Zo maak je van je tablet een babyfoon

© PXimport

Zo maak je van je tablet een babyfoon

Geplaatst: 23 maart 2019 - 11:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

In deze serie schrijven wat je allemaal kunt doen met een oude (of goedkope nieuwe) tablet. We hebben al talloze praktische en leuke toepassingen gezien die je leven verrijken. Ditmaal weer eentje die je daadwerkelijk heel wat kosten kan besparen. We gaan je tablet namelijk veranderen in een babyfoon.

De oplettende lezer heeft het uiteraard al opgemerkt, het is natuurlijk niet mogelijk om je tablet, daar heb je immers een zender en een ontvanger voor nodig. Technisch gezien veranderen we je oude tablet in combinatie met je smartphone in een babyfoon. Maar aangezien vrijwel iedereen een smartphone heeft en de systeemeisen niet al te hoog zijn, voorzien we hier geen problemen.

01 Blijf waakzaam

Het is echt fantastisch dat we in deze tijd gewoon onze bestaande hardware kunnen gebruiken om iets belangrijks als een babyfoon te emuleren. Wat echter wel belangrijk is om je te realiseren, is dat een echte babyfoon moet voldoen aan allerlei strenge eisen. Zo mag de verbinding natuurlijk niet wegvallen, omdat je wel op een babyfoon moet kunnen vertrouwen. Hoe cool de toepassing die we nu gaan maken ook is, je kunt in deze oplossing niet hetzelfde vertrouwen leggen als in een echte gecertificeerde babyfoon. De verbinding kan wegvallen zonder waarschuwing en er kunnen andere storingen optreden, en daar krijg je geen melding van. Als noodoplossing, of simpelweg als methode om even te kijken wat je kind uitspookt als het denkt dat jij niet kijkt, is dit echter een prima toepassing en daarnaast een prima gebruik van oude hardware.

02 Juiste tablet

We gaven in het intro al even aan dat systeemspecificaties niet heel heftig zijn voor een babyfoon-app, maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat de tablet natuurlijk wel een camera moet hebben. Dat hebben alle tablets tegenwoordig, maar als je een oude tablet wilt gebruiken die in de kast ligt te verstoffen, dan zou dat zomaar eens niet het geval kunnen zijn. Denk ook aan de kwaliteit van de camera. Een tablet met een camera van 2 megapixel heeft weliswaar een camera, maar veel zul je daarmee niet kunnen zien. Tot slot is het belangrijk om, voordat je een app koopt, even te controleren wat de minimale systeemvereisten zijn. Want een app als Babyfoon 3G (die wij in dit artikel gebruiken) zou prima met de eerst iPad kunnen werken, ware het niet dat de app iOS 9 vereist, en de wordt op de eerste iPad niet ondersteund. Het zou zonde zijn als je dan geld hebt betaald voor een app die op je oude iPad of Android-tablet niet werkt. Overigens kun je in plaats van een oude tablet ook prima een oude smartphone op de babykamer gebruiken.

Controleer of je tablet/smartphone niet té oud is, de camera goed genoeg is én of de software er nog wel op kan draaien.

© PXimport

Prima bewakingscamera

Deze oplossing werkt ook prima als bewakingscamera, al raden we dan wel de app Presence aan.

© PXimport

03 App downloaden

Zoals gezegd gebruiken wij in dit artikel Babyfoon 3G. Deze vind je in de app-store van je toestel en kost 4,49 euro. We hebben deze prijs overigens al meerdere malen zien fluctueren, dus houd dat even in de gaten. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android, en juist dat maakt deze app zo interessant, omdat het betekent dat je een iPhone kunt gebruiken in combinatie met een oude Android-tablet, maar ook een Android-smartphone met een oude iPad. Houd er wel rekening mee dat als je de app op twee verschillende platformen gaat gebruiken, dus bijvoorbeeld Android en iOS, je ook twee keer de aanschafprijs zult moeten betalen. Maak je gebruik van bijvoorbeeld een iPhone en een oude iPad, of een Android-smartphone en/of Android-tablet, dan is dat niet het geval.

