digitale zoom. Het is als het ware een uitsnede van je hele foto, dus met minder pixels en dus een mindere kwaliteit.

Boven de ontspanknop zie je een timer waarmee je bepaalt of de foto direct genomen moet worden, of pas na 3 of 10 seconden. Ook zie je HDR staan, daarover later meer. Helemaal bovenin kun je nog schakelen naar de camera aan de voorzijde om een foto van jezelf te maken.

Vind je het prettig om een raster in beeld te zien om je te helpen bij de compositie van je foto, ga dan naar de instellingen van je iPad, kies Foto's en Camera en zet bij Camera de schuif achter Raster aan. Je ziet dit niet in je foto's terug.

In navolging van Instagram kun je voor een vierkant beeldformaat kiezen.

Andere apps

Wil je meer mogelijkheden dan de standaard-app je biedt, dan zijn er natuurlijk alternatieve apps. Veel zeer gewaardeerde camera-apps voor iOS zijn helaas alleen voor de iPhone beschikbaar; kennelijk zijn app-makers nog niet echt overtuigd van de iPad als fotocamera. Gelukkig zíjn er wel goede apps voor de iPad.

Met de app Hydra kun je zeer gedetailleerde foto's maken, de app haalt alles uit de iPad-camera en kan zelfs foto's van 20 megapixel samenstellen. Bovendien kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies, en kan de app ook supergoed HDR-foto's maken. Het werkt wel alleen bij stillevens en het liefst op statief.

Camera Awesome (de app toont als Camera! wanneer hij op je iPad staat) is een gratis app vol met handige functies. Zo zie je of je je camera rechthoudt (ten opzichte van de horizon), kun je diverse compositierasters toevoegen én kun je kiezen uit een (beperkt) aantal filters.

Wil je tijdens het maken van je foto's eigenlijk alleen een filter toevoegen, of een collage samenstellen? Camu is een simpele en doeltreffende app hiervoor, en nog gratis ook.

Een waterpasje in beeld én gelijk een filter tijdens het fotograferen? Het kan met Camera Awesome.

Hydra

Score: ****

Prijs: € 4,99

Omvang: 11,6 MB

Camera Awesome

Score: ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 48,4 MB

Camu

Score: ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 21,6 MB

1 Reactie(s) op: Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 februari 2016 19:42 Anoniem
  Whoehahahaha…. mooie foto's op een iPad… hou toch op
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.