04 Babyfoons verbinden

Wanneer je de apps op beide toestellen geïnstalleerd hebt, dan start je deze eerst op de oude tablet/smartphone die je wilt neerzetten in de babykamer. De app moet weten welk apparaat de ‘baby unit’ is, omdat dat het apparaat is dat video moet uitzenden. Wanneer je de app start, druk je dan ook op Baby Unit. Je krijgt vervolgens een negencijferige code te zien. Je kunt die in principe opschrijven, maar we raden je aan om de verbinding te maken wanneer je beide toestellen bij elkaar in de buurt hebt. Op de andere smartphone/tablet start je de app nu eveneens en druk je op Ouder Unit. Daar wordt nu om de code gevraagd die je zojuist op het andere apparaat hebt gekregen. Wanneer je de code hebt ingevoerd, wordt de verbinding direct gelegd.

Je hebt daarvoor overigens niet per definitie wifi nodig, want zoals de naam van de app al doet vermoeden, werkt hij ook over een mobiele verbinding. In theorie zou dat betekenen dat je zelfs bij de buren of verder kunt gaan zitten en alsnog de baby in de gaten kunt houden, maar dat raden we je natuurlijk allerminst aan. Qua audio ondersteunt de verbinding tweewegcommunicatie, je kunt dus niet alleen luisteren naar de beluiden van je baby, je kunt ook terugpraten. Let daarbij op het volume, want je wilt het kind natuurlijk geen hartverzakking bezorgen. Muziek afspelen aan de kant van de baby kan ook en dat kan fantastisch helpen, weten we uiteraard van onze ervaringen met ‘echte’ babyfoons. De reden dat we deze oplossing niet per definitie echt noemen, is omschreven in stap 1. Een leuke extra die je met veel ‘echte’ babyfoons echter niet hebt en hier wel, is dat je foto’s en video’s van je baby kunt maken en rechtstreeks kunt opslaan op je smartphone.

Eenmaal verbonden vormen de twee toestellen samen een prima babyfoon (maar denk aan de kanttekening uit stap 1).

© PXimport

05 Babyfoon of intercom?

Wanneer het daadwerkelijk om een baby gaat, is een babyfoon-app uiteraard cruciaal. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al grotere kinderen hebt, in welk geval een intercom misschien een veel betere oplossing is, en in dat geval is de eerder besproken app niet optimaal. We raden je dan de app Zello aan. Net als Babyfoon 3G is deze app zowel beschikbaar voor iOS als voor Android, een belangrijk verschil is dat hij gratis is. Om Zello te kunnen gebruiken moet je eerst een account aanmaken met behulp van je e-mailadres of telefoonnummer (zodat Zello-apps elkaar kunnen vinden uiteraard), waarna je contactpersonen kunt toevoegen. Je moet twee accounts aanmaken, want je kunt niet jezelf toevoegen.

Vervolgens werkt de app precies zoals je van een intercom zou verwachten. Wanneer je een contactpersoon kiest en op de grote knop drukt, kun je beginnen met praten, waarna de ontvangende partij het geluid automatisch te horen krijgt. Je zou kunnen zeggen dat dit ook kan met WhatsApp, maar dat is niet helemaal hetzelfde omdat de interface van WhatsApp iets ingewikkelder is, en geluid dat je stuurt niet automatisch wordt afgespeeld. Met Zello kun je dus eenvoudig tegen je kind zeggen dat de leestijd voorbij is en dat hij/zij nu echt moet gaan slapen. Nog effectiever: zelf naar de kamer lopen … maar we leven natuurlijk wél in 2019!

Met Zello maak je van je oude tablet een intercom. Zeg maar een babyfoon voor wat oudere kinderen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000